måndag 12 februari 2024

HUR GÅR DET FÖR SLÄKTEN?

 


Två med collien närbesläktade raser växer i efterfrågan, aussie och MAS. Den tredje ligger stabilt. Det är sheltie.


Aussie har ökat från 470 reggade 2017 till 602 förra året. Så här ser det ut för aussien när det gäller krav.


 För registrering krävs att föräldradjuren har känd höftledsstatus samt känd mentalstatus på mentalbeskrivning (MH) och att alla rutor i det protokollet är ikryssade. Det finns en MH-idealprofil på rasklubbens hemsida, där det tydligt framgår vilka kryss som är önskvärda och icke önskvärda i protokollet. (SKK:s rasbeskrivning )


Hårda bud! Lik förbaskat ökar rasen. Såvitt jag vet utan att dess uppfödare får offentliga psykbryt över att det finns regler för aveln. Eller arrangerar särskilt aussievänliga MH:n för valpköpare och uppfödarkollegor.


                                     *   *   *


MAS är så ny på scenen att den första reggades i Sverige 2017. På sex år har rasen ökat till 704 hundar. Vill man ha en illustration av hur snabbt hundmodet sprids i vår tid med internationell nätuppkoppling och resande, så titta på den. Vill man ha en illustration av hur gammalt och stelbent det organisatoriska hundvärldstänket är, så går MAS också bra. Rasen är inget annat än småvuxna aussies, som kaliforniska uppfödare siktade in sig på att ta fram för sällskapsbruk, men den förklarades  snabbt vara en alldeles egen sort som inte får ”korsas” med aussie. Historien om collie och sheltie en gång till, kan man tycka. Hursomhelst - ur svenska RAS:


I den enkät för uppfödare som skickades ut vid samma tid, framkom önskemål om fokus på att få bort anlag för starka rädslor, hög stressnivå, aggressivitet eller osäkerhet. /.../ Rasen har idag inga krav på mentalbeskrivning, men rasklubben uppmanar bland annat via hemsida fler hundägare att utföra BPH på sina MAS. Klubben subventionerar i dagsläget avgiften för BPH med 300 kronor per hund. ( Min kursivering.)


Det kan vara så, att uppfödare som ser att det finns problem och gör något åt det inte är det värsta en hundras kan råka ut för.


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar