onsdag 13 maj 2015

Rabaldret kring FS 7a samt några råd till valpköpare


Från SBK:s hemsida

”25. Känd mental status gäller för avel med SBK-raser.
Såsom ”Känd mental status” gäller för avel: Fr o m 2002-01-01 är det krav på ”känd mental status” för hund av SBK-ras för registrering av avkomma.
Detta gäller tilltänkta avelsdjur av dessa raser födda efter 2016-01-01.
Med ”känd mental status” menas att MH är helt genomfört, dvs att hunden beskrivits i alla moment.
I de fall där föraren/ägaren avstår skott kommer ruta 5 att markeras (Avstår skott). Samtliga rutor är därmed ifyllda och hunden har då ”känd mental status”.
Av ägaren/föraren avbrutet prov ska betraktas som ett provtillfälle.”


Det där ju jättebra, eller hur? För vilken seriös uppfödare tänker ens tanken att avla på en hund som brutit sitt MH? Förmodligen ingen av dem.

Men det finns ju alltid andra som tror sig veta mer, veta bättre eller helt enkelt struntar i allt som har med MH att göra. Tro inte på dem. Hur insmickrande de än försöker sälja in sina kommande valpar. Som valpköpare finns ett oöverträffat sätt att skaffa information: via SKK hunddata och SCK:s Mentalindex. På Hunddata finns MH-protokoll från föräldradjuren, deras syskon etc. dvs om hundarna gått MH.  Och på Svenska Collieklubbens hemsida finns Mentalindex, som är ett index över den kommande kullens förväntade reaktioner gällande: Socialitet, Nyfikenhet/orädsla, Lekfullhet, Jakt samt Skott.
Fem parametrar som säger det mesta. Och dessa parametrar baseras på vad då? Jo de MH som föräldrar med släkt gått.
Ta dig tid att titta igenom dessa. Bilda dig en uppfattning om hur släkten ser ut, för det är inte bara föräldradjuren som är betydelsefulla. Gener kan hoppa lite hur som helst så även om modern till din tilltänkta valp är skottfast så kan det vara så att hennes fyra syskon är allt annat än skottfasta. Då finns förstås risken att din valp inte kommer att ha samma inställning till skott som sin mor, kanske snarare densamma som hennes syskon. Detsamma gäller förstås fadern till kullen, samt hans syskon. Jämna kullar i fråga om MH-resultat är att föredra.
Vad vi valpköpare kan göra för att förbättra rasen är att välja rätt valpar. Och rätt valpar väljer vi genom att vara pålästa och kunniga. Avel handlar inte om att ”snygga” hundar paras och får förhoppningsvis snygga valpar. Avel handlar om att medvetet förbättra rasen genom noga genomtänkta kombinationer som får just sociala, nyfikna, orädda, lekfulla, skottfasta och lite jaktglada valpar att bli fler.

Johan Nilsson

1 kommentar:

  1. Tack Johan. :) Håller med dig - en bra reform!

    t. Elina H.

    SvaraRadera