söndag 1 mars 2020

TVÅ CITAT

I väntan på statistik från tyska Kennelklubben, VDH, hamnar jag på en företagssida. Där får jag en överraskning! Vill ni veta vad min foderleverantör säger om min ras, förutom att den är vacker, aktiv och kontaktbehövande?

Zooplus är ett tyskt företag, återförsäljare inom husdjursbranschen, som på knappt tjugo år har vuxit till en omsättning på 1,5 miljarder euro med kunder i 30 europeiska länder. Företaget har en nättidning, som bl a presenterar hundraser på ett antal språk.
Här ser ni vad hundintresserade i de trettio länderna kan läsa om collie på de två största europeiska språken. Den engelska versionen överst, den tyskspråkiga sedan, och för den händelse någon tror att jag hittar på, kommer sist en länk till sidan. (Följer ni länken, så slipper ni också mitt excentriska gamla skrivprograms sätt att hantera typsnitt.)
Men till att börja får ni ett citat ur en reservation mot Collieutredningens faktamaterial och slutsatser. Reservationen har skrivits av en av de uppfödare, som ingått i arbetsgruppen. Så här ser den svenska uppfödaren på rasens rykte.

Det förefaller endast vara i Sverige som rasen har problem. Utländska klubbar redovisar att de flesta collieägare är nöjda med raserna. Det faller på sin egen orimlighet att det endast är i Sverige dessa problem skulle finnas om det nu är några problem. Resultatet tyder snarare på att det som majoriteten försöker få att framstå som problem inte är något problem utan är ett typiskt collietemperament som funnits i rasen sedan den bildades.” (Collieutredningen, s 38)



Så här ser det internationellt verksamma företaget på rasens rykte. 
 

Are Rough Collies of a nervous disposition?

 

Although it is explicitly stated in the FCI standard, in which the British Collie lineage is listed under number 156 – group 1 “Sheepdogs and Cattle Dogs”, section 1 “Sheepdogs” – that pedigree Rough Collies may not be of a shy or nervous nature, the irresponsibility of profit-motivated breeders focused on quantity has produced many dogs that do behave in a shy or nervous manner. Thanks to the commitment of many trustworthy breeders who are aware of their responsibility for this special, lovable breed, Collies in recent years have reverted back to being the steady dogs that used to be deployed for herding. *

 

Sind Langhaarcollies nervös?

 Obwohl im Standard der FCI, bei der die britische Linie des Collies unter der Nummer 156 – Gruppe 1 „Hüte- und Treibhunde“, Sektion 1 „Schäferhunde“ – geführt wird, ausdrücklich darauf hingewiesen wird, dass reinrassige Langhaarcollies in ihrem Wesen weder scheu noch nervös sein dürfen, brachte die verantwortungslose Zucht zahlreicher profitgieriger Vermehrer viele Hunde hervor, die ebendieses nervöse und scheue Verhalten zeigten. Dem Engagement vieler seriöser Züchter, die sich ihrer Verantwortung für diese besondere und liebenswürdige Rasse bewusst sind, ist es zu verdanken, dass der Collie in den letzten Jahren wieder zu dem nervenfesten Hund wurde, der er in seiner Vergangenheit als Hütehund war.*


Zooplus anser att det var Lassie-boomen, som ställde till det. Bakgrunden kan nog gå såväl längre tillbaka som längre fram i tiden och vara mera komplicerad än så. Men uppenbarligen ser företaget nervositet hos rasen som ett både aktuellt och välkänt problem, annars hade man ju inte tagit med den i sin raspresentation. Den sista meningen kan man fundera över. Skriver man så för att hålla alla på gott humör med att allt är bra nu? Eller speglar den att uppfödare i flera länder än Sverige satsar på förändring och att många är medvetna om att allt inte är så bra, som när italienska rasklubben överväger någon form av mentalitetstest för championtitel ?

Ett kommersiellt företag har inget att vinna på att slänga fram kontroversiella påståenden. Ingen vill ju reta upp kunderna. Om en stor europeisk återförsäljare av husdjursartiklar rakt på sak skriver som man gör  och pekar ut ”ansvarslös” avel som självklar bakgrund - behöver vi då ifrågasätta att rasens rädslor är kända utanför Sverige? Eller att de ses som ett problem?

Ställ de här två citaten mot varandra. Vilket säger mest om hur man ser på collien?



Bodil Carlsson


*” ÄR LÅNGHÅRIG COLLIE NERVÖST LAGD?
Fastän det uttryckligen står i FCI:s standard, som listar den brittiska collien som nummer 156 – grupp 1 får- och boskapshundar, sektion 1 fårhundar – att renrasiga långhårscollies inte får vara skygga eller nervösa till sin natur, har ansvarslösheten hos profitmotiverade uppfödare med fokus på kvantitet producerat många hundar, som faktiskt beter sig skyggt och nervöst. Tack vare engagemanget hos många pålitliga uppfödare som är medvetna om sitt ansvar för denna speciella och älskansvärda ras har collies på senare år återgått till att vara de nervfasta hundar som förr brukades till vallning.” (Min översättning)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar