torsdag 26 november 2015

VETERINÄRT KLARSPRÅK 1)


Den här lilla korta snutten ur senaste Hundsport Special kan man läsa flera gånger. Den sveper i några rader över grundproblem på samma sätt som en kulspruta - tar med sig mycket i en skur, fast kanske inte alldeles träffsäkert. Men begrunda gärna sista hälften av klippet en gång till!
Det handlar om en fråga som också kan formuleras så här:

Är oreggade hundar  köpta av okunniga människor som vill ha den för året häftigaste rasen

                                         VERKLIGEN   SJUKARE

 än reggade hundar köpta av okunniga människor som vill ha den för året häftigaste rasen?

Och svaret, så gott det går att utläsa för det ledande försäkringsbolagets chefsveterinär/SKK:s ordförande, var inte det som extremavlarna brukar vilja höra (och raka motsatsen till vad de brukar påstå). Det är helt enkelt inte lätt att få fram så mycket mera  ohälsosamt än de  svenskfödda, stamtavleförsedda och ofta nog prisbelönt utställda produkter som extremuppfödarna säljer till allmänheten. Om kroppen är täckt av ett veckbildande hudöverskott, eller buken släpar i backen, eller andningsvägarna i stort sett saknas - då är hunden en gående sjukdomsrisk oavsett var och hur den är född.
Oseriös uppfödning kan man utmärkt väl ägna sig åt under flashiga kennelnamn.

Mera veterinärt klarspråk i nästa artikel, där jag väntar på tillstånd att översätta och publicera. Den handlar om veterinärernas dilemma och den är så bra skriven att den förtjänar en bra översättning.

Bodil Carlsson

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Detta är inte klokt. Man blir så ledsen att läsa detta.
    http://hundstallet.se/bilder/hjalp-ines/
    Uppfödare som föder upp sådana här raser borde skämmas ordentligt. För inte tror jag att föräldrarna hade bättre näsa än sina avkommor.
    Skäms på er ni som medverkar till att hundar inte kan få leva ett drägligt liv !
    Vänligen Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Collievänner såg ni filmen på hunden i bilen när hon andades ?
      Det lät som att hunden andades i ett sugrör. Jag blev så illa berörd.
      Härligt att folk har donerat pengar så att hunden kan få en operation och förhoppningsvis få ett liv som hunden förtjänar <3
      Vänligen Pia

      Radera
  3. Nu vet jag inte hur gammal hunden är men juridiskt är säljaren ekonomiskt ansvarig i 3 år. Den dagen valpköparna inser detta har uppfödarna stora problem.

    SvaraRadera