söndag 22 november 2009

GUILTY AS CHARGED

På Den Andra Bloggen höjs tonläget igen. En kort försonlig paus tog vid efter konferensen på Kydingeholm. Nu stormar det i vattenglaset igen.
Ulf Uddman citeras igen, och igen på ett sätt som ska visa hur himla lika han och Lisbeth Högman tycker om MH – illa! Om någon hade missat det.
Tekniken känns också igen från artikeln i Brukshunden. Högman kommer med ett påstående och fyller på med ett citat av Ulf Uddman från år 2001– där det han faktiskt säger att SKK är tveksamma till om SBK kommer att klara av alla MH, inte att SKK är tveksamma till MH! Sedan övergår Uddman-citatet i påståendet att ”många goda avelsdjur slås ut”. Den som säger det är kanske Högman, kanske Uddman. Sammanställningen är sådan att det inte omedelbart går att särskilja vem som har sagt vad.
...allt för att skapa det trygga intrycket att Ulf Uddman tycker precis som Lisbeth Högman.
Jag undrar just om han verkligen gör det. Ska vi fråga honom? Tycker han att han är korrekt citerad, som Högman påstår, och är citatet i så fall placerat i ett rättvisande sammanhang?
Någon som skulle vara intresserad av ett öppet brev till SKK:s vd med ett par raka frågor?

Därutöver berättas skrönor om sopkvastar och om hur elaka och dumma mot alla andra rasklubbens styrelse är, och så dyker det upp några personer som den här gången betitlas ”nomenklaturan” - beteckningen på de härskande byråkratmaffiorna i gamla Östeuropa, ifall ni undrar. Även om det inte direkt var snällt sagt, eller särskilt verklighetsanknutet, så är det i alla fall lite mindre hiskligt än att komma med nazi-antydningar, så det är väl trots allt ett fall framåt?
Magplask brukar ju vara det.
Och så återkommer de vanliga himmelska lovsångerna till två-tre nooooggrant namngivna uppfödare. Kennelnamn och glossfoton på folk och fä och rosetter och för- och efternamn finns förstås med och det enda som fattas är direktlänken till Valpar till salu på respektive hemsida, men den kanske kommer.

Undertecknad hedras med lite glidande beteckningar – ”debattörer med betydande utomparlamentariskt inflytande” i collievärlden, vilket bara kan syfta på två personer. Kolla lite på den beskrivningen, för den är intressant för att komma från en journalist.
Inte vet jag om jag har något ”betydande utomparlamentariskt inflytande”, men en sak kan ni vara säkra på – det är det jag strävar efter. No bones about it.
Det gör varenda människa som skriver offentligt. Vi är allihopa ute efter att påverka andra. Varenda skribent på Aftonbladet är en utomparlamentarisk debattör. Göran Greider, den hedersknyffeln, är en inpiskad utomparlamentarisk debattör. Varenda chefredaktör som skriver för att få loss Dawit Isak är en utomparlamentarisk debattör som vill påverka med sina åsikter.
Varenda kotte som skriver en insändare om kattbajs på utelekplatser är en utomparlamentarisk debattör, som vill åstadkomma förändring. Självklart är vi utomparlamentariska – satt vi i riksdagen skulle vi väl stå upp där och säga vår mening!
Japp, Lisbeth! Det är faktiskt så illa hemskt ställt här i landet att de enda debattörer som inte är utomparlamentariska är inomparlamentariska!!!
Så på den punkten – guilty as charged. Och vet du vad, Lisbeth? Om du drog ett djupt andetag och flyttade blicken från dina kampanjtexter till spegeln, så skulle du få syn på den andra utomparlamentariska debattören i collievärlden.
Skillnaden mellan oss är att jag inte låssas som om jag sitter inne med insiderkunskaper. Jag vet inte vad Ulf Uddman anser om MH.
Men om det behövs, kan man ju fråga.

Bodil Carlsson

12 kommentarer:

  1. Man tappar andan!
    Tackom och lovom att det finns en spjutspets som du Bodil!

    Blev du intervjuad om dagens väder och sa "jo det ser väl rätt hyfsat ut" - vad skulle vi få läsa?

    "Man förnimmer klart att Bodil Carlsson känner stor rädsla för att dagens väder kommer att innehålla både tornados, åska och drivis - "rätt hyfsat väder" är ett uttryck hon försiktigt lägger in för att så att säga "gjuta olja på vågorna" och inte i onödan förorsaka utbrott av total panik bland innevånarna".

    SvaraRadera
  2. Precis vad jag tror, Britta. Utom att du ärväldigt mycket mer kortfattad och adjektivbefriad i din version än den jag tror skulle serveras...:-)
    Bodil

    SvaraRadera
  3. Jag brukar sällan slösa bort min värdefulla fritid på den där bloggen, men när du nu så påpassligt tipsade om att än mer tokigheter plitats ner, så tog jag mig ändå en titt. Det är som alltid, beundransvärt att så mycken ren dynga kan komma ur två och samma händer. Allra festligast är nog ändå hennes rent perverterade sätt att förvanska historieskrivningen. Som när hon på fullaste allvar påstår att reg.siffrornas störtdyk beror på att SCKS:s styrelse skrämt bort uppfödarna med sina hårda krav. Ja, för så var det ju? Eller inte? Det kan aldrig ha varit så att var och varannan människa VET, att anledningen till störtdyket i reg.siffror berodde på att colliens rykte som mentalt vrak, helt enkelt hann ikapp den? ;) Bara en sån sak? Bodil, låt henne hållas, skulle man bry sig om alla tokigheter som publiceras på diverse bloggar skulle man bli gråhårig innan 30. :)

    SvaraRadera
  4. I princip håller jag med, Thomas, och det är inte så att roligare saker än viss blogggenomgång saknas i mitt liv... suck.
    Men det finns en anledning. Nätet är fullt av personer med horn i sidan till en tidigare arbetsgivare, med en flagga att vifta och med en uppsättning TV-kanaler som inte får in verkligheten. Sure!
    Men det är inte varenda en av dem som har en färsk anställning som frilans åt SKK:s tidning.
    Och som i ett halvårs tid - sen precis efter förra årsmötet - kört ut texten om hur illa vår rasklubb beter sig.
    Och som fungerar som annonspelare för just den minoritet som vill ha klubben kvar i SBK lika gärna som de vill ha en böld i...ursäkta, jag menar tandvärk.
    Bloggen ifråga arbetar hårt för att ge sken av insider information, ge sken av att SKK motarbetar sådant som minoriteten ogillar, ge sken av att rasklubbens majoritetsåsikt som den uttrycks på årsmöten etc på något sätt är ihopfifflad,framfuskad, styrd uppifrån av någon eller några och alltså inget att bry sig om...

    Inget av det där är sant. Men det får läsare och man kan inte utesluta att det finns människor som tror på det.
    Desinformation måste bemötas. Jag önskar bara att vi var flera som gjorde det!
    Bodil

    SvaraRadera
  5. Det är märkligt att en liten klick SBK:are i Sverige tror att man kan ändra riktning på hur aveln av Collie skall ske. Har ni glönt att rasens hemland - England - har ett ord med i laget. Ni som försöker göra en brukshund (vad det nu är) av en vallhund förstår nog inte vad ni håller på med. Köp en Belgare och jobba med den och försök inte förändra Collien. Ni skämmer ut Sverige och gör er löjliga utomlands framför allt i England. Man kan nu bara avvakta reaktionen därifrån när man fått nog av Svenska Collieklubbens agerande. Om och när the Kennelclub ställer en fråga till SKK så får ni nog vara beredda på att SKK slår tillbaka. Då kan ni nog inte krypa bakom ryggen på någon eventuell vice ordförande i SKK.

    Jacke

    SvaraRadera
  6. Käre Anonym!
    Jag vet inte vad du pratar om. Och det gör nog inte du heller.
    Men förtydliga dig gärna. Exakt på vilket sätt kommer engelska Kennelklubben att använda den svenska för att "slå tillbaka"?
    Den engelska Kennelkubben har nog fullt upp med alldeles egna angelägenheter just nu. T ex står man under rätt hårt tryck från allmänhet och politiker att genomföra en del viktiga förändringar. De som svenska SKK redan genomfört!
    Så om någon nationell collieklubb någonstans får en fråga från en kennelklubb, så skulle man kanske inte satsa hela månadslönen på att den svenska rasklubben tas i örat av den engelska KK. Andra varianter finns.

    Kom sedan gärna med något bätttre än de gamla vanliga tugget om att "krypa bakom ryggen". Man kryper bakom ryggen på sig själv genom att använda anonymitet. Och om det nu är anonyme Jackes erfarenhet av hundvärlden att saker och ting sköts genom Kontakter - "min storebror är större än din!" "Min pappa är POLIS!" - så får det väl stå för Jacke.

    Bodil Carlsson

    SvaraRadera
  7. Hej Jacke!
    Nästan alla bruksraser har ett förflutet som vallare. En vallare är så mycket brukshund en hund kan bli. Den ras som mest används som vallhund i Sverige, Bordercollien, är synnerligen framgångsrik på SBK:s tävlingar. En vallare har så mycket arbetskapacitet och samarbetsvilja att SBK:s tävlingar är lätta, så det är inga hundar som behöver göras om!

    Vill Engelsmännen skratta åt mig, så bjuder jag på det.
    Mvh
    Lolo

    SvaraRadera
  8. Hej Lolo,

    Undrar vad SVAK tycker om att du gör Border Collie till en brukshund.
    Om du läser på lite så kommer du att upptäcka att vi skiljer på herdehundar och vallhundar. Schäfer är en en herdehund och Collie är en vallhund. De flesta övriga s.k. brukshundar (Dobermann, Rottweiler, Riesen schnauzer) har ingenting med kategorin Vall- och herdehundar att göra.

    Jacke

    SvaraRadera
  9. Fråga vilken vallande BC-ägare som helst om vilken sorts hund han/hon har - svaret blir väldigt ofta: En BRUKSHUND så klart! Många BC-ägare anser t o m att BC är den enda RIKTIGA brukshunden. Man verkar inte riktigt bry sig om gruppindelningar.....:0)

    FYI
    Nedanstående är kopierat från Nätet (Wikipedia)
    "Brukshund är en arbetande hund som används för nyttoändamål. Brukshundarna kan delas in i tjänstehundar, assistanshundar, jakthundar, vallhundar och draghundar.

    Tjänstehundar är sådana som används inom polisen, bevakningsföretagen, tullen, militären och räddningstjänsten. De kan vara t.ex. skyddshundar, räddningshundar eller narkotikahundar. Den klassiska assistanshunden är ledarhunden, men idag tränas hundar för att hjälpa många olika slags funktionshindrade och människor med kroniska sjukdomar som t.ex. diabetes och epilepsi. Man skiljer vanligen på brukshundar och jakthundar, men en slags jakthund som bör nämnas i sammanhanget är eftersökshundar som bl.a. används för att hitta trafikskadat vilt.

    De traditionella brukshundsraserna som t.ex. schäfer och rottweiler har utvecklats ur vall- och gårdshundar med utpräglad inlärningsförmåga och stor arbetsvilja. Men under senare decennier har man insett fördelarna med att använda hundar med mjukare temperament som t.ex. narkotika- och ledarhundar. Därför har framförallt labrador retrievern, som egentligen är en vattenapporterande jakthund, blivit en vanlig brukshund. När det gäller t.ex. mögelhundar och servicehundar kan vilken ras som helst komma ifråga. Numer vill man ofta ha lätta och smidiga hundar, exempel finns både på belgisk vallhund och phalène. Det viktiga är stor inlärningsförmåga och god social förmåga samt för vissa ändamål utvecklat luktsinne.

    Tidigare utbildades tjänstehundar och ledarhundar på Statens hundskola i Sollefteå, men numer utbildas hundar antingen av privata företag eller ofta av hundföraren själv inom någon ideell organisation som Svenska Brukshundklubben (SBK) eller Svenska Service- och Signalhundsförbundet. Träningen börjar ofta redan på valpstadiet med riktade lekar.

    Till och med 1994 var brukshundar en särskild rasgrupp inom Nordisk Kennelunion (NKU). Från 1995 anslöt sig de nordiska kennelklubbarna till samma rasgruppsindelning som tillämpas av Internationella hundorganisationen (FCI) och brukshundarna fördelades på två grupper: dels vall-, boskaps och herdehundar; dels schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Brittiska The Kennel Club (KC) liksom American Kennel Club (AKC), som ingendera är ansluten till FCI, har fortfarande kvar brukshundar (working dogs) som rasgrupp.

    Svenska Brukshundklubben har som specialklubb inom Svenska Kennelklubben (SKK) avelsansvar för följande raser: australian cattledog, australian kelpie, australian shepherd, beauceron, belgisk vallhund, berger picard, bouvier des flandres, boxer, briard, collie, dobermann, hollandse herdershond, hovawart, riesenschnauzer, rottweiler, schäfer och svart terrier. Hundar från samtliga dessa raser (samt ytterligare några mer ovanliga raser) måste antingen ha meriter från bruksprov eller vallhundsprov eller vara godkända draghundar eller ha tjänstehundscertifikat för att kunna erhålla certifikat eller championat på hundutställning.

    Hundar från alla raser som är erkända av SKK kan tävla inom bruksprov i grenarna spår, sök och rapport. Däremot krävs medlemskap i SBK för att få delta. Inom hundsporterna internationella prövningsordningen (IPO) och IPO/BHP samt bruksgrenen skydd kan endast de raser SBK har ansvar för tävla."

    SvaraRadera
  10. Hej igen Jacke!
    Alla hundar som har arbetslust och samarbetsvilja och hyfsad mental stabilitet kan tävla med framgång på SBK:s bruksprov. Border collie är just en sådan ras.
    Hur skulle jag kunna "göra om" BC som inte ens har ägt en? Det är bara till att läsa bruksresultaten så ser man vilken enastående brukshund BC är.
    Det finns fler raser utanför SBK som tävlar med framgång där. Labrador, Flatcoated Retriever t.ex. Många tävlar också på egna rasspecifika prov, liksom det finns BC som vallar och tävlar i bruks. Det finns helt enkelt ingen motsättning där.
    Mvh
    Lolo

    SvaraRadera
  11. Anonyme Jacke!
    SBK hyser 16 raser, OK?
    Av dessa är svart terrier och dobermann helt klart INTE vallare till ursprunget. Osäker på boxer och rottis - gamla boskapsvallare i botten eller inte? Osäker på Hovawart, mera vakt- än vall, tror jag.
    Men annars ser listan över traditionella brukshundsraser ut så här.
    För det första är schäfern ursprungligen - oavsett vad du påstår - en fårvallare, varav namnet, som betyder "fårhund".
    Belgiska vallhundar är precis det som framgår av namnet, vallhundar.
    Hollandse Herdershond är - surprise! - vallare, som enl rasklubbens hemsida "tros ha samma ursprung som schäfer och belgiska vallhundar".
    Australian Cattledog får du själv gissa bakgrunden på. Ledtråden finns i rasnamnet.
    Australian Shepherd är inte bara en vallande ras, utan i själva verket en av grenarna på det gamla släktträdet för de brittiska collieraserna.
    Bouvier heter så för att den var en boskapsvallare.
    Briarden beskrivs på rasklubbens hemsida som "gammal fransk vall- och vakthund".
    Kelpien kommer ur vallande hundar som skottar och engelsmän tog med sig till Australien och är förstås fortfarande en vallande ras.
    Och vid sidan av de formella brukshundsraserna har vi då vallaren, spåraren, lydnadshunden, räddningshunden, agilityhunden etc Border Collie, inte den minst kända grenen på det där gamla släktträdet du vet.

    Jacke, jag vill inte chocka dig, men de där vallhundarna dyker upp inom brukshundsraserna, man kan i stort sett inte vända sig på ett bruksprov, en lydnadstävling eller en agilityplan utan att springa ihop med dem!
    Vill du ha oss tro att det är en slump?
    :-)))

    SvaraRadera
  12. Jacke, beträffande SVAK, så värnar de BC:s vallande egenskaper. Vad de är rädda för, är att vallanlagen ska tunnas ut, precis som de gjort hos andra raser som varit vallhundar. Jag förstår dem! SBK:s tävlingar avslöjar inte om en hund har vallanlag. Alla arbetsanlag måste selekteras för i varje ny generation. Det är därför det är så viktigt att aveln inte baseras på "fingertoppskänsla", utan på standardiserade prov.
    Men, SVAK har skrivit på sin hemsida att man fått problem med rädslor hos BC. Man skrev att det måste stoppas i tid innan det blir lika illa som hos collien!!! Detta måste du väl ha läst Jacke? Och du är väl inte en av dem, som har gått på myten om att brukshundarna i SBK är hårda och aggressiva?

    Collie hör till en av de raser som har ett förflutet som vallhund. Vi har fortfarande fördelar av detta. Arbetslust, samarbetsvilja, flockkänsla, skadar och dödar inte. Detta gör collien till en trevlig familjehund. Såvida den inte har de handikappande rädslor som är alldeles för utbredda.
    Det är detta vi SBK:are arbetar för, att minska rädslorna hos collien. Till vår hjälp hör MH/MT och SBK:s tävlingar. De förstör ingen ras, utan ger uppfödare och valpköpare möjlighet att välja rätt hundar för sitt ändamål.
    Mvh
    Lolo

    SvaraRadera