torsdag 12 juli 2012

THRILLERS



Kvalitetsprocesssamordnarens plötsliga frånfälle väckte förstämning i administrationsskrapan. Den kundfokuserade kollegans kompetens kompletterade koncernenledningens kravspecifikationer – så stod det i den högstämda dödsannonsen från arbetskamraterna* och ett finare eftermäle kan ju ingen inom vården få.  I de kringliggande lägre huskropparna fälldes andra kommentarer. Kirurgklinikens folk svor på att dödsorsaken måste ha varit akut sifferobstipation, medan medicinkliniken trodde på statistikförgiftning. Psykiatrikerna påpekade med sin vanliga försynta giftighet att kvalitetssprocesssamordnarens tankeverksamhet hade blivit så fyrkantig och endimensionell att den mycket väl kunde ha dragits ner i en pappersstrimlare och resten av mannen hade då liksom slunkit med. Akutmottagningens personal, brutaliserade av den plötsliga dödens vanlighet, gissade på cerebral implosion. 

        - Vad menas med ”kvalitet”? frågade nyaste sköterskeeleven på ortopeden. -Ni har en egen hemsida om Varumärket Ortoped, men det står bara om ”kvalitet” i var och annan mening! Vaddå kvalitet?
        - Tja, vi fick  en pärm om det där, som står här nånstans, sa den utsjasade avdelningsföreståndaren, men kvalitet? Det är väl att man gör bra saker på ett bra sätt! 

Den nya tittade sig om i kaoset efter senaste besparingsåtgärden. Hälften av sköterskorna hade sagts upp och av budgetskäl fick man bereda plats åt förlossningar och hjärtinfarkter från andra överfulla verksamheter. -Varför gör vi inte det då?

                                                         * * *


Detta är de inledande raderna i en thriller i sjukhusmiljö, som självklart kommer att göra mig sanslöst rik. Deckaren skall heta Tre Sigma, eftersom sigma är det grekiska namnet på bokstaven s och kvalitetsprocesssamordnare är det enda ord i svenskan som får ha tre s i rad. Imagen är alltid viktig, man måste verka insatt i det man skriver om, vare sig det är deckare eller kvalitetssamordningsrapporter.*
I övrigt öser regnet ner. Här som överallt. Även om det inte är mycket att komma med i jämförelse med det som smålänningarna har fått, så gör det saker besvärliga. Om massor ska hinnas med under en kort pyttedel av året och det regnar minst halva den tiden, då blir det lite pressat när det för en gångs skull inte öser ner.
Dock hann vi med slöjdmässan i Hjo, årets begivenhet, när den lilla stan dubblar invånarantalet. Bilar och husvagnar invaderar varenda plätt och stadsparken är en svårforcerbar röra av människor, hundar och godisstrutar som ringlar fram mellan stånden där folk säljer handspunnet, handstickat, handsnidat, handsmitt och – förstås – handgjort godis i strut. Alla grejorna är dyra, men det är fint att se alla skickligt gjorda saker och antagligen fungerar det lite som hundutställningar: man tittar ut vad man tycker om och går hem och sparar ihop pengarna.

Colliesarna klarade skivan bra utan att vi behövde dra upp deras svansar, så den detaljen var iallafall inte handgjord. Enda incidenten skapades av en lättflörtad läcker pudeltjej, som till Colliebusens besvikelse plötsligt visade sig vara en lättkränkt vidrig pudelherre. Fotona är inget bevis för läskunnighet hos hundar, snarast är det väl så att Colliebusen som andra killar faktiskt tror att ordet på det portabla skjulet är samlingsnamnet på hela tillställningen.


I vilket fall var det inte regn, bara kvävande varmt med onaturligt solljus, så sedan gick vi alla hem och drack vatten i skuggan.


Och schersminerna blommade.

Bodil Carlsson

* De gick  på samma standardiserade Kommunikations Kurs.

**Särskilt framstående kvalitetsprocessssssamordnare får dock ha hela sex s i sin titel och om ni inte tror mig så kan ni själva googla på Six Sigma + healthcare!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar