tisdag 20 februari 2018

NYTT ELLER GAMMALT?

I fredags ramlade mitt andra nummer av Hundsport ner i brevlådan. Det visade sig vara första numret av ett nytt upplägg: från och med nu finns en ”stor” Hundsport, med något för alla, och så kommer det att finnas två mindre, Hundsport Utställning och Hundsport Jakthund, som skall turas om att vara tillägg. Den här gången var Utställning med. Pekka Olson, SKK:s ordförande, skriver i numrets ledare om det nya. ”En bra medlemstidning är viktig för att vi ska vända medlemsutvecklingen.” Jag förstår först ingenting – hur då vända? Drygt 300 000 medlemmar är väl kanon?
Men tydligen tappar SKK sedan några år tillbaka medlemmar och är tillräckligt bekymrat för att vilja göra något åt saken. Jag läser och funderar. Visst är det rätt smart tänkt? Man vill ha en huvudtidning för majoriteten, för alla de vanliga hundmänniskorna, och så två mindre specialversioner för två viktiga kärngrupper: utställningsfolket och Jägarförbundet.
I huvudnumret den här gången hittar jag artiklar som jag gärna läser – om en ung tjej, som jagar med sina labbar, men klokt säger att det viktiga för hundar som hennes är att de får jobba med något, räddning eller lydnad, bara de får kombinera fysisk aktivitet med samarbete, för det är vad de är födda till.
Det finns en notis om hur hundägare i en stockholmskommun samarbetar med den lokala brukshundsklubben och med polisen för att hålla koll på vad som händer i deras område och lära sig känna igen tecken på t ex inbrott. Vi rör oss ju ändå ute sent: det är vi, tonåringarna och skummisarna som stryker omkring i snöfallet en sen måndagskväll i februarisom den här. Per Jensen, etologen, bjuder på en fint fotad helsida oss hundägare på tankar om hur våra hundar uppfattar oss och om hur vi borde uppfatta dem. Han serveras i kortversion, men han är lika bra som han brukar vara. Tips från veterinär och hundfysioterapeut om vad man skall hålla ögonen på hos sin hund och en påminnelse om att bästa hundgymmet finns runt hörnet – det kallas skogen och är gratis. Och så en lång, välskriven artikel om en kvinna som fått hjälp av sina hundar att komma ur sin utbrändhet. Det finns två uppslag från Stora Stockholm och MyDog också, självklart, men fotona visar inte proffsen, bara vanligt folk med glada eller sömniga hundar.

De flesta av oss tycker nog spontant om nya infallsvinklar på det vardagliga och det är vad det här numret av Hundsport bjuder på. Det är samtidigt välbekant och nytt. Folk som hålls uppe och igång av sina hundar har de flesta av oss känt och emellanåt själva varit, och många av oss känner väl igen mödan med att få till det så att det räcker för hundknoppen och hundkroppen. Vem gillar inte Per Jensens vettighet? Vem har inte kastat ett öga på ett lulligt tonårsgäng, när vi ändå var ute på sen kvällis?

Till sist slår jag mig ner med rasspecialen. Sheltie, familjens första ras! Hunden som vallade barnen och höll vår lösflygande papegoja på platser där den fick lov att vara. Hon som förbluffade åskådarna på karaktärstestet genom att inte vara rädd för någonting och som avslutade med att dra till agilitybanan för att äntligen få ägna sig åt det hon trodde att vi hade kommit dit för. Alla skrattade. ”Det var en stabil liten hund!” ropade domaren. ”Såna collies är vi inte vana vid!”
Jag förstod inte den kommentaren. Inte då.

Under de fjorton år vi fick behålla henne lärde hon oss mycket om vad hundar kan betyda för människor. Hon är den första hund som hedrats med ett formellt avgångsbetyg från åldringsvården i Göteborg, skrivet på samma blankett som anställda tvåbeningar brukade få: ” Till hunden Pixie för den tröst och glädje hon givit patienter och personal” med särskilt omnämnande för ”Gott uppförande” och ”Mycket god aptit”. En gång togs hon till en utställning och blev avfärdad med orden ”Grovt byggd, maskulin”. Hon såg med andra ord inte riktigt ut som den modernaste diminutiva versionen. Dottern grät av harm, men jag lärde mig något som jag fortfarande står för, när det gäller utseendetävlingar:

             Om någon inte känner igen en vacker hund, så är det inte mitt problem.

Så många minnen... Fotosamlingen i min dator innehåller 1 361 bilder och den första av alla är bilden av hennes ansikte. Det fotot hänger inramat i mina barnbarns sovrum nu. Jag tänker på henne, minns hennes vänlighet mot gamla, sjuka människor, hennes vaksamma uppsikt över de barn hon kände ansvar för, hennes sätt att pinna över balansbommen som om den var plan mark, och funderar ibland på om det skall bli en sheltie nästa gång. Av alla dessa skäl läser jag raspresentationen med stort intresse. Den är traditionell. Rasens standard, stort uppslagen: elegans och uttryck. Öron. Sheltiens historia: the toonie dog, torparhunden, som blev något annat. Den genetiska bakgrunden – en salig blandning. Om ni vill ha det kort: vikingaspetsar ihop med gamla tiders arbetande collies och så kanske en och annan inkastad buhund eller toy spaniel, som det föll sig, beroende på vem som steg i land var på öarna. Långhårscollie avlades in för hundra år sedan, när torparhunden hade döpts om till ren ras och någon önskade sig mera päls och ”ädlare" huvud att konkurrera med. 
 
Hälsodelen gås snabbt förbi; nothing to see here, folks. Move on! Det hade kunnat sägas mera – det finns t ex mera ledproblem hos sheltien än man väntar sig hos en så småvuxen ras – och temperamentet beskrivs lika kortfattat som milt och vänligt; kanske ”ibland lite reserverad mot främlingar, men aldrig rädd eller blyg.”. Det stämmer inte riktigt, om man läser rasklubbens egen hälsoenkät från 2008. Där påstås närmare en tredjedel av rasens hundar vara skott- och/eller åskrädda och ungefär lika många avvaktande eller ängsliga inför obekanta barn. Det stämmer inte heller med rasens MH-spindel. Den är gjord på 283 shelties och den är inte uppmuntrande. Stora utslag för rädsla och skott, lite utslag för nyfikenhet och lek. Om man jämför med brukshundsraserna? Ja.
Men även om man jämför med Cavalier King Charles.

Inget av detta hittar man i det här numret av Hundsports nya version. Som kanske trots allt är en gammal version. För det nya som nämns är inte patellaluxationer eller om skotträdsla är vanlig. Sådant får man själv leta rätt på i RAS, om man är intresserad. Det nya som utförligt tas upp är konkurrensen från importerade amerikanska linjer – och den, får vi lika utförligt veta, är inte bra. Agilityfolket vill kanske ha sådana hundar, men den tillfrågade domaren vill det inte. Avlar man på sådana gener, då får man in ”otypiska exteriöra drag” och ännu värre: ”ett annat, mera terrierlikt, temperament”. Personen, som kungör detta, är inte bara domare av rasen, utan stor svensk uppfödare av shelties från brittiska linjer och tidigare medlem i Avelskommittén, SKK:s inre krets.
Så den som i dessa dagar funderar på sheltie och som läser Hundsports version för vanligt folk, får ju redan på startlinjen klara och tydliga besked om vilka uppfödare man inte ska vända sig till.
Vet ni vad sådant brukar kallas i andra produktionsvärldar?
Konkurrensbegränsning. Försvar av marknadsandelar. Redaktionell reklam.

Det är inget nytt med det. Det förvånar mig bara, att denna gamla insiderkultur fortfarande är så självklar för redaktionen att man inte förstår hur artikeln ser ut för uppfödarna av amerikanskättade hundar, som inte får komma till tals. Eller hur den ser ut för alla andra, vanliga hundintresserade människor.
Eller ens vilken mindre behaglig position man försätter domaren, storuppfödaren och tidigare AK-medlemmen i.

Bodil Carlsson














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar