söndag 16 september 2018

THE STANDARD PROCEDURE: hur man upprepar samma tabbe om och om igen Del2)

Ni kanske undrar hur man tänker, när man importerar hundar vars ärftliga hjärtsjukdom är dokumenterad sedan tio år tillbaka?
Det finns några möjliga svar på den frågan. Till exempel det uppenbara: man tänker inte alls, för hundarna är snygga. Eller: man hade ingen aning, för säljarna berättade inte och köparna visste inte tillräckligt för att fråga. Eller lika gärna: säljarna visste inte mera än köparna, därför sa de inget. Man kan spekulera i vilket svar som är det rätta, men i en avelstradition byggd på kunskap och öppenhet hade berättelsen som följer aldrig inträffat.
Importen av en hjärtsjukdom med dominant arvsgång fick ett efterspel i England och det efterspelet visar trots allt en viktig sak. En rasklubb kan ha självbevarelsedrift nog att sätta rasens fortsättning framför enskilda uppfödarintressen.



Paper

A pedigree-based genetic appraisal of Boxer ARVC and the role of the Striatin mutation

B. M. Cattanach, BSc, PhD, DSc, FRS,1 J. Dukes-McEwan, BVMS, MVM, DVC, PhD, DipECVIM-CA, MRCVS,2 P. R. Wotton, BVSc, PhD, DVC, MRCVS,3 H. M. Stephenson, BVMS, CertSAM, DipECVIM-CA, MRCVS,2,4 and R. M. Hamilton, MD, FRCPC, MHscCHE, CCDS5
Go to:

Abstract

The objective of this paper was to investigate by pedigree-based genetic means the origins and inheritance of arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy (ARVC) in UK Boxers and assess the role of the proposed causal mutation in the gene, Striatin (STRN). All ARVC cases traced back to a small number of imported American dogs deriving from the group of Boxers studied by Harpster (1983)



Bruce Cattanach står som huvudförfattare till den här studien från 2015. Den kartlägger släktskapen hos de drabbade hundarna i England – varenda en går tillbaka på de amerikanska importerna - och granskar tillförlitligheten hos testet som säljs som ett test för ARVC. Cattanach är inte bara genetiker. Han är sedan årtionden en av de ledande boxeruppfödarna i England; han har t ex har varit den brittiska rasklubbens genetiska rådgivare. De importerade amerikanska boxerhundarna, vars linjer han tittar på, gick förstås i avel i England, i den traditionella versionen av renrasavel. Inbreeding is standard procedure in show breeding, säger Cattanachs rapport som förklaring till de stamtavlor den ritar upp. Snart drog antalet rapporterade fall av den nya importerade hjärtsjukdomen iväg.

Vad gjorde den brittiska boxerklubben då? Den insåg, att det behövdes motåtgärder: plötslig oväntad död drar uppmärksamheten till sig. Cattanach åtog sig jobbet. Det gick inte lätt och inte enkelt, berättar källor från England – ryktet påstår att han en gång blev så less på vissa uppfödares motstånd att han avgick. Men han kallades tillbaka igen, för sjukdomen försvann ju inte för att han gjorde det och den blev faktiskt inte lindrigare för att man inte pratade om den.
Efter ett par års dispyter sjösatte boxerklubben alltså cirka 2004 sin handlingsplan efter Cattanachs riktlinjer. Det var flera år innan något gentest fanns att tillgå. Så uppfödare fick lära sig vad ARVC var, vilka släktlinjer det handlade om, hur den nedärvdes, de rekommenderades att publicerade de drabbade hundarnas namn på rasklubbens hemsida och att aldrig avla på en hund som lämnat sjukdomen och inte heller på den hundens avkommor. Vissa uppfödare gick längre än så och höll sig helt undan från de USA-stammade hundarna. Resultatet blev, att ARCV hölls inom en begränsad grupp, slutade spridas och snabbt minskade hos rasklubbens hundar – idag, knappt femton år senare, är inrapporterade nya fall därifrån sällsynta. Så då är slaget vunnet?
Mja. Eller nej. Inte som en svensk betraktare ser det.
Cattanach berättar två saker till. ARVC är i stort sett borta från KC-reggade show boxers, såvitt han kan bedöma, men han vet inte hur det står till med the pet and commercial population. Deras uppfödare når man ju ändå inte, så det man får hoppas på är att insikt och åtgärder liksom sipprar ner uppifrån.* Det där är en uppdelning, som inte finns i Sverige. Det handlar om de oreggade renrasiga boxervalparna, de som inte bedömdes vara utställningsmaterial utan såldes som sällskapshundar till vanliga köpare och så deras oreggade avkommor - plus hundar från valpfabrikerna. Hur många rör det sig om? Troligen vet ingen. Om anlaget finns hos dem – gissa hur det kom dit och om det riskerar att spridas vidare på ställen där ingen prestigefylld rasklubb har insyn och rapporterar fallen?
Uppfödare i England börjar återigen importera boxer från USA, såvitt jag förstår för att man nu som då drömmer om att plocka hem vinnare. På min direkta fråga om hur man tänker när man gör så, svarar Cattanach att för vissa är vinnandet all-important. Dessutom är omsättningen på uppfödare ofta snabb.* Förhoppningsfulla nya kommer till. Gamla försvinner och tidigare kunskaper försvinner med dem.
Det genetiska arvet efter tidigare uppfödares beslut försvinner däremot inte. Det gör inte de drabbade hundarna och valpköparna heller. De står kvar med skägget i brevlådan. Och för den som undrar: nej, det är inte Bruce Cattanachs kommentar till läget, utan min.


Bodil Carlsson 

* Bruce Cattanach, personligt meddelande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar