söndag 5 april 2009

Röj upp i pudelträsket!

Det var vad han brukade hojta. Inte med rösten, han är ju hund. Men var gång vi passerade vägen till gården några kilometer härifrån rusade han före fram till första björken i uppfartsallén. Sedan vrängde han bakbenet i riktning mot himlen och strilade så högt upp han bara kunde. Sedan stampade han och krafsade in sin tasslukt så att grässtråna rök, medan han fnös ut sin ilska över mellanpudelhanen, som hade mage att bo där.
Hans gamle far väntade med tålmodigt förakt.
När dammet hade lagt sig var det hans tur. Stelt lyfte han benet precis till den höjd en obetydlig pudel förtjänar och prickade in en skvätt precis ovanpå tonårshundens.
Sedan gav han snorvalpen en förintande blick.
Och sen, precis när han bestämde det, fortsatte promenaden.

Detta pågick i ett år eller två. Vi undrade ibland vad som skulle ske, när Den Gamle inte fanns längre och den utagerande Busen skulle vara regerande hanhund.
Vi hade inte behövt oroa oss. Den Gamle blev trött och sjuk. Han fick stanna hemma från långpromenaderna, hålla husse sällskap. Han mötte oss vid grinden med anklagande småskall – varför hade han utelämnats?
Busen sprang fram. Han strök ner öronen. Han hälsade Den Gamle med milt viftande svans. Och så slickade han kärleksfullt den grånade, misslynt rynkade överläppen.
Snorvalp! snäste gamlingen – fast inte med rösten, han var ju hund. Han nafsade lite halvhjärtat Busen över nosen, precis lagom för att göra klart att inga kärringfasoner önskades. Komma här och visa medlidande!
Busen backade. Han strök ner öronen ett snäpp till. Och så gav han Den Gamle ännu en vänlig slick på kinden.

Busen gick unghundskurs på lilla lokala brukshundsklubben. Lite nerver hade man ju – det var turbostuk på killen i den åldern och vem visste hur det skulle bära till, när inkallning och fotgående skulle exekveras bland andra kaxiga gossar i samma ålder?
Där fanns gott om unga hundar med turbo – ohängda labbslynglar och en liten vass raket till jakthundstik. Men det fanns bara en lika kaxig gosse till. Gud! En schäfer! Hängde i kopplet, skällde och gjorde utfall! Snacka högtempererad hund!
Schäfertonåringens röstvolym när någon gick förbi ägarens bil fick bilskrovet att vibrera. Busen stressade upp sig.
Bakluckan öppnades och schäfern for förväntansfull ut. Bjöds här konkurrens? Var det någon som ville sätta emot?
Busen reste svans och morrade ur ena mungipan.
Schäferhussen tog det med den blidaste ro. Han stod där bara och höll emot, när studsandet i andra änden av kopplet tilltog.
Busen och schäfern fixade löslydnaden på plan riktigt bra. Inga koppel – inga utfall. De travade förbi varandra och tittade hövligt åt andra hållet.


Häromåret möttes Busen och schäfern igen inne i stan. De stod i slaka koppel och med precis lagom hög svansföring och de undvek naturligtvis att stirra varandra i ögonen. De sa ”Så min herre är också ute och går?” - fast inte med rösten, förstås, för de är ju hundar. Efter en stund la sig schäfern ner vid husses fötter och övergick till att beskåda folk på andra sidan gatan. Så då satte sig Busen ner och övergick till att observera ett par trevliga tikar inne i parken mittemot ICA.
Vad hade hänt med dessa högtempererade testosteronbiffar?
Inget annat än det som brukar hända kaxiga tonåringar. De blev vuxna och fattade att det finns smartare sätt att imponera på än att spänna musklerna.
Schäfern var nybliven tjänstehund, ytterligare en i raden av schäfrar som den blide polisen har tränat fram. Colliebusen är ingenting annat än familjehund och bra viltspårare. Det som är fint med honom är leendet i blicken, när barn kommer fram till honom.
Farligare än så var inte turbostuket och tonårsfasonerna.


* * *


I FCI:s standard för collien har det i långliga tider stått att en collie skall ”stå med oberörd värdighet”. Standing with impassive dignity.
Och nästan lika länge har den halva meningen på en del håll tolkats som att detta är det enda en collie får lov att göra. Allt annat, upprepas det till leda, allt annat är ”rasotypiskt”.
Allt annat är ”övertempererat”. Vanligt ungdomsbeteende hos andra raser är alltså ”otypiskt” just hos collie. Varför? Det framgår inte.
Damerna som nu beskärmar sig över övertempererade collies var väldigt tysta under de år, då colliens rykte för klena nerver och skraj uppsyn blev en visa inom hundvärlden.
Damerna som sätter ihop en skrivelse till SKK och ”förfasar” sig över att collies kan skälla i bilar sa ingenting alls på den tiden, då man kunde se riktigt rädda collies släpas i koppel in i ringen.
Damerna som är oroliga för att diskussionerna om colliementalitet nedvärderar rasen sa inte ett smäck under de år, då ett ihållande rykte långt utanför colliekretsarna påstod, att en viss välkänd utställningscollie hade fått sitt karaktärstest godkänt och därmed var klar för avel till sist ….när en annan hane av samma färg hade varit stand-in åt honom på testet. Många hörde det ryktet. En del trodde på det. Det anseendet hade collien.
Var fanns damernas skrivelser då?
Varför så tysta då och så talföra nu?

* * *

Min collie har i alla fall äntligen blivit rastypisk. Det har nämligen kommit ett tillägg till standarden. Tills vidare gäller, att collien skall vara aktiv och glad, bra med barn och med andra hundar. Tydligen räcker det inte längre med att stå rakt upp och ner och se värdig ut.
Vid fyra års ålder gör Busen det ändå korta stunder. Ser värdig ut, alltså. Pudelträsket ägnar han numera samma förströdda stril som Den Gamle gjorde. Men varje kväll kan jag se honom stå på jordkällarens tak och speja ut över nejden.
Orörlig.
Höjt huvud, stolt hållning, imponerande i svanshöjden.
Det kan ju vara så, att han inte alls förhåller sig till standarden utan bara hoppas att grannens läckra jakthundstik ska komma förbi på sin kvällspromenad och se honom.
Han ju trots allt hund.

/Bodil

12 kommentarer:

  1. "Min collie har i alla fall äntligen blivit rastypisk. Det har nämligen kommit ett tillägg till standarden. Tills vidare gäller, att collien skall vara aktiv och glad, bra med barn och med andra hundar. Tydligen räcker det inte längre med att stå rakt upp och ner och se värdig ut."

    Det tillägget skulle jag vilja veta var du fått ifrån då det inte finns varken på FCI:s hemsida eller på SKK:s hemsida under rasstandarden?

    SvaraRadera
  2. Kan det kanske vara så att ryktet faktiskt stämde en gång i tiden och "damerna" som du så snyggt väljer att kalla dem valde att inget säga då av just den anledningen. Kan det kanske vara så att de nu väljer att säga emot en viss "någons" syrliga inlägg i allas vår hundtidning därför att dessa syrliga inlägg är helt inkorrekta i dagens läge? Kanske kan det vara så att de (och många andra) blir rent ut sagt förbannade därför att de har jobbat hårt, länge och helhjärtat för att förbättra dessa "mentalitets-rykten" från 90-talet och sedan plötsligt blir påhoppad av "någons" syrliga inlägg och totala smutskastning av deras arbete, en total smutskastning av en underbar ras?? Kanske, kanske inte..jag bara spekulerar. Till syvene och sist..avel är ett långsiktigt arbete, man kan inte ändra gener över en natt, särskilt inte mentalitet då den är starkt förknippad med överlevnad och därför väldigt kvalitativ. Att tro att man kommer att komma någon vart med att kasta skit på andra och på ens egen ras (som man ska värna om och jobba för inte emot) är ren idioti!

    SvaraRadera
  3. Kära Anonym 1!

    Läs Collie Revue, senaste numret, där redaktören ägnar en artikel åt just det tillägget.

    Om ej, gå in på hemsidan för the Rough Collie Breed Council i England och hitta det själv.

    Glad Påsk!

    Bodil C

    SvaraRadera
  4. Hej Bodil!
    Om du inte visste det så tillhör inte England FCI däremot Sverige. Om vi ska följa England i vissa fall så varför gör vi inte det i alla lägen. I England är Collien en ren utställningshund som tillhör vallhundsgruppen men nått så hemskt kan vi ju inte ha i Sverige.... eller?

    SvaraRadera
  5. Du Bodil eftersom du följer Engelska kennelklubben till viss del så hoppas jag du följer den till fullo och röstar för att collien ska föras ut ur brukshundsklubben och göra border collien sällskap i vallhundsklubben. Om man tar en sak så måste man nog tänka sig för och ta hela rasket. FCI;s standard har inget skrivet om de du framhäver.

    SvaraRadera
  6. Kära Anonym 1, 2 eller 3!

    Upprepar tålmodigt än en gång:

    om du gör dig mödan att gå in på hemsidan för brittiska Rough Collie Breed Council, så kan du alldles själv läsa vad som numera står under Breed Standrad.

    Jag har mejlat the Breed Council och frågar vad som i deras åsikt föranlett denna särskilda specifikation av att långhårscollien numera skall vara aktiv och glad - inte bara stillastående - men tyvärr inte bevärdigats med något svar från den ärevördiga samlingen.
    Kan inte du pröva? Du kanske har bättre tumme med dem?

    :-)

    Bodil Carlsson

    SvaraRadera
  7. Citat från FCI standard no 156:

    "CHARACTERISTICS: To enable the Collie to fulfil a natural bent for sheepdog work, its physical structure should be on the lines of strength and activity, free from cloddiness and without any trace of coarseness."

    Styrka och aktivitet, det vill i alla fall jag se hos mina exemplar av rasen collie.

    SvaraRadera
  8. Kära Anonym av den 8 april!
    Kanske ni kunde pröva med att våga underteckna med egna namn? Det är faktiskt inte farligt och brukar hastigt förbättra sakligheten i många svamliga påståenden.
    Eller om det känns som ett för stort steg att tainte, kan ni enas om att numrera er respektive anonymitet? Det börjar bli svårt att hålla isär er.

    Så versionen du, Anonym 8 april 18.08, kommer med är att de damer som nu har blivit så ivriga att komma till tals teg vackert i alla år, baradärför att de av alla krafter slet för att förbättra colliens mentalitet?
    "Hårt, länge och helhjärtat" har damerna först ifrågasatt MH, drivit kampanjer för att framställa collies med normala hundresultat på sina MH som ohanterbara bestar och ställer nu upp i en sista strid för att låta MH vara kvar...
    ...bara inte resultaten betyder något!
    Ja, det är väl i klass med att acceptera att ens avelsdjur ska HD-röntgas, bara man får fortsätta avla på E.

    Visst är avel ett långsiktigt arbete. Det kommer att ta många år att få bort skotträdsla, golvrädsla etc hos collien efter de decennier då damerna så hårt, länge och helhjärtat jobbade för att vinna nästa rosett på nästa större tävling.
    Men jobbet är redan påbörjat. Och var vid gott mod, colievalpintresserade!
    För det finns nu många uppfödare med dokumenterade andra resultat än bara utställningspriser att kontakta.
    Bodil

    SvaraRadera
  9. om du gör dig mödan att gå in på hemsidan för brittiska Rough Collie Breed Council, så kan du alldles själv läsa vad som numera står under Breed Standrad.


    Visst står det i Brittiska standarden men fortfarande så är det ju så att den gäller inte i Sverige...om du inte vet det så är England utanför FCI och Sverige är med i FCI. Du kanske ska läsa på vilka länder som tillhör FCI. Så än så länge gäller inte det våra collier och visst jag tycker i alla fall att dom ska kunna vara med barn och leka, det gör i alla fall mina. Men standarden är än inte ändrad så där tar du fel och jag hoppas du inser att du är ute och cyklar.

    SvaraRadera
  10. Bästa Anonym nr X!
    Låt mig försäkra än en gång: det gör liksom inte ont att underteckna det man skriver med sitt eget namn.

    Och nej, jag inser inte något annat än att den som klänger sig fast på oväsentlighetens cykel och låter samma gamla hjulpar snurra ett varv till är du.
    Fast rolig är du på ditt sätt. Våra vänner damerna, evergreen friends of den engelska collievärldens prioriteringar, tiger intill sanslöshet när nu självaste Rough Collie Breed Council förmåtts sätta upp ett tillägg till sin så älskade standard, vari specificeras att ÄVEN LÅNGHÅRSCOLLIEN skall ha en balanserad insida av huvudet...
    Det räcker, som sagt, inte med att stå stilla och se värdig ut.
    Hur kan det komma sig, tro?

    Bodil Carlsson

    SvaraRadera
  11. Jag tycker att inlägget är skickligt komponerat, fint skrivet och insiktsfullt. Vilken härlig bild av en ung hunds utveckling!
    Själv lever jag med en högtempererad (kh) tik som sakta men säkert - vid snart tre års ålder - börjat stå med åtminstone tre tassar på jorden. Smått besvärlig ibland? Javisst! Men allt som oftast en oändligt klok, lyhörd, samarbetsvillig och rolig hund. Men hon är definitivt ingen "lunka strax bakom och aldrig hitta på något dumt"-promenadkompis. Ville jag ha en sådan skulle jag skaffat mig en rullväska. Nej, här gäller det att tänka före och verkligen hänga med i svängarna! :)
    Mvh,
    Matilda

    SvaraRadera
  12. Hejsan! jag funderar vad det är som gör att det verkar som om vissa är lite rädda för att MH testa? det är ju en ypperlig sak att få ett kvitto på ad man har i snöret och vad man skall jobba med! Vad jag vet så kan man se om en hund är skottberörd med mera och dessa djur ska man inte avla på vi gör likadamt i hästvärlden ta bort veka och rädda individer för det blir inget bra för köpare i slutänden blir en rädd hund en farlig hund! Jag hade föresten en Collie för 30 år sedan han kan man inte jämföra med dem jag träffat idag han var en kille som inte skulle bevärdiga en annan hund en blick om de stod och gastade han nedvärderade sig inte till det. Tyvär har jag sett alldeles för många skottberörda och nervösa individer senare precis som med andra raser där utseendet har tagit överhand. sorgligt. heja Bodil kämpa på för den friska rasen uutan bettfel och inneboende rädslor . Mvh Petra

    SvaraRadera