måndag 1 juni 2009

TRADITIONALISTER I

OM BILAR OCH HUNDMÄRKEN

För längesedan satt två barn på en mjölkpall vid landsvägen och fördrev händelselösa sommardagar. Pojken räknade bilar. En bra dag kunde han komma upp i sju stycken på några timmar – Volvo och svart, mestadels. PV 44. Flickan stack över vägen och lekte kapp med den sällskapssjuka unghästen i hagen. Ardenner och brun, med vit stjärna i pannan.
Pojken växte upp och läste fordonsteknologi vid Chalmers. Sedan blev han konstruktionsrådgivare åt Volvo och ännu senare åt något stort amerikanskt bilföretag. Här är två saker som jag ger mig fasen på att han INTE har föreslagit som försäljningsslogans i sin bransch:
GYLLENBRUN MED VITA DETALJER!
NU ÄNNU LÄCKRARE & MERA PRISBELÖNT DESIGN!
MÄRKET FÖR DIG SOM VILL HA EN SÄKER FAMILJEBIL – BILEN SOM VEM SOM HELST KAN KÖRA!
INGEN MOTOR!

SVARTVIT RACERDESIGN!
MÄRKET MED TURBO FÖR DEN SOM VILL TÄVLA! INGEN BROMS!

Yepp, lilljäntan halkade med tiden in i hundvärlden, där så märkliga säljargument förekommer i parti och minut. Hör bara:

- Bulldoggens ansikte är våldsamt rynkigt för att tjurens blod ska rinna av bättre.
- Collien måste vara åskrädd, för annars förstår den inte varför fåren blir rädda och springer när det åskar och då springer den ju inte efter.
- Schäferns rygg måste slutta våldsamt, för schäfern är en travande ras.
- Det är inget problem om äftliga sjukdomar är vanliga hos hundraserna. Tvärtom ska vi vara tacksamma, för det ger forskningen om ärftliga sjukdomar hos människor mycket material.
- Det är inget problem med inavel på hundar. Hundar är inte människor och deras DNA är radikalt annorlunda än vårt.
- Det är inget att bry sig om ifall husdjursgenetikerna varnar för ärftliga defekter på hundar. De är bara agronomer och det enda de kan nåt om är såna djur som man äter.

Vem drar de här sagorna och väntar sig att bli trodd?
- En bulldoguppfödare. Tjurkamp med hund blev förstås olagligt i England för länge sedan. Men medan det var lagligt, hade bulldogen ett normalt huvud och en normal kropp. Helt andra krafter än bett i tjurnackar skapade bulldoggens moderna vanskapthet.
- En brittisk collieuppfödare. Hon hade aldrig vallat får i sitt liv. Naturligtvis.
- Organiserade schäferklubbsmänniskor i Sverige för cirka tio år sedan. Vilka hundraser är inte travande?
- Olika webbröster i den pågående hunddebatten i USA och England. Välformulerade röster. Kanske har de missat att hälsoeffekter av påtvingad genetisk isolering är alldeles tillräckligt väl kända hos människa. Vi behöver inte fortsätta skapa sjukdomsbelastade hundar för ytterligare bevis.
- Engelska Kennelklubbens presstalesman, enligt uppgift från England. Hundars DNA är självklart inte exakt som vårt – annars skulle vi också gå på fyra ben och ha kall nos. Men alla däggdjur är genetiskt närbesläktade och genetiskt organiserade efter samma principer. Det som är dåligt för oss, som inavel och röntgenstrålning, är dåligt för alla.
- En mångårig hundtidningsskribent i Sverige. Samma en som på sin privata blogg säger att valpköpare är så bottenlöst okunniga att all upplysning är meningslös.

Det är inget fel på dem. Egentligen. De har bara glömt bort att det finns en värld med andra prioriteringar än deras. I perspektivlöshetens paradis kan sagor se ut som specialkunskaper.
Men bara för att man själv tror på en bortförklaring, är det ju inte säkert att alla andra gör det.

När såg ni senast den här annonsen?

VÄLJ EN MÄRKESTYPISK BIL!
VECKAD PLÅT! ÄKTA VOLVO!

Eller denna?

BÄSTA KÖREGENSKAPERNA!
VÅR MODELL VANN PRIS I ÅR IGEN PÅ INTERNATIONELLA KAROSSFINALEN!

Ingen av oss kommer någonsin att få läsa sådana bilannonser. Men om bilar faktiskt tillverkades av små kotterier av designers, som drog omkring på internationella karossutställningar och siktade in sig på StorCert och SuperCACIB i klasser som Liten Grön Skåpbil Med Barnvagnshjul, Liten Blå Sportbil Med Nålfiltsklädsel, Stor Svart Sportbil Med Gummiratt, Sänkt EPA-traktor Med Kjol I Sammet, för att inte tala om Championatet i klassen Riktigt Stor Sopbil Med Skit...och några hundra specialklasser till...

...medan kardanaxeln vek sig under tyngden av chassit och motorn blev en tvåtaktare i en hel del av modellerna, för designers behöver inte kunna fordonskonstruktion...

Vad skulle hända då? Jo, folk skulle vara jäkligt sura. Och de som behövde en bil att köra med skulle plocka ihop sin kärra själv hemma i garaget.

Vad är det vi ser börja hända i hundvärlden? Kritiken mot renrasig hundavel har vuxit i åtminstone femton år i många länder. Den blir bara starkare.
Och det blir allt vanligare med hemmabygge av hund.
Säg det här i hundvärlden och det kommer ett vrål av indignation tillbaka. Du är en respektlös idiot som inte förstår att det finns en plats för det som är vackert! Vi kan! Vi vet! Vi håller på traditionen!

Det gör folk som jag också.
Men vi har en annan tradition.

Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Maria Godolakis1 juni 2009 kl. 16:09

    KLOCKRENT!!! Tack så mycket!

    SvaraRadera
  2. Bodil carlsson2 juni 2009 kl. 13:59

    Det kommer mera... :-)
    Bodil

    SvaraRadera