torsdag 3 maj 2018

TVÅ ÖVNINGAR I KANSLISVENSKA: ett brev från SBK och ett svar

Angående begäran om extra medlemsmöte

Det har kommit till förbundsstyrelsens, FS, kännedom att medlemmar i Svenska Collieklubben, SCK, begärt ett extra medlemsmöte enligt stadgarna § 7, mom 1.

Ett utdrag ur den skrivelse som FS fått för kännedom:

Härmed inkommer undertecknade medlemmar i SCK med yrkande om att ett extra medlemsmöte ska genomföras, se bilaga för underskrifter från 198 medlemmar i Svenska Collieklubben. Undertecknade begär att Svenska Collieklubben utlyser ett extra medlemsmöte i enlighet med SBK:s normalstadga för rasklubbar nivå 1 § 7 Medlemsmöte, moment 1 ordinarie och extra, där punkterna;

14. Val av rasklubbsstyrelse enligt § 8 moment 1 samt beslut om suppleanternas tjänstgöringsordning.

15. Val av revisorer och revisorssuppleant enligt § 9.

ska behandlas.

Undertecknade anser skälet till att utlysa extra årsmöte är den nya styrelsen sammansättning och tillkomsten av denna samt val av revisorer, vilket försvårar/försenar ett konstruktivt arbete gällande rasen, föreningens och medlemmarnas intresse och framtid.

FS konstaterar att rasklubben genomfört ett stadgeenligt årsmöte där punkterna 14 och 15 behandlats helt korrekt. Valen justerades stadgeenligt omedelbart och finns noterade i årsmötesprotokollet.

Varken Collieklubbens stadgar, tillika normalstadgar för rasklubb inom SBK, eller ”god föreningssed” ger utrymme för ett extra medlemsmöte att upphäva och göra om ett av årsmötet, i laga ordning, fattat beslut. I stadgarna, § 8 mom 1, framgår att det är fyllnadsval, som kan ske vid behov. Något sådant behov kan inte FS se föreligger.

God föreningssed innebär inte att möjligheten till extra medlemsmöte på minoritetens begäran är avsedd för att påkalla ”nyval” endast på den grunden att ordinarie medlemsmöte har utsett ” fel styrelse”.

FS menar därför att de punkter medlemmar begärt få behandlade strider mot stadgar och god föreningssed.

FS vill vidare klarlägga att Collieklubben förvaltar, för SBKs räkning, Collie för vilken ansvarsdelegation erhållits från SBK. SBK har i sin tur motsvarande förhållande till SKK. Ansvaret för en ras delegeras i förtroende från den ena organisationen till den andra. Uppstår en situation i rasklubben som påverkar detta förtroende har såväl SBK som SKK möjlighet att återta det delegerade ansvaret för klubbens raser.

Mot denna bakgrund konstaterar förbundsstyrelsen att punkterna 14 och 15 ej kan/ska behandlas på ett extra medlemsmöte i Svenska Collieklubben samt att det därmed saknas grund för begäran om detta extra medlemsmöte.

Förbundsstyrelsen


Till SBK:s Förbundsstyrelse:


Jag har läst igenom det svar, som SBK:s förbundssekreterare enligt uppdrag från FS givit de 198 medlemmar i rasklubben för collie, som begärt ett extra medlemsmöte. Min omedelbara impuls – att lämna såväl SBK, som antas ha avelsansvar för rasen och SKK, som antas ha ett övergripande ansvar för dess hälsa och utveckling – var övergående. Jag kommer inte att lämna någon av organisationerna. Jag kommer tvärtom att göra vad jag kan för att inte andra personer skall gå ur, utan fortsätta att arbeta för våra hundars hälsa. Jag tror, att många medlemmar kände likadant som jag, när de tog del av detta svar. 198 utträden skulle kanske inte glädja SBK: det är närmare en tredjedel av medlemmarna.

I fråga om det sakliga innehållet i FS brev ber jag att få framhålla följande.
Ingen har hävdat att valet av rasklubbens styrelse 2018 i formell mening var något annat än korrekt. Om detta förutsättes FS vara väl medveten.
Ingen har hävdat, att årsmötet utsåg ”fel styrelse”. Även detta borde vara väl bekant för FS.

De 198 medlemmar av rasklubben, som framfört önskemål om extra medlemsmöte, har däremot sagt sig önska möjlighet till nytt val av styrelse med anledning av dess sammansättning.  En ordförande utan kännedom om rasen, som under utfrågning på årsmötet framför som sin erfarenhet att några större mentalitetsproblem inte finns hos rasen; en sekreterare som i sociala medier uttalat att meningsmotståndare inom rasen är ”sjuka på samma sätt som de vi omhändertar” och att ”collieägare som inte passar för rasen skall utrotas” - en sådan styrelse kan inte  förväntas fortsätta driva arbetet med att förbättra det allmänt kända problem, som vi anser vara en stor del av förklaringen till rasens sedan länge fallande registreringssiffror. Vi vill, att detta arbete skall fortsätta. Av den anledningen begärde vi ett extra medlemsmöte.

Vidare anser vi, att när en avgående styrelse utan saklig grund utsätts för omröstning om nekad ansvarsfrihet i det enda syftet att framtvinga hela styrelsens avgång för att kunna ersätta den med en ny, vars kandidater inte på sedvanligt sätt presenterats för valberedningen, så är detta ett högst diskutabelt tillvägagångssätt. Detta är vad som avses med orden om den nya styrelsens ”tillkomst”. Att  FS i sitt svar ordar om ”god föreningssed” är i detta sammanhang väl att betrakta som ett utslag av skämtlynne. För människor utanför hundvärlden skulle det närmast till hands liggande ordet  vara ”kupp”. Resultatet är, att rasklubben nu befinner sig i en situation, där ingen – inte FS, inte CS och inte heller vi medlemmar – kan veta, i vilken mån den nya styrelsen representerar någon majoritet av medlemmarna och där det inte finns någon anledning att tro, att de sakliga motsättningarna kommer att minska. Tvärtom är risken stor för en motsatt effekt.  Jag har svårt att tänka mig, att någon kan vara tillfreds med detta läge.

Skulle SBK finna anledning att återta delegationen av ansvaret för aveln inom collierasen - utmärkt! Någon – utöver de uppfödare som i så många år kämpat för just ansvar inom aveln – bör nämligen börja göra det.

Jag vill i överensstämmelse med god föreningssed avslutningsvis önska SBK och CS lycka till med rasklubbens nya styrelse. Men låt mig påminna om en i sammanhanget viktig sak, som bland annat har med utvecklingen av medlemssiffror och andelen registrerade hundar att göra. I slutändan brukar vi alla få precis så mycket förtroende, som vi förtjänar. Det gäller för enskilda, men det gäller även – på litet längre sikt – för organisationer.


Med vänlig hälsning
Skövde 2018 05 04

Bodil Carlsson
medlem i Svenska Collieklubben, SBK och SKK














5 kommentarer:

  1. Men vad menar du har gått fel?
    Det finns inget i stadgarna som säger att man inte får bli medlem dagen innan och rösta på ett årsmöte. Inga formella fel verkar vara gjorda. Ett stort antal personer är inte nöjd med resultatet, men det betyder ju inte att sättet som årsmötet genomfördes på inte är korrekt!

    I er situation skulle jag vända mig till SKKs föreningskommitté och ställa frågan till dem, men jag tvivlar på att ni får ett annat svar.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar, Maria D. Vad menar jag har gått fel? Om du läser en gång till, så ser du att jag säger att ingen anser att något formellt fel har begåtts. Inga stadgar förbjuder någon att framföra icke belagda anklagelser om felaktigheter i bokföring för att hitta ett efterlängtat skäl att försöka neka en styrelse ansvarsfrihet - det har du så rätt i. Det enda som förbjuder oss att göra sådant är ett gammaldags begrepp - heder.
    Bodil Carlsson

    SvaraRadera
  3. Efter att läst SKK/SBK/SCKs gemensamma uttalande från december och nu dessa postningar i din blogg att det är dags för organisationen att agera.

    Rensa ut de medlemmar som med kränkningar, förtal och vilja att alltid ställa till med bråk.

    SvaraRadera
  4. Hej, Anonym! Antar att ett par ord föll bort halvvägs och att du menar "anser jag att det är dags för organisationen att agera" -? Vilken organisation skall agera, vilka medlemmar ställer alltid till bråk, vilka kränkningar och vilket förtal avser du och hur skulle det gå till att "rensa ut" medlemmar?

    SvaraRadera