lördag 28 mars 2009

Innehållet eller förpackningen - vad prioriterar du?

Vad är det som avgör om du blir romantiskt intresserad av en person? Vid första mötet är utseendet naturligtvis viktigt, det ska man inte hymla om. Kanske är det viktigt för dig med blå ögon, starka armar, en vältränad kropp eller något annat fysiskt attribut, och när du träffar nya människor är det dessa saker du först av allt tittar på. Ibland kanske du blir intresserad av någon som inte alls möter din ”fysiska kravlista”, men oftast uppfyller dina partners dessa krav i alla fall till viss del. Men antagligen har du också märkt att utseendet förlorar i betydelse ju mer du lär känna en person. En person som du älskar är vacker i dina ögon, alldeles oavsett fysiska tillkortakommanden. När det gäller en person du förhoppningsvis ska leva med resten av livet är det helt andra saker än mustascher eller ett sexpack på magen som är viktiga.

Först och främst måste ni ha liknande intressen och värderingar. Det kan bli svårt att leva med en person som är äventyrssportare och har svårt att sitta still mer än fem minuter, om du själv mer är soffpotatistypen som trivs med att odla din trädgård. Har ni helt motsatt musiksmak kan det också bli svårt att få vardagen att gå ihop; om den ena älskar dödsmetall och den andra njuter av lättsmält pop är det som bäddat för konflikter. Förhoppningsvis ska ni också trivas i varandras sällskap, och ni ska båda ha egenskaper som den andra uppskattar, som humor, generositet och empati. Era vanor och preferenser måste stämma något så när, för om du är pedant och din partner älskar kreativt kaos så kommer minst en av er att må dåligt i relationen. Är ni morgonmänniskor bägge två, eller älskar din partner att vara uppe hela nätterna igenom? Är du partydjuret medan din partner helst vill sitta i soffan, äta chips och titta på Let’s Dance? Du väljer kanske en tillfällig flört baserad på utseendet, men om det gäller en potentiell livspartner är du antagligen betydligt mer intresserad av insidan än av utsidan.

Exakt likadant borde människor resonera när det gäller val av hundras. Tyvärr är det sällan så. Istället köper man den söta valpen av den tjusiga rasen som är så vacker att titta på. När människor talar om collies är det oftast rasens stora skönhet som beskrivs i målande ordalag. Självklart är collien en vacker hund, men det som gör collien till en sådan fantastisk livskamrat är inte utsidan utan insidan. På insidan är collien en aktiv, intelligent, receptiv, stark och modig brukshund, en läraktig ras som älskar att göra sin flock till viljes, och som älskar att få något meningsfullt att göra, vare sig det är att dra dina barn i pulka, tävla bruks, spåra husse på promenaden, jobba som FM-hund, larma för epileptiska anfall, spåra skadeskjutna djur i skogen, valla in hästarna på kvällen, träna agility eller något av alla de fartfyllda aktiviteter som erbjuds i en familj. Om det inte är dessa egenskaper som tjusar dig med collien, om det snarare är det vackra uttrycket och de rara tippöronen som känns centrala för dig, ja, då ifrågasätter jag faktiskt ditt val av ras. Vad är egentligen viktigast? Är det förpackningen eller är det innehållet? Jag vet då vad jag väljer.

/Anja G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar