fredag 1 maj 2015

Och hur går det för rasen?


Mentalindex är ett lättförståeligt verktyg framtaget av Svenska Collieklubben tillsammans med SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Det omfattar fem parametrar:


  • Socialitet
  • Nyfikenhet/Orädsla
  • Lekfullhet
  • Jaktintresse
  • Skott

 
Läs mer om Mentalindex på Svenska Collieklubbens hemsida http://www.svenskacollieklubben.se/mentalindex/index.htm
 
Det enkla med detta verktyg är att man vid tilltänkt parning lägger ihop de två tänkta föräldrarnas resultat och sedan delar med två. Om momentet Socialitet har givit resultatet 98 för tiken och 103 för hanen – då blir kullens förväntade MI på denna egenskap 100,5. Dvs 98+103 delat med två. Så räknar man ut summan för varje parameter och målet är att alla kommande kullar ska hamna runt ett värde helst inte understigande 100, hellre en bit över.
 
För collierasens del är just Nyfikenhet/orädsla och Skott två huvudsakliga intressepunkter. Nyfikna och orädda hundar har betydligt bättre förutsättning att klara det moderna vardagslivets prövningar. Det gäller även hundar som inte är rädda för skott. Här bör det förväntade mentalindexet för kullen definitivt ligga över 100. Då är chanserna större att det blir en kull utan hämmande rädslor.
 
 
 
 

Så vad visar diagrammet?

 
Det visar att inte ens en tredjedel av kullarna når upp till minimivärdet 100, år 2014. Det är med råge underkänt, kära uppfödare... Det duger inte att slarva när man ägnar sig åt hundavel!
Den mörkare gröna stapeln borde ligga runt 80% om man utesluter de som saknar eller har brutit MH. Om rasen ska stärkas så duger det inte att avla på mentalt svaga individer och definitivt inte på individer som man inte vet något om, dvs de som inte ens gått MH.
Skärpning!

Johan Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar