söndag 13 maj 2018

Söndra och härska

Det har väl inte undgått någon läsare att Svenska Collieklubben nu har en ny styrelse under ledning av en person som uppenbarligen fick ett oemotståndligt intresse för collierasen,några veckor innan årsmötet. Personen i fråga föder upp en helt annan ras och har hittills aldrig (så vitt jag sett eller hört) varit synlig i någon debatt kring collie.
Denne nye ordförande har uttryckt sig på följande sätt på rasens officiella hemsida hemsida. Vad sägs om denna formulering?
Nu hoppas jag verkligen att dessa personer som hela tiden försöker söndra, istället hjälper till att få en god stämning så vi kan arbeta framåt med det som står oss närmast. Nämligen en klubb som arbetar för samförstånd mellan medlemmarna och för att värna om Colliens framtid som sund och trevlig hund som kan användas på många olika sätt!”

Och ”dessa personer som hela tiden försöker söndra” är tydligen vi medlemmar som prövade möjligheten att få ett nytt årsmöte till stånd - eftersom vi insåg att den styrelse som valdes inte skulle förstå hur colliens mentalitetsproblem ska redas ut.
Vi - som lever med rasen
Vi - som i många fall har levt med collies med stora rädslor
Vi - som läst statistik, dragit slutsatser och valt uppfödare med omsorg
Vi - som vill rädda rasen från att gå under
Är det VI som vill söndra? Eller är det den nya styrelsen som vill härska?

Men visst, jag är helt enig i att värna om colliens framtid som en sund och trevlig hund. Jag kan berätta för ordföranden att det finns ett ”Projekt Mentalt Sund Collie” som pågår i samarbete med SLU och Svenska Kennelklubben. Det arbetet har pågått många år och när Mentalindex implementerades för rasen erbjöd Collieklubben allt tänkbart stöd till uppfödare som ville lära sig mer. Ett utmärkt sätt att närma sig samförstånd.
Men det var inte så få uppfödare som rakt av förkastade Mentalindex, precis som man i åratal förkastat MH. Om det berodde på okunnighet eller enkel indignation över att någon annan skulle sätta siffror på ens tilltänkta avelshund, det är svårt att veta. Men man ville då rakt inte höra talas om att collien hade mentalitetsproblem och man ville då rakt inte göra något åt det.
Mitt förslag till denne nye ordförande är att läsa den statistik som finns om collierasens MH och att sätta sig in i hur Mentalindex används för framgångsrikt avelsarbete (sund hund). Det finns där i svart på vitt, på Collieklubbens hemsida. Att i dagsläget förneka att rasen har mentala brister är, jag skulle vilja säga skrattretande - men situationen är alltför tragisk för det ordvalet.
OM det går åt fanders med rasen så är inte VI medlemmar som ville ha ett nytt årsmöte, som är orsaken. Den skuldbördan hamnar på dem som konsekvent vägrat MH, på dem som avlat på mentalt svaga hundar och på dem som prioriterat ett drömmande uttryck framför nyfikenhet och orädsla.

Johan Nilsson

2 kommentarer:

  1. Mycket märkligt av en person som inte har rasen och inte eller varit involverad i rasen att bli medlem i SCk 2 månader före Årsmötet och på nämnda möte röstas fram som ordförande i SCK.
    Helena,collieägare

    SvaraRadera
  2. Det märkliga är inte att en sådan person kan åta sig ett ordförandeskap, som jag ser det. Man kan vara en erfaren föreningsmänniska och åta sig jobbet just därför - man har inga kopplingar varken till den ena eller den andra sidan i en långvarig konflikt mellan skilda intressen/prioriteringar, eftersom man själv inte är involverad i den aktuella rasen; men man är involverad i ett förhandlingsarbete. Men det var - igen som jag ser det - inte riktigt vad som hände här. Följden är att den nya styrelsen har försatts i en position som rimligen måste vara ganska svår att hantera. Vem representerar majoriteten av rasklubbens medlemmar? Vem representerar rasens intressen - och valpköparnas?

    SvaraRadera