lördag 25 juli 2009

Det kom en tidning

Häromdagen landade en hundtidning i vår brevlåda. Utan större entusiasm plockade jag in den och la på köksbordet, den brukar inte ha så hög läsprioritet. Lite senare tänkte jag att det kanske ändå skulle vara småroligt att bläddra igenom den, så det gjorde jag. Fastnade då för en krönika som handlade om hur kul det är att kampa med sin hund.
Nu blev det plötsligt högintressant att läsa vidare. Inte minst eftersom artikelförfattaren i detta fall även är en bloggare som kanske inte alltid framstår som förespråkare för kamplek, i alla fall inte i fråga om collies – de ska helst bara vara vackra och värdiga.
Artikelförfattaren har inte en collie men dock en ras som enligt beskrivning inte har så mycket kamplust, kan dock gripa i föremålet utan större lust att slita och dra. Den beskrivningen stämmer också ganska väl in på många collies idag. Det fattas något - nämligen lek- och kamplust.
Desto större anledning att uppmuntra dessa lustar. De bygger band mellan förare och hund. Eller som det framställs i artikeln – kampen gav även resultat i fråga om kontakt och uppmärksamhet på föraren.
Så, alla ni som tror att collies bara ska vara vackra och värdiga: Gräv fram en trasa, slå en knut på mitten och sätt igång att kampa. Det är en sk ”win-win-situation”. Varför avstå något så bra?

Johan N.

2 kommentarer:

  1. Instämmer Johan!
    Har själv sedan början på 80-talet använt mig av tras/kamplek med alla mina hundar - oavsett ras -som kontaktskapande lek och belöning.
    Det är inte svårt att locka en 8-veckors valp att "hänga" i en trasa och att genom "byteshandel" få valpen att släppa trasan, tills den lär sig "loss, nu räcker det". Både initiativ och avslutande av denna lek skall ju komma från mig.
    Man blir bara milt förvånad över att personer som haft hundar av olika raser i en herrans massa år inte tidigare haft en aning om detta utmärkta sätt att leka med och belöna sin hund.
    Fick själv som sagt lära mig det på min första valpkurs 1980.
    Vad jag också lärde mig tidigt var att kamplek passar inte alla hundar - har jag en person på kurs med en valp/unghund (oavsett ras) som tidigt visar stor dominans, så uppmuntrar jag definitivt inte denna lek - då kan det bli alldeles fel - speciellt om hundägaren inte är en erfaren sådan. Den hunden får belönas på annat sätt och det finns många kontaktskapande övningar som inte är baserade på kamplek.
    Men det är inte så många hundar som är "på detta viset" - även om ägarna ibland faktiskt tycks vilja tro det :0)

    SvaraRadera
  2. Självklart ska man kampa/leka med sin collie och helst börja med den lilla valpen. Att det stärker banden mellan förare och hund ingår i all kursverksamhet numera.
    Vi verkar ha en Dr Jekyll och Mr Hyde här!

    SvaraRadera