måndag 24 september 2018

HUNDARNA PÅ ISLE ROYAL: om rasers nytta av kennelklubbar

Alla  kanske inte känner till vargarna på Isle Royal, men alla har väl hört om  lundehunden? En liten norsk spetsvariant med sex tår. Lundehunden undergår en genetisk rekonstruktion, det är det nya med den, men dess historia är klassisk. Den går några hundra år tillbaka – inte som ras, men som hundtyp – som arbetsredskap och hjälpreda åt fattigt folk, som behövde kunna jaga lunnefågel för att få tag på mat och dun. Lunnefåglar har en jobbig vana att grotta in sig i sina nästen i branta klippväggar för att få skydd. Lunnehunden var följaktligen liten, men envis. Den hade en överrörlighet i nacken och axellederna som gjorde den smidig och vig – säkert en fördel om man skall borra sig in i håligheter i bergför  att sedan backa ut med fågeln – och alltså sex tår på varje fot. Lundehundsfolket trodde att de extra tårna gjorde att hunden fick bättre fäste i klippväggen och möjligen ligger det något i det, även om hundfolk i alla tider har varit suveräna på att hitta anledningar till att en genetisk tillfällighet passar väldigt bra på just deras hund. ( Det finns människor med sex fingrar, men vi brukar inte påstå att de är bättre pianister.) Det skulle mycket väl kunna vara så, att de sex tårna på varje fot markerar en tidig genetisk isolering – någon gång kom de där hundarna till, gissningsvis som blandat gods från andra småvuxna nordiska spetsvarianter, och sedan hölls de på sin ö utanför norska kusten och en mutation slog igenom, som kanske gjorde hunden till en bättre klättrare, men i vilket fall inte gjorde den sämre. Alltså fick den extra tån vara kvar och kom att ses som ett uppskattat kännetecken för just de hundarna.
Det som sedan hände är också klassiskt. Folk skaffade nät. Lunnefåglarna fångades lika bra med nät som med hund, nät behöver inte utfodras och alltså minskade hundarna i antal. Det gjorde med tiden lunnefåglarna också – så till den grad att fåglarna som hade jagats ett tag var lika utrotningshotade som hundarna, som hade jagat dem. Då blev det ännu färre hundar. Det lär ha funnits fem lundehundar kvar runt 1945 efter en valpsjukeepidemi. Stammen växte igen från den basen men då kom nästa omgång valpsjuka. Vad fanns kvar? Fem närbesläktade hundar, en mindre närbesläktad och så en liten grupp människor, som älskade sin ras. Där börjar nästa kapitel.

Det finns mellan 1 500 och 2 000 lundehundar i världen idag. De flesta i Norge, men nästan hälften i andra länder: Sverige, Finland, Danmark, USA, med enstaka spridda till andra länder. På sjuttiotalet exporterades ett litet antal hundar från Norge, på 80-talet kom det till utländska uppfödare och alla delar samma arv från (i bästa fall) sex hundar.
Vad hände med arvet? Det är också klassiskt. Fruktsamheten är låg och valpkullarna riktigt små, som i alla djurstammar med hög inavelsgrad; men den speciella sjukdom som hände lundehunden var intestinal lymfangiektasi. Namnet är så krångligt att det förkortas IL, men betydelsen av orden är att lymfkärlen runt tarmen inte ligger som de borde och inte fungerar som de ska. Livsviktiga ämnen läcker från dem ut i tarmen, medan kroppsvätska inte kan transporteras bort. Följden är en kombination av diarréer, proteinbrist och ödem, som ofta är dödlig. 30% av lundehundarna sägs dö i detta. ( Nej, det hindrar inte olika rasklubbar i länderna från att annonsera lundehunden som en ”frisk ras”. ) Lämnad åt sitt öde skulle lundehunden ha gått samma väg som de berömda vargarna på Isle Royal, som dog i sjukdomar och ömklighet efter många år av inavel på sin ö på gränsen mellan USA och Canada*.
Nu blev det inte så. Lundehunden är sedan 2013 föremål för organiserad utkorsningsavel. Inte en utan tre andra närbesläktade raser (norsk buhund, isländsk fårhund och norrbottenspets) används – likartade hundtyper med troligt delvis gemensamt ursprung. Norska kennelklubben ansvarar för projektet och norska universitet deltar med genetiska och tekniska kunskaper, liksom NordGen, som bevarar gamla tiders växtfröer och härdiga hönsstammar för framtiden. Det engelska uttrycket för detta är preservation breeding: bevarandeavel.
Knepet med det här projektet är, som ni ser, att blanda rätt. Ni bygger på de gener, som är gemensamma för lundehunden och de tre andra likartade raserna - misslyckas man med det, så förlorar ju lundehunden sin sin karaktär av liten spets. Nu är ju alla fyra omisskännliga spetstyper, så den risken är kanske obefintlig. Ni vill samtidigt inte tillföra för mycket av de gener, som gör islänningen till islänning, ger norrbottenspetsen dess norrbottnighet och buhunden dess buhundighet: ni vill ha lundehundens fenotyp kvar, både i utseende och beteende. Ni vill absolut inte att de sex uppskattade tårna förloras i blandningen... samtidigt som ni vill bli av med rätt många av de gener, som lundehunden har gemensamt bara med sig själv, inklusive de ännu okända gener som ger IL.
Och så vill ni förstås få uppfödarna med er på tåget. Både de inhemska och de utländska, stolta över sin urgamla, urnordiska, sällsynta, unika ras, som måste fortsätta finnas.

Jag vet ingenting om de diskussioner som föregick utkorsningsprojektet. Men på den norska rasklubbens hemsida finns ett milt tragikomiskt inlägg på engelska. Det tar upp frågor, som kommit från något annat land. Var det kanske så, att norska lundehundsklubben tvingades starta sitt utkorsningsprojekt efter påtryckningar från norska kennelklubben?
O nej! Inte alls! Rasklubben kom själv fram till sitt beslut under arbetet med RAS. Problemet med IL och de små valpkullarna avgjorde saken. Men, fortsätter svaret, det gjordes klart  från NKK att om vi i rasklubben inte gjorde något, så skulle det bli gjort utan oss.

Det finns många bra saker som hundar kan ha en kennelklubb till. 

Bodil Carlsson 





*Parvovirus, inte valpsjuka, slog ut dem och de få som överlevde var nära släkt. De två sista levande iakttagna vargarna på Isle Royal rapporterades vara halvsyskon och far och dotter samtidigt. Men deras inavelsgrad var ändå inte högre än lundehundarnas.



10 kommentarer:

