måndag 31 augusti 2020

ÖPPET BREV: LÅNG FÄRD MOT VÄGS ÄNDE



Till SKK:s centralstyrelse


BÄSTA CS!

Det som följer är ett lång text, men jag ber er läsa den innan ni fattar beslut om Collieutredningens förslag till åtgärder mot ett välkänt problem.

Rykten är seglivade. Det är sanningen bakom dem också ibland. Efter trettio år med collie får jag samma kommentar från veterinärer och från andra hundägare. ”Så lugna de är! Det är ju inte så collies brukar vara!” Idag frågar yngre människor ofta ”Vad är det där, nån sorts border collie?” Registreringssiffrorna för vår ras faller. Inte lika drastiskt som i hemlandet, men de faller även här. Collie håller på att bli ovanlig. Om man inte förstår, att ryktet om dåliga nerver har en grund och är en viktig anledning, utan hellre vill tro att det beror på att rasklubben tar upp problemet för att kunna göra något åt det, då lever man i ett slutet rum. Det är inte en väl vald plats att fortsätta vistas i, när omvärldens intresse tynar.

Lika länge som jag har haft collie har samma bittra bråk om rädslor pågått inom rasklubben. Varför just här? Vår tradition är annorlunda. Här är vi tillräckligt många som har vant oss vid våra collies som fungerande familjehundar och - för de intresserade - agility- och brukshundar. Det var som användbar ras den kom hit en gång och det är så många av oss har levt med den. Vi vet, att ljudskräck och ängslighet inte är ”rastypiska drag”, därför att tillräckligt många av oss har haft både/ och – både orädda, fina, vänliga hundar som var med oss på allt och så den där lika fina, vänliga hunden som kissade på sig av skräck om ett skott small i skogen en kilometer bort och som sedan i fjorton dagar vägrade gå åt det hållet. Vi är tillräckligt många som har upplevt skillnaden mellan rädsla och orädsla hos samma ras. Tror ni att vi älskade den rädda hunden mindre? Det gjorde vi inte. Men de orädda hundarna lärde oss något.

OBEFOGAD RÄDSLA ÄR INTE MERA RASTYPISK FÖR COLLIE ÄN HJÄRTFEL FÖR CAVALIER KING CHARLES.


I många raser har en avelstradition konstruerad för att säkra och förtäta egenskaper skapat genetiskt grundade problem. Golden fick en ofarlig mjällbildning, följden av en klassisk recessiv nedärvning vars skyldiga gen kan hittas med ett enkelt DNA-test, om man anser det behövligt. Cavalier fick en anhopning av ett potentiellt dödligt hjärtfel och collie en anhopning av benägenheten för överdrivna rädslereaktioner. Hur många gener som är inblandade i dessa två och exakt hur nedärvningen ser ut är inte klarlagt ännu, men ärftligheten är lika tydlig som för en annan polygen hälsorisk, som SKK lagt ner möda på att reducera - HD. Flera gener bidrar med sin lilla bit och när de sammanträffar, är resultatet lidande för hunden.Vi vet inte vilka generna är, men vi vet hur man undviker dem. Hälsoprogrammen för polygena sjukdomar följer samma linjer. Man väljer helt enkelt att avla på de minst drabbade.



Den svenska rasklubben för collie är stor. Många medlemmar är vanliga hundägare och majoriteten har varit på rasklubbens sida under alla år som den har försökt få uppfödare att enas om att problemet med rädslor både existerar och behöver åtgärdas. 2009 vände sig rasklubben till sist till SKK, lade fram colliens MH-resultat och bad om hjälp. Rasens MH-genomsnitt var helt enkelt sorgligt – inte bara jämfört med andra bruksrasers utan också jämfört med rena sällskapshundars - och berättelserna från lessna valpköpare många.Vi hade helt enkelt för många rädda hundar. Ryktet hade en grund.
SKK tog rasklubbens oro på allvar. Man anlitade två forskare från SLU, Per Arvelius och Katja Nilsson, för att kartlägga situationen. Arvelius och Nilsson började med att skapa en enkät om hur collieägare upplevde sina hundar i vardagssituationer. Gensvaret var enormt. Arvelius och Nilsson kommenterade efteråt, att collieägarnas engagemang i hur deras hundar hade det i vardagen var så stort – svarsfrekvensen var ovanligt hög och folk inte bara svarade på frågorna, de skickade in foton och videos för att visa sina hundars reaktioner. Själv minns jag hur glada många av oss var. Äntligen lyssnade någon! 
 
När enkätsvaren sedan gicks igenom, var överensstämmelsen mellan beteende i vardagen och beteende på MH tydlig. Det var ärftligheten också. Hundar som var stabila i vardagen var stadiga i nerverna på MH och de var mera släkt med varandra än med rädda hundar. Hundar med kraftiga rädslereaktioner i vardagen hade samma rädslereaktioner på MH och de var oftare släkt med varandra än med orädda hundar. Hundar med bättre värden på egenskapennyfikenhet/orädsla hade mindre risk än andra för skotträdsla, ljudrädsla och social rädsla. Utifrån detta skapades mentalindex, som förutsäger risken för överdriven rädselebenägenhet hos en kull utifrån föräldrarnas och de nära släktingarnas resultat på samma sätt som HD-index förutsäger risken för höftledsfel.
Allt detta arbete ingick i Projektet Mentalt Sund Collie, som SKK tillsammans med rasklubben och SLU startade och investerade både stöd och pengar i. Medlemmar i rasklubben bidrog också: många skickade in pengar och utanför rasmontern på MyDog stod collieägare med insamlingsbössor. Vi hoppades så mycket på en förändring. Motståndet från vissa uppfödare fortsatte ändå. De ville inte ändra sina prioriteringar. Från 2016 får ingen längre avla på brutna MH:n, men det går bra att avla på femmor på skotten och lågt värde på nyfikenhet/orädsla – och det gör man, ungefär som engelska cavalieruppfödare använder möjligheten att avla på mycket unga hundar, eftersom inga regler hindrar dem.
När rasklubben till sist begärde åtgärdsprogram, gick förslaget igenom hos SBK och hos SKK:s Avelskommitté och fortsatte sedan vidare till CS för beslut. CS tillsatte 2018 en utredningsgrupp, som efter långt arbete lade fram sitt resultat. Nu är det dags för CS att fatta beslut.

Att tillsätta utredningen var klokt. Överväger man regler, som kommer att tas emot med tacksamhet av många men framkalla protester från inflytelserika uppfödare, måste man ha bra på fötterna. Med Collieutredningen har man fått det. Man har det underlag man behöver och ett välgenomtänkt förslag till åtgärder.
Åtgärderna följer samma grundprinciper som hälsoprogram för cavalier och för HD. Man väljer de minst drabbade. Inga avelsdjur slås ut, men kombinationerna förändras. För cavalier betyder det åldersgränser för avel. Gränserna har funnits på plats i närmare tjugo år och skärptes ytterligare 2017; för den rasen var SKK föredömligt snabb att agera. För collie betyder det bara, att varje parning skall resultera i kullar med mentalindexvärden för en enda egenskap, nyfikenhet/orädsla, som successivt närmar sig rasens genomsnitt och som över ett antal generationer slutligen skall lyfta genomsnittet. I vilken riktning? 
 
I riktning mot den där normalt stabila, glada hunden som de allra flesta valpköpare vill ha och förväntar sig att få, när de köper från SKK:s uppfödare. Det finns en anledning till att svenska SKK både har gott rykte internationellt och stor andel reggade hundar här hemma: intresset för bra hundhållning, öppenheten om fakta och omsorgen om hundarnas hälsa har ett utrymme och en handlingskraft som inte finns överallt.
Vår tradition är annorlunda. Den är värd att vi vågar stå för den. Gör det, CS! Tillräckligt många år har gått förbi, men än finns tid för vår ras.


Skövde den 30 augusti 2020
Bodil Carlsson
medlem i Svenska Collieklubben och i SKK




Kopia för kännedom till SBK:s FS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar