onsdag 26 mars 2014

FRÅN LÖRDAGENS UPPFÖDARTRÄFF: GÄSTSKRIBENTENS INLÄGG

Så var ännu en helg i colliens tecken avklarad. Lördagen ägnades åt massor av collieprat och massor av nyttig information. Dels kikade vi på RAS och vad som hänt där sen senaste uppdateringen. Sen ägnades en del tid åt att prata om hur vi ska bredda avelsbasen. Det finns en hel del hundar vi faktiskt inte kan använda i avel p.g.a. att de ej är HD röntgade eller MH- beskrivna. På hanhundssidan var det en försvarlig mängd! Om jag nu kommer ihåg rätt räknade man med dryga 900 individer som man kunde anse vara i fertil ålder. Niohundra! Hur får vi fler collieägare att vilja röntga och MH testa?
 Tyvärr såg en del uppfödare det som om (nu använder jag vi här) vi uppfödare som lyckas få de flesta av våra valpköpare till att gå MH och att HD/AD-röntga sina hundar som om vi på något sätt ser ned på de som inte lyckas lika väl. Jag försökte så gott jag kunde tala om att det är precis tvärt om, orsaken att jag gärna talar om (förutom då att jag är oerhört stolt över detta faktum) hur fantastiska mina valpköpare är på att göra alla dess tester jag vill att de ska göra. Vad jag menar då jag ”skryter” över detta är att kanske någon uppfödarkollega skulle kunna vilja prata lite med mig om hur sjutton jag lyckas med detta. Kanske jag kan komma med något litet råd så någon annan också kan lyckas! Det är absolut inte min mening  att sätta mig på några höga hästar. Det skulle ju kunna finnas en eller annan ”buskhund” som eventuellt skulle passa min tik på alla vis, men som det är nu får han aldrig chansen då han aldrig syns eftersom han inte är testad. Tänk tanken, över 900 hanar till att välja på...!
Sen pratade vi också det tråkiga faktum att collie är en hund med oerhört lite framåtanda (nyfikenhet/orädsla). Skulle vi kunna försöka enas om att avla på något mer nyfikna och orädda hundar skulle vi göra oerhört mycket för våra framtida hundar. Glädjande nog var hela auditoriet överens om att vi skulle försöka, så nu kära uppfödarkollegor nu måste vi upp till bevis! Gör vi detta kommer vi på några  generationer - ja, runt tre generationer bara! - att se skillnad och forskarna tror att skotten kommer att följa med i den statistiken.  Vi ska inte sluta titta på skotten enligt mitt sätt att se på saken. Men troligen kommer stabiliteten på skotten att bli bättre om nyfikenheten/orädslan höjs på rasen.
Tyvärr framkom också en hel del tråkigheter uppfödare och deras valpköpare råkat ut för då de varit på MH eller MT. Man kände sig illa behandlad, lite smått baktalad och tittad på med nedlåtande blick, tyvärr kände man sig också många gånger dömd på förhand då man kom med sin collie till MH/MT banan. Detta kändes mycket tråkigt att höra och jag kände mig riktigt både ledsen och upprörd då jag hörde dessa historier. Jag kan bara återigen uppmana mina uppfödarkollegor att inför våren/sommarens mentalbeskrivarkonferenser skriva till mentalkommitén i SBK eller till SCK som får vidarebefordra det, för såna här tråkigheter måste läggas fram på bordet så SBK kan göra något. Vet man inte om att problemet finns kan man inte göra något åt det!
Vi pratade också en hel del om hur vi ska försöka öka samhörigheten i rasen och många idéer dök upp, fler konferenser eller andra träffar, kanske fler uppfödare kan intresseras för collieägarutbildningen, en del andra kloka ord om ex. ömsesidig respekt. 
Jag skulle önska att lite fler tänker som Stefan Einhorn sa på en föreläsning ungefär – du väljer vad du vill höra och agerar därefter. Väljer du att faktiskt tro att personen du hörde fälla en kommentar du tyckte var lite elak, ja då väljer du det. Men tar du tanken ett varv till och funderar på möjligheten att personen inte alls menade något illa så mår vi säkert lite bättre allihop Det är jobbigt, jag lovar, men jag har försökt och jag försöker varje dag och ja, det blir lättare att leva!! Så jag väljer!

Elisabeth Petterson
kennel Springmist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar