måndag 9 januari 2023

HUR FÖRDELAS LIVET?

 


figure 3

Relation between the life expectancy at year 0 and year interval in which the life expectancy became 1.5 in 18 breeds and crossbred under primary veterinary care in the UK.

Tabellen här ovan är sammanfattningen av fynden i studien

Life tables of annual life expectancy and mortality for companion dogs in the United Kingdom.

Ni hittar hela studien via länken https://www.nature.com/articles/s41598-022-10341-6



Ni ser hur tabellen är gjord? Uppåt till vänster den livslängd, som en hund av en viss ras kan vänta sig, när den föds. Horisontellt till höger hittar ni den ålder, då hunden i snitt har ett och ett halvt år kvar att leva. I topp ligger Jack Russell terrier med nästan tretton år att se fram emot som valp. En JRT som klarar sig fram till dryga tolv års ålder, kan se fram emot i genomsnitt 1, 5 år till innan dagen är slut.

För de flesta raserna hänger det ihop – de som har ett långt förväntat liv när de föds blir gamla, innan klockan börjar klämta. Men chihuahua sticker ut, som ni ser. En valp av den rasen kan hoppas på åtta år, när den är född – men många lever nästan dubbelt så länge. Hur kan man förstå det?

Så här: de friskaste i den rasen, som klarar sig igenom sina första år, tar igen det med råge sedan. Överlevarna blir ofta riktigt gamla – femton, sexton år – och de är tillräckligt många för att rasen ska hamna långt ut till höger i diagrammet.

Men så ser det inte ut för engelska bulldoggar och inte för franska. En engelsk bulldog kan som valp förvänta sig nästan sju års liv. Klarar den sig genom de åren, kan den se fram emot att bli nio. En fransk bulldogvalp kan vänta sig fyra och ett halvt års liv. Klarar den sig igenom de första åren, hinner den i snitt bli tio år innan slutet börjar skönjas.

Hur kan det vara sådana skillnader? Studien sammanfattad i ord:

Some breeds, including American Bulldog, Chihuahua, English Bulldog, French Bulldog, Husky and Pug had a probability of death before reaching adulthood (before year 230) much higher than the overall dogs . (Min fettning)

Dan O´Neill, som intervjuades i New Scientist, är en av författarna. Studien publicerades i april 2022. Den tycks ha uppmärksammats både i ett antal tidningar och på nätet. Sök på life+expectancy+French+bulldog, så drunknar ni i resultat. Många är just vanliga engelskskpråkiga tidningar, men de flesta kommer från sajter med namn som ProudDogParent.

Ibland får jag intrycket, att studiens budskap om frallornas förväntade livslängd på sätt och vis har nått fram fram, för emellanåt blir tonen på nätsajterna litet defensiv. Några  medger att det finns olika ”åsikter” - åsikter! - om den förväntade livslängden för fransk bulldog. Flera bjuder på tips om hur man kan förlänga livet på sin pälskling; andra säger att visst kan såna saker som ”ras och genetik” ha betydelse för livslängden, men det finns faktiskt mycket du kan göra själv. Tio bra tips för att förlänga livet på din hund! Ge den kärlek! Ge den bra foder! Håll den smal! Håll den inomhus! Träna den att vistas i bur så att den inte blir stressad när ni stoppar in den i buren, för den tål inte stress! Motionera den! Motionera den inte för mycket! Motionera den inte när det är varmt! Motionera inte när det är hög luftfuktighet!

Om själva livslängden har de flesta sajterna inget mera att säga än det som hittas på några kennelklubbars rassidor. Lever till 10 år, lever till 10 år, lever till 10 år.



Här kommer bitar ur den studie som O´Neill och medarbetare skrev. De säger något annat.


Bodil Carlsson







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar