fredag 23 september 2011

THE MATERIAL GIRL


"We are living in a material world, and I am a material girl" (Madonna)

Ett snapshot taget med mobilen. Tiken har slagit sig till ro på golvet med den nyaste pipleksaken bekvämt under hakan. Och hon är nöjd… Nu kan nämligen inte hanen komma åt ekorren (fast det är kanske en chipmunk). Han får nöja sig med en gammal trasig toffla som hängt med i snart tio år. En toffla som en gång var alldeles hel och liknade ett obestämbart, men mjukt och ulligt djur. Nu är det bara en trasig tygbit, i och för sig fortfarande något ullig, men snart färdig för soptunnan.

Han är ju inte så kräsen, hanen. Är det mjukt att bita i så är det ok även om också han är förtjust i pipandet, det som kanske ska påminna om ett bytesdjurs sista bön. Faktum är att pipandet i dessa leksaker har en motsvarighet i vår natur. Jag råkade förra sommaren, precis utanför vår tomt, trampa på en groda och min första tanke var: Här ligger väl inga pipleksaker! Tittade ner och såg icke-pipleksaken hoppa iväg! Kanske en aning kantstött men fortfarande vid liv och med rörelseförmågan till synes intakt. Fast ungefär lika glad som humlan som tjuren Fredinand sätter sig på varje julafton…
Det där var en liten parantes, dock.

På denna bild har hon bara en leksak under hakan. När hon är riktigt materialistisk så kan det vara både två och tre. För saker är viktiga - speciellt LEKsaker. Och speciellt viktigt är att ha dem under kontroll så att inget annat djur, framför allt inte katten!, ska kunna leka med dem.
Det där vi människor fick höra i vår barndom om att dela med sig, det gäller inte i hundarnas värld. Där gäller det att sko sig bäst man kan och försvara det man håller kärt. Och - saker är väldigt viktiga!
Materialismen kanske inte är ett mänskligt påfund, trots allt… :-)

Johan Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar