söndag 23 augusti 2009

Mycket skrik för lite ull

Så var då den omskrivna utställningen genomförd.
Om arrangemanget i sig finns inget att säga mer än att det följde alla regler som finns rörande utställningar. Det intressanta var alla reaktioner kring plats och övriga arrangemang på klubben samma dag. För nytillkomna tittare: Det genomfördes alltså ett MH samtidigt med utställningen.
Flera, kanske till och med flertalet, utställare menade att denna utställning inte kunde vara korrekt arrangerad. Inte kan man få arrangera utställning och MH samtidigt?
Jo, det kan man.
Det åberopades ”tekniskt fel” pga att arrangören inte kontrollerat om det var MH samma dag.
Det hade arrangören ingen skyldighet att göra. Däremot kunde ju utställarna själva kontrollerat det innan de anmälde. Det gjorde troligen inte någon.
Nog om detta.

Så hur såg det ut idag när första omgången om fyra skott smällde? Sprang alla collies iväg, flåsande och livrädda med svansen mellan benen?
Nej, de hade väl annat att tänka på.
Vi stannar här en stund: Om hunden har annat att tänka på så blir ljuden oviktiga, fokus finns på ett jobb som ska utföras eller en uppgift som ska lösas.
Detta är inget nytt, det är välkänt inom rasen Border Collie där skotträdsla också förekommer – men inte när de arbetar!
Det, om något, borde vara ett tungt vägande skäl att hålla collien sysselsatt med uppgifter och arbete. Under tiden måste en ansvarsfull avelsverksamhet ha som mål att få bort den hämmande skotträdslan. För skott, och liknande ljud, kommer aldrig att försvinna. Däremot finns det goda chanser att få colliens skotträdsla att försvinna, om man har förnuftet att i sin avel prioritera det förstås!

Jag är fortfarande smått förundrad över alla skrik och påhopp som vissa utställare ägnat sig åt inför denna utställning. Vad vann ni på det? Ägna en kort stund åt lite självrannsakan, om ni vet hur man gör…

Johan N.

13 kommentarer:

  1. Alla collies jobbade inte när det small som kanske vet. Alla är ju inte i ringen samtidigt! Nåja 2 rädda fanns det som faktiskt var inne i ringen när det small också. Du kanske inte såg det? De som låg och sov utanför brydde sig inte ett dyft om att det small men principen är att arrangörerna ska nog i alla fall beakta vad dom gör...kanske ingen dyker upp nästa gång och ingen anmäler sig!

    SvaraRadera
  2. Härligt att läsa om utställningen Johan!

    Och...
    "För skott, och liknande ljud, kommer aldrig att försvinna."
    Exactamente!

    SvaraRadera
  3. De största skriken kom dessutom från personer som inte ens äger collie och som därför absolut inte ens ämnat att ställa ut, nämligen Fru Högman och "tant Karin".
    Dessa två har de senaste veckorna tillsammans skapat en oro inom colliekretsar och lyckats få alla som planerat att ställa ut på den aktuella utställningen, att tro att deras hundar skulle komma att ta skada av att vistas på Umeå BK denna dag.
    I vilket syfte har denna uppviglingskampanj pågått kan man fråga sig? Svaret är enkelt. För att smutskasta hatobjektet Collieklubben. Hur kan två personer, som inte ens är collieägare, känna sig så hotade av Svenska Collieklubben? Detta är för mig en gåta...

    SvaraRadera
  4. Anonym, (har du inget namn eller skäms du för vad du skriver?)
    För en hund är det även en uppgift att sortera intryck på en ny plats, med nya lukter och med främmande hundar.
    Och principen, som du skriver om, är inte alls att "arrangören ska beakta vad dom gör". Det är uppfödarna som ska beakta vad de avlar på! Då uppstår nämligen inte problemet igen!
    Fiffigt, inte sant?

    Johan N.

    SvaraRadera
  5. Principen, bästa Anonym, är den att uppfödarna skall beakta vad dom gör.
    Hade vi haft den turen att varenda förbaskad utställning de senaste trettio åren hade hållits intill MH och alla kraftigt skotträdda collies hade KEP:ats ut ur ringen....då hade vi idag inte haft problemet med utbredd skotträdsla inom rasen.

    Och inte problemet med att vanligt folk fortsätter tro att alla collies är nervösa för precis allting....medan en liten grupp uppfödare stoppar huvudet i den paranoida sanden och väljer att tro att verklighetsljud är en konspiration just mot dem!
    Som nån sa i den engelska debatten nyligen till en schäferryggsförsvarare:
    WAKE UP AND SMELL THE COFFE!!!

    SvaraRadera
  6. Synd att de 2 som reagerade inte åkte ut med kep då i helgen. Skulle varit bra!

    SvaraRadera
  7. Ehh...ursäkta, Anonym. "Reagera" får man göra, om det plötsligt smäller i närheten - annars är man väl DDD (döv, död eller drogad). Men OM det rör sig om skräckreaktioner på ljud som andra hundar på samma plats inte reagerar nämnvärt för - är detta inte ett solklart fall för dels KEP, dels att man blir ombedd att lämna området av hänsyn till hunden?
    Du var ju tydligen på plats, förstår jag, så berätta om vad som hände, vet jag. Det är säkert MÅNGA som vill höra... ;.)

    SvaraRadera
  8. Kommentarerna från de uppfödare som ojat sig över ett MH i närheten av en collieutställning, säger mest om dem själva och deras problem.
    Vad de egentligen säger är: köp aldrig collievalp av mig om du vill ha en hund som är orädd för höga ljud!!!

    SvaraRadera
  9. Jag undrar om det inte nämns personnamn/efternamn här ovanför på ett sätt som inte är förenligt med PUL...eller har tillstånd hos de utpekade sökts och har de accepterat att stå med namn i bloggen? Kanske bäst att stryka i de texterna som personnamn eller efternamn förekommer i... OM ni nu inte har vederbörandes tillstånd...

    SvaraRadera
  10. Kära anonym! Var snäll och visa för mig var någonstans i PUL det står att det är förbjudet att skriva ut någons namn på en blogg.

    /Anja G.

    SvaraRadera
  11. Men Anja, då...som ordförande i LO Skåne bör du kanske tänka dig lite för...om PUL vet jag inte mycket, däremot kan jag SKK:s grundregler som ett rinnande vatten.

    Till er här på bloggen vill jag bara påminna om SKK:s grundregler. Speciellt § 1.3 under allmänt:

    Det åligger varje medlem i SKK organisationen

    att Handla och uppträda på ett sådant sätt att det inte skadar eller motverkar SKK eller dess medlemsorganisationer och att inte UTTALA SIG NEDSÄTTANMDE OM ENSKILD MEDLEM.

    Tänk på det när pekfingern är snabbare än eftertanken...

    SvaraRadera
  12. Det är ju trevligt att du tilltalar mig med mitt förnamn, anonym2: kanske du kunde vara så vänlig och presentera dig själv?

    I övrigt vet jag faktiskt inte på vilket sätt jag ska "tänka mig för" - kanske kan du förklara det för mig? Samt hur du har fått för dig att jag är ordförande i LO Skåne? Du verkar ha fått en hel del om bakfoten. :)

    /Anja

    SvaraRadera
  13. Vet du vad, Anonym?
    PUL kan inte jag heller mycket om.
    När det gäller SKK:s regler om nedsättande tal av annan medlem, finns ju en hel del att säga om viss annan bloggverksamhet - inte sant?
    Beträffande vad som sägs i Collievänner om medlemmar av SKK - varför gör du inte slag i saken? Anmäl oss och få det prövat!

    SvaraRadera