  1. Det meste du skriver her, Bodil er sant, men det er detaljer som er "svært forenklet" i denne versjonen, til eksempel; Lundehunder fantes langs hele den norske kysten, den var så etablert som rase/ type, at allerede på 16-17oo tallet ble man beskattet av myndighetene for å besitte en sådan hund. Før siste verdenskrig ble rasen ivaretatt bare på øya Værøy i Lofoten, men fantes i et antal av ca 30-50. Det fantes også eksemplarer av dem andre steder, som f.eks på Røst. Selv vokste jeg opp i staden Harstad, født sist på 40-tallet, og en av våre granner hadde da en lundehund på godt over 10 år. Hun dog ca 1955 og var som jeg husker det da 17 år gammel. Lignende hunder, brukt til tilsvarende oppgaver fantes også på Senja og på Helgeland. Men rasen overlevde som følge av at en familie Christie fra Sør-norge tok til seg et antal av dem, og startet avle på dem, derfor fantes det noen titals hunder også utenfor Værøy da valpesyken slo til under krigen. (ikke bare fem) Oppdretterne på Værøy hadde tilbake bare en hund som overlevde valpesyken. Siden fikk de tilbake sørfra fem -seks hunder av forskjellige kombinasjoner. Da valpesyken igjen slo til på 60-tallet var det ikke så mange hunder igjen på Værøy, de som drev oppdrett der var blitt gamle og hadde ikke så mange hunder lengre, så da familien Christie mistet nesten alle sine, fikk de fra Værøy tre helsøsken, to halvsøsken og hadde en ubeslektet hund. Disse seks hundene er opphav til alle nulevende lundehunder.
    Det skal sies at Christie hadde vitenskapelig hjelp til sin oppformering av lundehunden, og , ja, det ble foretatt halvsøskenparinger, søskenbarnparinger etc, men man lot aldri en sønn pare sin mor, eller en far pare sin datter. Så at lundehunden i dag er like innavlet som de siste to ulvene på Isle Royal, det er løgn. Jeg har tre lundehunder. På ti generasjoner (og vi har koll på alle registrerte lundehunder siden 1960) er innavls% mellom mine tre henholdsvis 7,6 for den enekombinasjonen og 8,3 for den andre kombinasjonen. Lundehundeiere er veldig mån om å ikke bryte klubbens grunnregler for avl, nemlig ikke over 3,2 % på fem generasjoner.
    Går vi tilbake til 1960 kommer vi ikke under 12,5 % men en mor/sønn-kombinasjon er på over 25 % . Det er greit å bruke vår rase for å forklare noe, men ikke overdriv! Det er ikke nødvendig. Sannheten er ille nok.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar, Unknown. Fortsättningen på detta följer - se nästa avsnitt. Om det finns en överdrift i den angivna *verkliga* inavelsgraden hos lundehunden, så kommer den inte från mig. Den kommer från mätningar på DNA. Dessvärre tror jag att det är så, som genetikerna säger oss nu, att inavelsgraden mätt på ett relativt litet antal generationer i stamtavlan inte säger oss särskilt mycket om hur det verkligen ser ut.

    SvaraRadera
  3. Sedan vill jag bara tillägga - självklart är det jag skriver här förenklat. Skulle jag skriva den detaljerade historien om Lundehunden, så blev det ju en bok. Det finns nog folk, som skulle göra det jobbet bättre än jag. När det gäller att skriva det som är sant - jag återger det jag hittar i seriösa källor och om det skulle vara något som faktiskt inte är sant, vill jag gärna veta det. Men f f a vill jag klargöra en viktig sak för Unknown och andra av lundehundens vänner. INGEN källa jag har läst har någonsin påstått eller ens antytt att rasens uppfödare ägnar sig åt extremt nära släktskapsavel! Får jag gissa, så skulle jag väl tro att det är tväretom - att rasens situation gör uppfödarna mycket vakna på släktskapsgrader. Det jag säger handlar alltså inte om att någon skulle avla på far/dotter- eller helsyskonkombinationer. Det handlar om att med ett extremt litet antal hundar i starten så blir resultatet efter ett antal generationer SOM OM man hade gjort upprepade nära släktskapsparningar. Ceskyterriern befinner sig enligt vad jag förstår i en mycket liknande situation. Inte till följd av katastrofer som två valpsjukepeidemier på ett redan litet antal hundar, utan till följd av fritt val hos uppfödarna. Lundehundsfolket hade inte mycket att välja på: antingen fick man avla på det man hade, eller lägga ner sin ras för gott.

    SvaraRadera
  4. Det stemmer nok at av de genetiske undersøkelsene som er foretatt på Lundehund, for det meste i USA, finnes endel hunder som man genetisk ikke kan skille fra hverandre. Men det beror nok mer på at antallet hunder som ble eksportert til USA var ganske lite, og at man har begrenset importen av hunder til landet, slik at det i dag er kun etterkommere av hunder som kom til USA på 70-80-tallet som utgjør populasjonen i landet. I Norge og de skandinaviske landene har populasjonen hatt jevnlige utvekslinger, slik at det sett på populasjonen som helhet ( ikke små grupper i deler av populasjonen) er bevart en mye større andel av de genene som i utgangspunktet fantes i rasen. Likevel er alle ansvarlige medlemmer av raseklubben enstemmig om at man må foreta disse kryssningene som er nevnt i teksten for om mulig å få en bredere genetisk base der det også finnes gener som kan motvirke IL. IL er forøvrig omtrent den eneste arvbare sykdommen som plager rasen. Vi vet i alle fall at vi ikke kan unngå sykdommen med den gensammensetningen som finnes i rasen i dag, og gjør noe med det.

    Når det gjelder collie, som jeg også har drevet oppdrett på i et antal år, så har man ikke den samme unnskyldningen for %-tallene for innavlsgrad i rasen. Når jeg tidligere har kommentert at en og samme hun forekommer 53 ganger i en av mine hunders stamtavle på ti generasjoner, så representerer det en linjeavl på linje med det som finnes i lundehund, men uten at det på noen måte skulle være nødvendig. Collie finnes spredt ut over hele kloden, jeg har selv sett dem både i Australia og Asia, i tillegg til i Europa, og en av mine venner har importert en hund fra Sør-Amerika. Årsaken til at linjeavlen er så utbredt i collirasen er ikke at det ikke finnes andre gener i rasen, men at man kun har avlet på de høyest premierte hundene fra utstillingsringene i England og Europa forøvrig. I andre raser ha man hatt matadoravl. I collierasen har man hatt kennelavl. Bare de mest omtykte kennelnavn fra GB var gode nok for skandinaviske oppdrettere på 60-70-80 tallet. Og resultatene har ikke uteblitt. Om Habsburgerne ble stygge og gale etterhvert så er colliene blitt hårdotter med nerveproblemer. Veldig ulike de første collien jeg eide, fødte i 1962 og 70 og med en helt annen mental styrke enn de man hører om i dag.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown, jag fick radera mitt svar p g a förargligt stavfel. Men jag tror, att du och jag är helt överens i sakfrågan. I nästa avsnitt kommer tabellerna över inavelsgrader med ett påpekande från min sida: det är amerikanska hundar som undersökts. Just lundehunden, en numerärt liten och tidsmässigt sen export, måste ju då ligga ännu sämre till än ursprungsstammen i Norge. Men att de amerikanska lundehundarna verkligen har den COI som redovisas - det betvivlar jag tyvärr inte. Lundehundsfolket i Norge hade bara två val, antingen acceptera utkorsningsprogrammet eller acceptera att deras ras gled in i glömskan. Ceskyaveln har inte den ursäkten och (som jag ser det) rakt inte collieaveln. Som jag tror framför sig har ett problem av en storleksordning som närmar sig lundehundens och av just de skäl du nämner: prestigeavel, inte hundavel.

      Radera
  6. Visst er vi enige. Jeg måtte bare presisere at ikke alle raser har hatt de samme problemer med å overleve som lundehunden, og allikevel finnes samme problemer i disse rasene, ikke på grunn av nød, men på grunn av uvitenhet og prestige. Og det er det helt unødvendig å fortsette med. Lundehundklubben i Norge har tatt tak i problemet. I Colliens verden eksisterer det ikke. For andre enn deg og meg og noen få til. Dessverre.

    SvaraRadera
  7. Skulle det gå att blanda in en vallade spets tex lapsk vallhund? Också en skällande kroppsvallare. Gissar att det finns släktskap från vikingatid men det är ju rätt långt tillbaka. Där finns visserligen en PRA variant,PRA-prcd, men hyfsat begränsat. Nervös rädsla förekommer även det men också fantastisk stabilitet och arbetsförmåga finns bevarat.
    /Gunilla Stenman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet ej! Skulle tro, att Lundehundsklubben, NKK och samarbetande genetiker har övervägt ett antal raser. det jag tycker är det smarta draget är just att använda tre, inte en enda, närbesläktad ras.

      Radera
  8. Jag håller helt med dig! Tänkte mest som komplement till de kontinentala vallarna, som kanske de flesta kommer att tänka på.

    SvaraRadera