torsdag 5 november 2009

GUY FAWKE´S DAY... FAST TVÄRTOM!

Engelsmännen firar 5 november med fyrverkerier till minne av Guy Fawkes, som hade tänkt spränga parlamentet i luften med några tunnor krut utplacerade i källaren. Parlamentet har just satt en tunna krut under rumpan på den engelska traditionella hundvärlden.
Igår kom APGAW-rapporten!

Ni kan själva läsa alla de 56 sidorna, om ni går in på Dog World.
Här kommer en snabböversättning av delar av rapportens sammanfattning. Det är ord och inga visor.

Sammanlagt tolv medlemmar av underhuset och the House of Lords har arbetat sedan november 2008. Utredningen tillsattes efter filmen Pedigree Dogs Exposed .Man har samlat in information från organisationer och enskilda personer, hobbyuppfödare, rasklubbar, sällskapshundsägare, veterinärer, beteendevetare etc, etc.
Valda stycken följer.


”Problemets svårighetsgrad och omfattning
Kommitténs medlemmar tvivlar inte om att det existerar ett allvarligt problem med hälsa och välbefinnande hos många renrasiga hundar och vidare åtgärder kan komma att genomföras för att förbättra situationen. /.../
Eftersom the Royal Veterinary College har visat att problemen är utbreddda i varierande grad inom många av de mest populära raserna, anser vi att vidare åtgärder omedelbart bör vidtas. (vår kurs.)”


Hälsotester
”Kommittén rekommenderar att kennelklubben gör informationen om hälsoproblem i de olika raserna mera framträdande på sin hemsida och att man där lyfter fram uppfödare som genomför hälsoundersökningar och som efter sin bästa kunskap tillhandahåller friska valpar.”
”Kommittén anser det också nödvändigt att utveckla specifika avelsstrategier för olika raser baserade på genetisk rådgivning och med redskap för att långsiktigt minska frekvensen av problem med hälsa och välbefinnande. Kommittén anser att detta arbete bör involvera kennelklubben, andra rasklubbar, genetiker, beteendevetare och andra experter...”


Etiska regler
”Kommittén anser attt kennelklubben skall försäkra sig om att rasklubbarna effektivt genomdriver sina etiska regler. Varje uppfödare, som åsidosätter kennelklubbens, etiska regler borde förhindras att sälja sina valpar som renrasiga hundar registrerade i Kennelklubben och rasklubbarna bör rapportera till kennelklubben hur man sköter den här frågan. Om någon misslyckas med att följa de etiska reglerna bör den personen bli föremål för åtgärder.” (vår kurs.)

Vi erkänner de insatser som Kennelklubben gjort under det gångna året, men anser också att kennelklubben bör besluta sig för om det är registrering av hundar eller hundarnas hälsa och välbefinnande som är deras viktigaste mål...”

Hunduppfödningens värld
”Kommittén rekommenderar att en rasstandard skall bekräfta att hunden är ´fit for function´, funktionsduglig, snarare än baseras på visuell estetik.” (Vår kurs.)

”Kommittén anser att ordet pedigree skall vara kopplat till högt ställda krav på aveln (för hälsa och välbefinnande)..../.../ Om uppfödare inte förmår möta de ställda kraven för hundars välbefinnande, då bör de inte tillhöra en organisation som påstår sig vara ´Storbrittaniens största förening för hundars hälsa och välbefinnande´.”

”Kommittén anser det väsentligt att de som föder upp hundar enligt god praxis får stöd och uppmuntran, medan de som ignorerar hälsa och välbefinnande blir föremål för tvingande åtgärder och att all eventuell kommande reglering säkerställer detta.”


En parlamentarisk utredningskommitté talar om för engelska Kennelklubben att det är dags för RAS...??
Det har definitivt hänt något. När politikerna behöver berätta för hundvärlden vad man har en rasstandard till!

2 kommentarer:

  1. Jag känner mig frestad att damma av det slitna utropet: "Äntligen!" Så det gör jag.

    Johan

    SvaraRadera
  2. Ja, detta är sannerligen stora nyheter!
    Och fler kommer...

    SvaraRadera