tisdag 9 juni 2009

TRADITIONALISTER IV

REVOLUTIONÄRERNA GÖR ENTRÈ!

Nu hör man sägas, att folk som vill ha sin utställningsvärld och sin avel kvar i oförändrat skick har börjat kalla sig för traditionalister. Ett fint ord, minsann. Vi andra är väl då någon sorts uppnosta nykomlingar på scenens skräniga ytterkant. Förstår man.
Så vem är traditionalist?

En gång i tiden såg en basset ut någonting åt det här hållet. En kortbent men skicklig jakt- och spårhund.



Nu ser den alltså ut så här. (längst upp till vänster)

www.showstackers.com/gallery.htm

Ni kan passa på att titta in på engelska rassidan
www.bulldoginformation.com
också.
Ni hittar traditionell rashistoria med tjurhetsning och en känd målning av två bulldoggar, Rosa och Crib, som levde runt 1820. Titta på dem! Bröstkorgen sväller av muskler, men kroppen är smidig och proportionerlig. Huvudena är massiva, men inte deformerade. Jag vet inte om ni tycker det är vackert. Men det är inte svårt att föreställa sig de hundarna attackera en tjur. Samma sak gäller bulldoggen på fotografiet från 1909. Då var tjurhetsningens dagar slut sedan länge, men hunden på fotot är helt klart en hund.
Titta sedan på fotot längst ner till höger på förstasidan. ”Bulldog of the Month”. Den oformliga köttklumpen draperad i lösa hudveck påstå vara ansiktet på en sovande hund.
Vad tror ni att den drömmer om?
Fria luftvägar? Känslan av att kunna springa?

Liknande saker, gudskelov mestadels mindre groteska, har hänt ett antal raser under de senaste femtio åren. Förändringarna går fort. De drivs inte på av något annat än behovet att glänsa i ringen. Och de har inte bromsats av något annat än växande kritik från världen utanför ringen.
Traditionalister? Varför så blygsamma?
Har man i femtio år har bidragit till att revolutionera hundkroppar bort från funktion och bort från hälsa förtjänar man ett namn med ett riktigt stort och rött R i!

Vad sägs om

KarossRadikaler?
ExteriöRextremister?


eller rentav

RosettRevolutionärerna?


Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Hmmmmm, nu är du nog lite fel ute, bilden på Bassets som ligger här på sidan är ju på en B Artesien Normand, den franska varianten. Basset Hound har aldrig sett ut så där. Därmed inte sagt att jag gillar de extrema basseterna (B Hound) man ser idag.

    SvaraRadera
  2. Sorry, Anna. Försökte, men kan inte få fram fotona. Googla själv på Walhampton Pack - basset hounds från England cirka 1910. Dålig kvalitet på ett par p g a åldern, men nog ser hela gänget ut som om de kunde röra på sig!

    BAN var f ö en hund vid namn Model, tydligen bassethoundens anfader enl en del bassethistoriker.
    Bodil

    SvaraRadera