tisdag 17 november 2015

AMPUTATIONER

"Mopsordens ordförande jämför att göra andnöds-förebyggande kirurgi på mopsarna med att förebyggande amputera fötterna på den som har diabetes i det mejl som hon skickat ut till veterinärer som finns på deras lista över mopskompetenta veterinärer."

Jag hittar detta på en blogg skriven av den veterinär, som tog initiativet till trubbnosuppropet. Jag håller på att ramla av stolen. Man kan inte - tänker jag! - vara så okunnig.
Men det kan man troligen. Av en annan person får jag det här vidarebefordrade mailet:


"Så som du säkert kan förstå är vi lite ledsna över att vår ras ”hängs ut” när de som skrivit under veterinäruppropet inte kan ge oss nödvändig feedback, för är det nu så illa att problemet är gigantiskt vilket t ex Vet Maria Karlsson vill göra gällande så blir jag också otroligt oroad! Vad som dessutom inte får anses ok är att många mopsägare (ofta förstagångs hundägare) skräms till att plastikoperera sin mopsar i förebyggande syfte, jag är själv diabetiker men har inte blivit erbjuden amputation av mina ben i förebyggande syfte (ifall att jag skulle få problem med bensår i framtiden) och vad jag vet så är den av veterinärer underskrivna etiska koden liktydig med den som humanläkare får skriva på."

Det här meddelandet sägs vara skrivet av  rasklubbens ordförande och utskickat till samtliga veterinärer som finns på rasklubbens lista över vänligt inställda veterinärer. Om den uppgiften skulle vara felaktig, är Mopsordens ordförande hjärligt välkommen att dementera!
Många skulle säkert känna sig lättade, om uppgiften är fel och meddelandet förfalskat eller förvrängt.
För om det är äkta, är det  här vad som står:

1) Alla de veterinärer som skrivit på uppropet mot framavlade förträngda andningsvägar hos extremtrubbnosraser ger inte information - vad annars kan menas med "feedback"? - till dem som vill ha den. T ex uppfödarna. Eller rasklubben.
Gör de inte?
Och finns inte all behövlig information annars tillgänglig vart ni tittar i veterinärernas tidskrifter, i de växande antalet studier och i vanliga tidningsartiklar från flera länder? En enkel sökning på nätet på t ex brachycephalic+ airway, BOAS, brachy+health, sköljer feedbacken över er.
Eller betyder "feedback" att veterinärerna skall börja hålla med uppfödarna: fortsätt med det ni gör, vi förstår era synpunkter?

2) Många mopsägare skräms att låta operera sina hundar. I förebyggande syfte. Det handlar om vidgning av extremt förträngda näsborrar - öppna upp dem och hunden kan slippa utveckla BOAS, eller slippa få BOAS redan tidigt. Att en veterinär gör just den bedömningen är något som "inte får anses ok". 
Tack för tydligheten! Här råder åtminstone inga oklarheter om vad namnen på "vänliga listan" skall låta bli att säga till hundägarna. Det talar ordföranden i rasklubben om för dem.

3) Om ingen läkare erbjuder ordföranden dubbelamputation av fötterna, skall ingen veterinär erbjuda någon hund med förträngda näsborrar en vidgning. Det skulle vara att bryta mot den etiska koden - vilket, även om inte sägs ut,  innebär ett allvarligt fel i yrkesutövningen.


I den ogästvänliga verkligheten är det ju så, att såväl läkare som tandläkare och veterinärer utför många operationer i förebyggande syfte. Man tar faktiskt bort födelsemärken av en viss typ, för att de inte skall utvecklas till något farligt. Man drar ut skadade tänder, därför att det är en tidsfråga innan de blir svårt infekterade. Man opererar bort näspolyper på småbarn för att de skall slippa jobbiga, långdragna andningsbesvär i samband med vanliga förkylningar.  Man kan förebyggande ta bort livmodern på en tik från raser och linjer där pyometra är vanlig, precis som man kan ta bort livmoderhalsen på en kvinna där cellproverna visar hög risk för kommande cervixcancer. Man gör gastric by-passoperationer för att förebygga sjukdom orsakad av uttalad övervikt. Allt det här vet förmodligen Mopsordens ordförande.
Precis som hon vet att insulin och god blodsockerkontroll ofta gör amputation obehövlig. Har Mopsordens ordförande ingen aning om vad som alldeles för ofta gör näsborrevidgning på mops behövlig?
Faktiskt just en amputation. 
En genetisk amputation av hundens övre luftvägar. Den ser ut som på den högra hunden och kallas i ordförandes egen värld för seriös avel.


Bodil Carlsson







Mikaela Krantz foto.




5 kommentarer:

  1. Jadå, tackar som frågar, Anonym - kaffet smakade bra. :-) Din kommentar, liksom den från signaturen Djurvännen, är däremot raderad. Vill ni kommentera här, skriv era namn!

    SvaraRadera
  2. Glad att höra att kaffet smakade bra! Det låter som det kunde ha varit ganska bitter eftersmak annars.

    SvaraRadera
  3. Ovanstående publiceras som ännu ett exempel på den nivå som "diskussioner" inom hundvärlden enligt gammal god tradition brukar föras på. Ännu en anonym antydare. Suck! Du, kära falska namne - kom med något bättre, eller avstå helt! Och fundera på en sak: går det inte att försvara en sak med något annat än olika personligt hållna slängar.... är det då inte bättre att sluta försvara den?

    SvaraRadera
  4. Anonym? Det finns 138 Bodil Karlsson i Sverige, det är bara att börja ringa.

    Den engelska studien du postade tidigare är kanonbra! Läs den igen och gör det riktigt långsamt den här gången så kanske du förstår självmålet.

    SvaraRadera
  5. Jag har redan hunnit ringa 137 st och alla säger att det är dom som har skickat insändaren. Det är 122 fler än de veterinärer som står kvar på Mopsordens lista, så jag kan lika gärna ringda de 15 och fråga vad de tycker om sin plats där. :-) Och apropå självmål - vad säger ni? Om delar av hundvärlden började lägga ner lika mycket tid på att lära sig hundens anatomi och fysiologi som att hålla på med sånt här trams, skulle kanske en del väldigt offentliga självmål kunna undvikas.

    SvaraRadera