Mindre och mindre i
plånboken för många runt om i Europa, så efterfrågan på
färdigmat till lägstapris ökar. Leveranskedjorna blir längre och
längre och sprids på fler och fler länder. Kontroller? England
har halverat sin statliga köttinspektion efter att galnakokrisen
ebbade ut, brittiska kycklingprodukter kommer ofta från Thailand och
varifrån kommer det som antas vara oxkött i färdiglunchen?
Vi har nog tur om det inte
är mera chockerande saker än häst i lasagnan.
Storskalig mattillverkning
för stadsbefolkning har pågått sedan 1800-talet och
förfalskningar, utbyte av råvaror och spridande av det ena och det
andra via maten har pågått lika länge. 1800-talsskandalerna var av
en sort som får en att skaka på huvudet: kan någon avsiktligt
utsätta andra för att äta detta? Kaffesäckar med Fine Old Java
innehållande tre femtedelar torkade ärtor, en femtedel cikoria och
en femtedel riktigt kaffe går väl an jämfört med utspädd mjölk
som fått lite substans tillbaka genom att man tillsatt kalk och
malda fårhjärnor, och så vidare och så vidare – det ena värre
än det andra.
Det där pågick en bra
bit in på 19000-talet. Gissa varför alla myndigheterna som
kontrollerar och inspekterar hur mat produceras och transporteras och
hanteras kom till?
2003 kostade råvarorna
till en genomsnittslunch i en engelsk grundskola mindre än hälften
av vad maten till en vakthund i engelska armén fick göra.
Det finns delar av Detroit
City där de kvarvarande hundarna är halvvilda gathundar. Ändå
säljs det oväntat mycket hundfoder i butikerna.
Bodil Carlsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar