lördag 7 november 2015

MR. CRONANDER´S CLAIM TO FAME


Friday, 6 November 2015

BRACHY WEEK: none so blind (and deaf)

It's Brachy Week on the PDE blog - a week-long series of articles on flat-faced dogs that will culminate in a state-of-the-no-face-dog-nation piece on "where do we go from here?".
I am kicking off Brachy Week with this video because I can't think of anything that more exquisitely articulates the problem.
That problem is, of course, that there is none so blind as he who cannot see. 
For those whose internet access doesn't allow them to see it, the footage shows Swedish judge Åke Cronander awarding "Excellent" to a black Pug in clear respiratory distress at a show in Sweden this summer.
While this dog literally fights for air, judge and handler have eyes only for the finer points of the breed standard. 
It is as disturbing as witnessing a group of people watching a woman drown - seeing fit only to comment on the cut and colour of her swimming costume as she slips panic-stricken to the bottom of the ocean.
The reason it is causing such a fuss is that Cronander has recently appeared in a television debate on flat-faced dogs in Sweden.

In the debate, Cronander insisted that he had never seen a dog with breathing problems in the show-ring. 
Hah!
The second reason is that the SKK (the Swedish Kennel Club) has made a very big deal of pioneering education for judges designed to prevent them from rewarding dogs with obvious breathing problems (see below). Indeed, the SKK is considered something of a leader in dog health internationally so the video is bit of an embarrassment - as is Cronander's subsequent refusal to accept that the dog was struggling to breathe. 
Cronander is a breeder of Pugs.
It has all helped fuel a debate triggered by a petition that has been signed by over 750 vets in Sweden calling for change in the way flat-faced dogs are bred.  Thanks to social media, that debate is now snowballing internationally. 
Norwegian vets and the Finnish Kennel Club (FKK) have also backed demands for action. Indeed, the FKK has even gone one step further than the SKK and openly criticised Cronander in a recent statement (see here).
Now, the British Veterinary Association has joined the fray. In a report in DogWorld , BVA president Sean Wensley said: “We share concerns about the health and welfare of brachycephalic breeds as voiced by the Swedish vets in their open letter, and are supportive of initiatives which seek to highlight and address these concerns."
Cronander, meanwhile, remains bullish. This is Facebook's translation of his response.. but you'll get the gist... which is that he's not sure what all the fuss is about given that many Dalmatians are deaf and, hey, humans have defects too.

("Kortnoser" = short nose)
More info on the Swedish Kennel Club's initiatives to prevent exaggerations in the showring here.
The Brachycephalic Issue is being curated by the International Partnership for Dogs via DogWellNet - see here.
More to come... 


Pedigree Dogs Exposed är världens mest lästa hundblogg. Inlägget ovan är från igår.  En kommentar från mig till Åke Cronander. Nej, ingen tror att just hundaveln kan besparas "naturens nycker". Sjukdomsdrabbade eller missbildade hundar kommer att fortsätta födas, bland hundar som bland människor. Men vi  begär av er uppfödare - vi begär, vi ber inte! - att ni ser till att det händer så sällan som möjligt. Inte att ni sätter i system att producera deformiteter.
Ni som läser detta - gå in på Jemima Harrisons blogginlägg. Det inleds med den nu berömda videosnutten av en auktoriserad svensk domares sätt att hantera en hund. 
Det slutar med SKK:s utbildningsfilm om brachycefala rasers andning. Två domare, varav den ena veterinär och den andra läkare, samt ytterligare en veterinär demonstrerar hur andning på en hund skall bedömas. Hur ser näsborrarnas öppning ut? Blir hunden påverkad av sitt varv runt ringen? Behöver den använda hals- och bukmuskulatur för att orka få luften in i lungorna och ut igen? 
Alla borde se den filmen. Alla kan förstå den.  Tack, SKK! Men...
... det finns en sak som är slående, när man jämför det som pågår framför de två olika filmkamerorna. I SKK:s utbildningsfilm är hunden i centrum. Den hanteras och vidrörs med försiktig respekt.
I filmsnutten från Backamo är det inte hunden som har huvudrollen.

Bodil Carlsson


12 kommentarer:

  1. Ska man arbeta förebyggande, med tanke på den enskilde valpens eventuella framtida lidande.
    Så kan jag tycka att det är lite senfärdigt av de som klagar på veterinärernas valpbesiktning. Vilken förmodligen kan göras bättre, men det är en liten tröst? när skadan redan skett.
    Man får nog gå in på ett tidigare stadium i processen, med en veterinärbesiktning av tilltänkta föräldradjur. På samma sätt som för andra rasers defekter, visat sig vara av nöden tvunget.

    Trots, att registrerande organisation har så fantastiskt duktiga uppfödare. Vilka nästan når samma stora kynologiska kunnande, som de fantastiska utställningsdomarna.

    David Lundgren

    SvaraRadera
  2. Ja, det är lätt att bli sarkastisk, David. Ibland tänker t ex jag att kunskapsmängden hos rasernas uppfödare ras står i omvänd proportion till mängden pengar som cirkulerar i den rasen. Ju större efterfrågan, desto flera entusiastiska uppfödare och desto större anledning att förneka fakta. Inte så att jag påstår, att uppfödare av ens för tillfället mest populära ras bara är intresserade av pengar. Men jag påstår, att det finns ett amerikanskt talesätt som går ut på att ingenting är så svårt att få en person att förstå som det hans och hennes inkomst är beroende av att de inte fattar. Och dessutom påstår jag, att samma sak kan sägas om någons position. Ingenting är så svårt att förstå som det en människas prestige är beroende av att de inte begriper.

    SvaraRadera
  3. Jag tänker att en del av problemet är att det inte finns några kunskapskrav för att få vara uppfödare. Man betalar in några tusen så är det klart. Man lär sig av andra med samma ras. Det borde finnas ett test kring rasens sjukdomar och enklare genetik som baskrav för alla som vill föda upp. Det finns naturligtvis de som är duktiga på sin ras men många som lockas av att föda upp när efterfrågan är stor är mindre duktiga. Även om de vill sin ras väl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hart du hört talas om de regelbundna uppfödarkurser olika rasklubbar arrangerar? Antagligen inte. För att vara veterinär är du väldigt dåligt insatt i hur hundvärlden fungerar - och vad som faktiskt görs.
      Men jag antar att är lättare att blunda och låtsas som om det regnar.

      Radera
    2. Obligatoriskt är bra sa Bull. Det gagnar djuren.

      Radera
  4. Såg en film på ovan nämnda mops på FB:s vetbase. Där hävdas det att den inte har några andningsproblem alls. Det kanske till och med är en blivande avelshund? Veterinärerna kanske kommer ha mycket jobb framöver också, om det är sådana hundar man tänker fortsätta att sträva emot. Tröttsamt. Viktigt att informera om konsumentköpslagen, det måste kosta att avla fram djur som behöver opereras.

    SvaraRadera
  5. Tack för alla dina väl underbyggda artiklar om kortnosarna.
    Visst det finns fler raser att uppmärksamma där aveln gått snett. Detta är en bra början och kanske kan även fler uppfödare av andra raser med problem börja reagera på sin egen ras och bara avla på sunda individer som kan föda själva, röra sig utan problem m.m.

    SvaraRadera
  6. Jag hoppas att du har rätt, Wanda! Den situation vi har nu - som dessutom går på tvärsan mot SKK:s egna ambitioner och mål - gör en enda sak. Spelar blandrasaveln i händerna genom att sudda ut skillnaden mellan seriösa uppfödare inom alla raser och sådana, som tror att reggavgifterna till SKK köper dem rätten att syssla med sådant som de inte kan och borde låta bli.

    SvaraRadera
  7. Nu har ju Sveriges och halva världens mest förtalade mops (samt domaren och ägaren) blivit friskförklarad av veterinär. Intyget är dessutom skickat till SKK. ÅC har givit en förklaring till varför mopsen betedde sig som den gjorde. Det är en förklaring som varenda mopsägare kan skriva under på. Mopsar har enormt starka viljor och stor integritet - och de finner sig ibland inte i att ställa upp på det som omgivningen begär av dem.
    Är ni helt oförmögna att ta till er detta? På pöbelgruppen Vetbase skriker de nu efter BEVIS! De tror inte att det finns något intyg. Förtalet når nya höjder! Ägaren har lagt upp en ny filmsnutt, tagen i samband med en promenad i rask takt under en timme och 45 minuter! Efter en timme, flämtar inte ens hunden! Men det bortförklaras också, så klart.
    Ge er nu! Och ta till er att hunden är frisk, utan andningsproblem. För inte vill väl du, Maria Karlsson, ifrågasätta en kollega? Det skulle verkligen inte se snyggt ut.

    SvaraRadera
  8. Anki, om det nu förhåller som du skriver- att såväl mopsen som ägaren och domaren blivit friskförklarade - gläder det oss alla.
    Skämt åsido: de flesta av oss som haft tillfälle att se den mopsen i videon från utställningen såg en hund med uttalade andningsproblem. Inte ens en mycket stressad hund låter som den hunden lät om andningsvägarna är fria. Om det är samma hund som en annan dag med andra temperaturförhållanden visas i en annan film, och hur länge och snabbt den hunden i så fall hade rört sig, och vem som har skrivit ett intyg som ingen har sett... Ja, det är inte så svårt att förstå att frågor uppkommer. Tycker du det? Jag tror för min del, att förklaringsbördan tvärtom ligger på dig, på Åke Cronander, och på den eventuellt intygsskrivande veterinärern. Förklara för oss hur ni ö h t får in normala andningsvägar för arten hund i den nos som ni har avlat bort! Du hävdar, att hunden i videon är andningsfrisk. Berätta för mig: hur lyckas den med det?

    SvaraRadera
  9. Anki, vilken tidning sa du att du var journalist på? :-)

    SvaraRadera
  10. Jag har raderat en kommentar från Anki Hagberg, därför att den mot slutet halkar in i påståenden om en namngiven person som i lagens mening är förtal och som det inte är lagligt för mig att publicera. Jag missade att läsa hela denna ord- och känslorika (men som vanligt inte särskilt sakligt innehållsrika) urladdning och upptäckte först efter några minuter vad som faktiskt dök upp på slutet. Anki Hagberg är enligt min mening en person som lever farligt, om hon har för vana att uttrycka sig offentligt som i den här "kommentaren", men det får hon i så fall stå för själv. Jag framför mina ursäkter till läsare, som kanske hann se Hagbergs utgjutelser. Personskvaller är inte samma sak som hunddiskussioner - även om några har svårt att se skillnaden.

    SvaraRadera