fredag 23 september 2011

GRATTIS!!!


Gratulationer till Carol Fowler, cavalierägaren som kämpat för att problemen med SM hos Cavalier King charles spaniel skulle uppmärksammas och åtgärdas. Grattis till cavalieruppfödaren Margaret Carter, som gjort samma sak och fått stå ut med en hel del från vissa andra uppfödare för sina åsikter. Grattis Claire Rusbridge, veterinärneurolog som tagit sig an cavvarna. Ännu mer grattar man förstås hundarna, de kommande hundarna, de som inte är födda än - och så BVA, brittiska veterinärförbundet, och engelska Kennelklubben, som gör det de ska och står upp för en ras i trubbel.
BRA GJORT!

Igår meddelade BVA och KC att man inte ger sig. Från januari nästa år drar MR-undersökningar av CKCS igång igen, efter ett långt krig inom och utanför rasklubben. Resultaten blir offentliga, så från våren 2012 kan valpköpare och andra ta reda på hur det ser ut för den tilltänkta valpens föräldrar. (Ja, det var förmodligen där skon klämde.)
Dessutom kommer resultaten att läggas in i ett avelsindex, i regi av KC:s Animal Health Trust, som hjälp för uppfödare. Läs själva på Jemima Harrisons blogg... och nej, trots ihärdiga försök av en cavuppfödare att få henne fälld för att hon tagit upp cavvarnas problem i sin film, så fälldes hon inte.
Det finns ingen framtid för renrasiga hundar i en massa tigande och hemlighållande och jakt på folk som säger vad de tycker. Det finns en framtid i öppenhet och i hundorganisationer som tar ansvar för våra hundar...
...innan någon annan gör det åt dem.


Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. HEJ!

    Det är just det som det är så svårt att få "somliga" att förstå idag. Vi måste ta tag i de problem som finns i olika raser annars kommer det att bli förbud regler och lagar som vi inte vill ha!!!!
    Vissa lagar och regler måste vi ha oavsett om det gäller att vi ska köra på höger sida i detta land eller att collie ska HD-röntgas innan man avlar på dem. Men tyvärr tror jag att tar vi uppfödare inte mer allvarligt på problemet med rasburna sjudomar och avvikelse i raserna tror jag andra kan komma med föreskrifter vi absolut inte vill ha!

    Tjingeling Bettan

    SvaraRadera
  2. Ja, så tror jag också. T ex tror jag att Jordbruksverket skulle kunna på tanken att ha åsikter om merle-genen... Men se kommande inlägg! För nu när linolja och slipdamm är tvättat ur hår och hjärnvindlingar - OK, hår vet jag i a f att jag har, det där andra blir man tveksam om ibland... Jo, så tänkte jag göra just det. Återkomma.

    SvaraRadera