fredag 9 februari 2024

NÄR IGÅR VAR SÅ MYCKET BÄTTRE

 



I veckan damp Hundsport ner i brevlådan. Jag läste med den vanliga reflexionen: tidningen och organisationen bakom den har blivit så mycket bättre sedan min första hund och första prenumeration för trettiofem år sedan. Som jag minns den från då  var den  ett oupphörligt paraderande av utställningschampions och krönikor skrivna av upphöjda uppfödare för andra uppfödare; idag en tidning med bra info för hundintresserat folk. Tack!


Bland det läsvärda finns redovisningen av reggsiffrorna från 2023. De föll, som alla vet - till den lägsta nivån sedan finanskraschen 1990. SKK:s presstalesman skrev den korta presentationen och säger bland annat det självklara: det finns inte ett oändligt antal valpköpare och många av dem har redan köpt färdigt för några år framåt. Under pandemin såldes fler hundar. Nu säljs färre.

Just nu stiger som vi alla vet arbetslöshet och matpriser. Det gör inte löner och pensioner, de släpar efter. Bolånekostnaderna sitter som ett stryphalsband runt nacken på många familjer. De som har råd med annat än det nödvändiga blir färre, de som inte har råd blir fler. Samtidigt har det blivit svindyrt att gå till veterinären och kännbart att betala hundförsäkringen. ”Uppfödarna inväntar bättre tider” är rubriken i Hundsport. Det är nog en bra sammanfattning. Uppfödarna väntar på bättre tider. Det gör valpköparna också.


På facebook utbryter genast en upprörd diskussion med anledning av Hundsports artikel. Inte om  bakgrundsbilden, inte om den generella trenden, utan om reggsiffrorna för collie. Bara 52 reggade korthår förra året och 175 långhår! Det måste ju bara vara någons fel! Och vems fel är det? Jo – rasklubbens!

Jag tänker inte trötta er med citaten. Jag är tillräckligt trött själv. En del av argumenten är dessutom inte enkla att bli klok på. Samtidigt, förstår ni, som reggsiffrorna för rasen har sjunkit till de lägsta på årtionden, så finns det en väldig efterfrågan på just collievalpar! Men den himla rasklubben, som bara hatar och vill döda rasen – ja, någon sa så - gör det omöjligt för de stackars uppfödarna att möta denna efterfrågan! Översatt till svenska betyder det troligen: "Här sitter jag med avelsdjur som registreringskraven förbjuder mig att använda och om det inte fanns någon rasklubb med krav för aveln så skulle jag ju kunna använda mina tikar med brutet MH eller colobom eller D-höfter och sälja till mina trogna valpköpare, för ingen annan vill köpa collie nuförtiden..."

Eller?


Det krävdes väl ingen större analytisk skärpa för att för femtio år sen hoppa på boomen för renrashundar och särskilt då för collie. I ett antal år gick försäljningen lysande. Om igår var så mycket bättre än idag, då vill man förstås fortsätta leva  igår, men ingen rasklubb lär kunna fixa den beställningen. När reggsiffrorna för nästan varenda ras faller, då är det kanske inte så konstigt om siffrorna för en ras som även internationellt har tappat i tjugo år får ett särskilt kännbart dropp? De som är poppisraser idag faller också, men de startar från ett bättre utgångsläge. Är det så svårt att se?


Hundsports sammanfattning av de 20 mest populära raserna är riktigt intressant. Först ser vi, att de tre gamla vanliga  sitter kvar i orubbat bo som mest populära raser. Ettan är labben med nästan 3 000 reggade, men även den siffran innebär ett fall med 11% på ett år. Tvåan är golden med 1682 reggade – dropp på 17% - och på tredjeplatsen finns som vanligt schäfer med drygt 1 500: 11% ner. Fyran och femman, jämthund och cockerspaniel, har vardera tappat 18%. Av uppstickarraserna på senare år har dansk-svensk gårdshund fallit med 20%. Det har frallorna och långhårschihuahua också. Inget konstigt med det – även om jag skulle sätta en slant på att frallorna kommer att fortsätta minska även när det ekonomiska läget vänder uppåt igen: kunskapen om deras hälsoproblem har brett ut sig. Det tar bara lite tid. Collie har haft den tiden.


Det som slog mig med listan är att tre raser faktiskt har ökat. Vilka? MAS, miniatyrvarianten av aussie, reggade drygt 700 förra året. Det är en ökning med nästan 6%. Från 101 för 2017 till 700! Aussien håller ställningarna med 602 reggade – en ökning med över 4% trots de hårda tiderna. Och sheltien har ökat lika mycket med drygt 4% till 860 registreringar.

Vet ni vad de där tre ökande raserna har gemensamt? Varenda en av dem är en collievariant. Så tänk om någon av de arga skulle fundera lite på varför folk köper collievarianter, men inte collie?


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar