måndag 2 januari 2023

SKÅL PÅ ER!




Från Collievänner om KF hösten 2021, den 29 oktober 2021:


"Av berättelser från deltagare att döma gick det emellanåt riktigt livligt till på detta Kennelfullmäktige. Arga uppfödare ville påminna om om att det inte finns något SKK utan dem. Ännu argare trubbnosuppfödare ryade om en djurrättsaktivist, som skriver på dogwellnet.com – vilket råkar vara nätplattformen för IPFD, en samarbetsorganisation för flera kennelklubbar, varav SKK är en. IPFD handlar om hundars hälsa. Djurrättsaktivisten är troligen Brenda Bonnett, VD för organisationen. Bonnett har doktorerat i i veterinärmedicin och är hedersdoktor vid SLU. Hon var en drivande kraft bakom Agria Breed Profile,  den troligen bästa översikt över rasbundna hälsoproblem som går att hitta. Brenda Bonnett är en sansad, duktig förespråkare för renrasavel med kunskap. Hon brukar påtala, att det sällan leder någonvart att försöka skräna sig ur en konflikt eller blåneka sig ur problem. Exakt vad i allt detta som har förtretat trubbnosfolket mest är inte gott att veta, men efter vad som hördes på KF vill de inte att SKK skall vara med i sådana sammanhang längre.

Trubbnosfolket har mycket att säga om vad andra inte får säga." 



Det här är SKK:s version av samma sak. Från kennelfullmäktige 2021 – protokollet finns att läsa på SKK:s hemsida:

Ifrågasättande av samarbete med IPFD

Under Kennelfullmäktige framfördes ifrågasättanden kring SKKs deltagande i The International Partnership for Dogs, IPFD, och det har därefter även framförts kritik kring ett inlägg på deras webbplats. SKKs nyvalde ordförande Thomas Uneholt meddelar i efterhand att Centralstyrelsen kommer att behandla den uppkomna frågeställningen kring IPFD på styrelsemötet i december. Då kommer det även finns ett ordentligt underlag för diskussion och beslut. 



Vissa hjul snurrar långsamt och diskret. CS protokoll nr 6 från november 2022:


Förslag till beslut: Ett 1-årigt avtal undertecknas som gäller 2023 där det avtalas att ett • Löfte utfästs att SKKs framförda synpunkter beaktas i ett beslut om IPFDs framtid • Nytt avtalsförslag presenteras senast i maj 2023 • IPFD utfäster att inte publicera material som kan upplevas om opinionsbildande. • SKK utser en person som styrelseledamot i IPFD.

CS beslutade i enlighet förslaget och utsåg också Eva Lejdbrandt till ledamot i IPFDs styrelse. Beslutet blev omedelbart justerat. ” (Min fettning)


IPFD är i mina ögon den organisation som FCI borde vara, ett hälsofokuserat samarbetsprojekt mellan ett antal nationella kennelklubbar. Bland annat försöker man få rätsida på utbudet av gentester, vars värde är svårt för de flesta av oss att bedöma. Den finansieras genom bidrag från kennelklubbarna.

Det CS säger är: Om ni inte lovar att sluta säga sånt som vårt gäng inte tycker om att höra, tänker vi inte fortsätta betala.

Det skålades förmodligen i portvin i trubbnossofforna den kvällen.

Bodil Carlsson


Inlägget skickat till CS för kännedom med begäran om kommentar.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar