tisdag 25 augusti 2009

Förnekelse - uppföljaren...

Jag trodde jag hade hört allt. Påståendet att en viss collieutställning måste ha kokats ihop av rasklubbens styrelse och den lokala brukshundsklubben för att ”mentalivrarnas fula hundar” äntligen skulle få en chans att vinna tyckte jag var de futtiga konspirationsteoriernas mästerstycke.
Mycket mera insnöat kan det väl inte bli?
Löjligare kan inte hundvärlden göra sig?

Jodå. Vänta bara! Dog World följer upp debatten om engelska kennelklubbens inställning till schäferryggar med en artikel om hur schäferfolket hanterar bassningen jämfört med pekineserfolket. Pekfolket fick också nyp i örat från kennelklubben – och en ny rasstandard påtvingad - och stort väsen utbröt. Vad hände?
Konservativa uppfödare satt på hasorna och skrek om sin standard. Där sitter de tydligen fortfarande. Resten lyssnade när KC:s ordförande Ronnie Irving föreslog pekineserfolket att ”börja tänka mera på sina hundar och mindre på sina personliga motsättningar.” Så en del av dem bildade den ståtligt benämnda Pekinese Review Open Group Responding with Evidence-based Science and Sensitivity....PROGRESS!
En fristående organisation, som nu välkomnar andra kortnosade raser - Cavalier King Charles, fransk bulldog, mops, boxer och andra - till ett forum med fokus på hälsoproblem. Andningsvägar, inte minst. PROGRESS vill arbeta ihop med genetiker och veterinärer för att hålla sin ras frisk under århundradet som kommer... och vända fallet i regsiffror, förstås.


Artikelförfattaren i Dog World berömmer pekfolkets initiativförmåga och ansvarstagande. Schäfergänget gör inte ett gott intryck i jämförelse, om ni förstår hur jag menar. Man kan ana sig till en liten kennelklubbspekpinne i författarens kommentarer, men schäferryggar och pekineser verkar vara brännhet potatis just nu, för kommentarerna flödar in till den här artikeln också. Och vad skriver folk?
De pratar om förtalskampanjer och motstånd från ”hierarkin” inom rasen, som såg diskussioner om pekhälsa som en attack på sina egna linjer.
De säger saker som att ”rättänkande uppfödare vill sätta igång och göra något åt problemen, så LET´S DO IT, leave the dinosaurs behind”.
De säger att om engelska schäferuppfödare vill bryta sig ur engelska KC och ansluta sig till den tyska rasklubben och få sina hundryggar bedömda efter rådande tyskt tycke, så låt dem i jisse namn göra det, good luck!
Och schäfermänniska svarar: ”We do not acknowledge we have a problem with the backline simply because the problem does not exist.”
Ni förstår, hela påhoppet är ett maktspel. Kennelpolitik, inget annat. Den dolda sanningen är att det finns en annan grupp uppfödare, med en annan typ av schäfer, med en annan sorts rygglinje, som är alldeles fel och inte alls stämmer med den tyska, och det där andra gänget har stark förankring i ”maktens korridorer”... och inte kan väl lilla England hålla sig med egna regler för hur schäfern ska se ut?

Hört det förut i andra sammanhang? Byt ut ”schäfer” mot collie och ”rygglinje” mot något annat och se om det inte lämnar en lång, välbekant eftersmak...
Jag tror vid det här laget att ett land kan hålla sig med precis de regler som majoriteten av det landets hundvänner vill se praktiserade, i ringen och utanför den, när det gäller hundars rätt till fungerande kroppar och stabila själar.
Jag tror också att vi som värnar våra respektive raser (och förhoppningsvis inte är mindre modiga och klarsynta än pekfolket och cavaliermänniskorna) ska börja pressa på för att se sådana regler genomförda. NU!


Inga rädda hundar i avel! Det är vad bråket i collievärlden handlar om. Det och inget annat, oavsett hur många gånger fraserna om ”rastypisk” och ”rasens standard” vevas i bönekvarnen och oavsett hur gärna man vill ha det till att en liten grupp bruksaktivister i skrynkliga militärkläder med hjälp av mystiska personer i maktens boningar har tagit över rasklubben. Det där är bara nys.
Inga rädda hundar i avel! säger svenska rasklubben för collie. Den åsikten stöds av en tydlig majoritet av medlemmarna, och - vill jag påstå - av valpköparna och den alldeles vanliga hundintresserade allmänheten.

Bodil Carlsson

8 kommentarer:

  1. Det bästa av allt Bodil är att rasstandarden är mycket tydligt skriven vad det gäller rädsla hos collierasen. Enligt den ska en collie vara URSTABIL.
    Trots detta går många uppfödare i taket för att det hålls ett MH på samma BK som en collieutställning!!! Det är synd om de skottberörda hundarna och hundar kan bli skotträdda! Samma uppfödare påstår sig aldrig ha sett en rädd collie. Dubbelt?!
    Det är pinsamt att uppfödare kan med att skriva något sådant. Man gör verkligen ingen god reklam för rasen. Tydligen begriper man inte att man skjuter sig själv i foten!!!
    Precis som andra hunduppfödare i världen som försvarar en avel där hundarna blir lidande.

    SvaraRadera
  2. Om ni 2 Bodil och Lolo hade vetat vilka hundar det gäller så tror jag inte ni hade skrikit så högt!

    SvaraRadera
  3. Det är bra, Anonym...fast känns det inte lite konstigt att ha ett förnamn som är så himla vanligt just i hundvärlden?
    Det gör, som sagts, inte ont alls att stå för det man skriver och komma med sitt namn. Pröva någon gång, så får du se!
    Till saken. Stort tack för din kommentar, för du slår verkligen huvudet på spiken - när det gäller att visa vad som är väldigt konstigt med all diskussion i hundfrågor. Du tror att om Lolo eller jag hade vetat vilka hundar som vann, eller visade sig skotträdda på, utställningen i Umeå, så hade vi inte sagt något?
    Variant 1) Skotträdda var hundarna från en välkänd s k brucksuppfödare och vet vi om det, så kniper vi käft för att inte reta våra kompisar.
    Variant 2)Vann och/eller visade sig skottfasta var hundarna från en välkänd s k utställningsuppfödare. Och hade vi vetat om DET, så hade vi knipit käft för att inte glädja utställningsuppfödaren.
    Ettdera eller båda tror du. Ursäkta, men du har missat poängen. Det Johan skriver om utställningen och det jag refererar från diskussionen i England handlar INTE ALLS om enskilda uppfödares hundar!
    Det handlar om raser i helhet. Är groteska rygglinjer och rörelseinvalider ett problem för moderna utställningsschäfrar och hur hanterar rasfolket det problemet?
    Förneka att det finns! Fantisera om gruppkonflikter och kennelpolitik i stället, så slipper man sakfrågan...medan allmänheten vänder ryggen åt hundvärlden och politikerna är på väg att kalla in djurskyddet och lagstiftarna. För det är vad som är på väg att hända i England.
    Är skotträdsla/golvrädsla/ljudrädsla ett fortfarande oacceptabelt vanligt problem hos collie?
    Fantisera på om kompislojaliteter och mentalivrarkonspirationer, så slipper man sakfrågan...medan VALPKÖPARNA RÖSTAR MED FÖTTERNA OCH VANLIGT FOLK TAPPAR ÄNNU MER FÖRTROENDE FÖR BÅDE VÅR RAS OCH RENRASUPPFÖDNING! För det händer redan,och mitt framför näsan på er.Hur kan man bli så blind?

    Jag struntar fullständigt i vem som födde upp/äger ev skotträdda individuella hundar, på umeåutställningen eller någon annanstans. Jag tror nämligen att alla som ö h t har fött upp mer än en kull collie har fött upp minst en skotträdd/golvrädd hund. Skiljelinjen går mellan uppfödare som ser att det är ett problem för rasens anseende, för hundarna och för deras ägare och som vill göra något åt det...och gänget som vill flytta utställningar i hopp om att inget ska märkas. Och som sprätter dravel omkring sig, lyckliga i tron att allt som sägs bara är personkonflikter.
    En gång till: WAKE UP AND SMELL THE COFFEE, Anonym!

    SvaraRadera
  4. Bästa Anonym!
    Det är totalt ointressant vem de 2 hundarna är.
    Det handlar om att ett antal collieuppfödare måste erkänna att collierasen har problem med rädslor som är handikappande. Och att genom avel minska dessa. För hundarnas skull samt den hundköpande allmänhetens.
    Bodils inlägg är heltäckande!!!

    SvaraRadera
  5. Bra Bodil!
    Det finns inte en enda uppfödare av collie som aldrig fött upp en rädd hund. Problemet är inte vilka uppfödare som fött upp rädda collies eller inte, för det har alla gjort. Problematiken ligger i om man väljer att öpnna sina ögon och se dessa rädda hundar, eller om man väljer att blunda....

    SvaraRadera
  6. Thomas Wallenberg26 augusti 2009 kl. 10:20

    Svaren till "Anonym" (borde automatiskt bytas ut mot "feg kärring" egentligen) är nog något av det bästa jag läst på länge. Där ryms mer sanning än i hela Ulvus-bloggen sammanlagd!

    SvaraRadera
  7. Lolo, Bodil, Jenny, så sant som det är sagt. Alla hundar som även med de bästa intentioner som föds upp blir inte stjärnor, varken mentalt eller exteriört. Men som uppfödare kan man göra sitt bästa och åtminstone inte använda rädda hundar i sin avel. Det verkar en del ha mycket svårt för. Varför???
    Jag reagerar dessutom starkt på att man är anonym och inte vågar stå för sina åsikter. Mycket fegt!

    SvaraRadera