Uppfödaren till en collietik ville para tiken. Tiken var lämnad på foder till ett grannland. MH blev inte gjort där, trots att grannlandet har MH som Sverige– enligt förklaringen till SKK:s egen Avelskommitté därför att tiken oturligt nog löpte inför varje MH. Det man hann med i grannlandet mellan löpen var att ställa ut henne. Nio gånger, faktiskt. Att ta en kull på henne hanns också med. Nu var tiken tillbaka i Sverige, på väg att börja löpa igen och paras skulle hon ju, så därför ansökte man om dispens från gällande regler. Som säger, att en collie gör sitt MH först och sina avelsinsatser sedan.
Rasklubben lär inte ha tyckt att detta med dispens från den regeln var en bra idé. Men frågan ställdes inte till rasklubben, utan till Avelskommittén, som skickade den för synpunkter till Utskottet för avel och hälsa hos SBK.
Efter åratal av bekymmer och strid om just avelsurval för bättre mentalitet i collieklubben har SBK fått ta över avelsansvaret för rasen. SBK:s utskott sa nej. Icke nöjd därmed väntade ägaren på svaret från SKK:s Avelskommitté, som också sa nej.
Med utropstecken.
SKK/AK nr 2-20212021-03-23Sida 7/15 (min fettning):
"SKKs centralstyrelsehar tidigare (CS 7-2020)har uttalat att”CS rekommenderar att uppfödare och hanhundsägare av collie, kort-ochlånghår, använder mentalbeskrivning hund och där på baserat index så att rasens medelvärde för nyfikenhet/orädsla förskjuts i en positiv riktning.”. SKK/AK har som mål att upprätthålla den syn på långsiktigt hållbar avel som organisationen, enligt stadgar, avelspolicy och grundregler, ska stå för samtidigt som man vill underlätta för uppfödare.
När SKK/AK, efter yttrande från special-och eventuell rasklubb, fattar beslut om att neka dispens för registrering av valpkull sker det för att kommittén ser att den aktuella kombinationen är alltför långt ifrån att uppfylla kravet på hållbar avel. Den bedöms alltså, utifrån tillgänglig fakta, inte uppfylla SKKs grundregler punkt 2. Den aktuella kullen är av en ras där mentaliteten är ett infekterat problemområde och varje parning behöver vara väl genomtänkt för att hjälpa rasen framåt, så att hundar och valpköpare ska få så goda förutsättningar som möjligt till ett bra liv. Tiken har fyra helsyskon fördelat på två olika kullar. Tre av kullsyskonen har deltagit på MH och har index på 81, 78 respektive 73 för nyfikenhet/orädsla.
MH finns i Finland och tiken har fått delta på detta i 2,5 års tid, dvs från det att hon fyllt 1 år. MH-tillfällen har även funnits i Sverige under 2020, till nästan lika stor del som under tidigare år. Nu under 2021 finns många MH-tillfällen i SBKs tävlingskalender.
SKK/AK anser att det vore logiskt att väga in all tillgänglig relevant fakta när beslut om dispens fattas. Om en kull ska registreras och förordas mot Registreringsreglerna ska den rimligtvis kunna anses tillföra något gott till rasen, för hundarnas bästa!"
Ja, där fick ni Avelskommitténs syn på ärendet. Även bortsett från utropstecknet är det ett mycket eftertryckligt påpekande. Därmed borde saken ha varit klar och det hade den nog också varit, om frågeställaren hade varit någon av SKK:s alla vanliga uppfödare. Men här hände det något efter att AK hade sagt sitt.
Man skulle kunna tro, att tikens ägare drog något över huvudet och gav upp efter att förstått att nio utställningsresultat gånger noll MH är lika med noll chanser att bli godkänd och att regler gäller lika för alla. Men den här ägaren överklagade beslutet till SKK:s högsta ledning.
CS tog inte ärendet. Det gjorde SKK:s presidium. Organisationer, politiska partier och andra, har sitt presidium av tre skäl. Dels för att kunna leda årsmöten och andra viktiga möten i organisationen, dels för att kunna förbereda viktiga ärenden inför nästa styrelsemöte; och så för att vid behov snabbt kunna fatta viktiga beslut. Tänk coronapandemin och regeringsbeslut om att begränsa alla fysiska sammankomster! Eller tänk er att ett antal fall av rabies plötsligt dyker upp någonstans i Sverige, så att alla hundar i området måste vaccineras på stört och alla resor inom landet med ovaccinerade hundar måste förbjudas! I sådana lägen är man glad för ett handlingskraftigt presidium, som snabbt kan träffas och fatta de nödvändiga besluten, för då är det bråttom.
Nu var det uppenbarligen krislägesbråttom även här: en tik var på väg att börja löpa. Ett handlingskraftigt presidium kavlade upp ärmarna och gick emot alla tidigare instanser plus sin egen rekommendation om hur collieavel bör bedrivas, så att tiken med tre helsyskon liggande en bra bit under rasens genomsnittliga mentalindex och ett antal egna missade MH-chanser kunde få sin parning.
Vem äger tiken?En kollega till de tre CS-medlemmar i presidiet som fattade det önskade beslutet.
En medlem i CS. Förstås.
Man kan fundera på om ett förestående löp var enda anledningen till handläggningen
i presidiet. Ett tänkbart bidragande skäl skulle kunna vara att man ville undvika ett nytt storgräl inför beslutsfattandet på ett ordinarie CS-möte med risk för ännu en protokollförd reservation; bättre då att presentera fullbordat faktum och låta grälet ha sin gång, kan någon ha tyckt. Men det är ju bara spekulationer från min sida. Sådant kan man inte veta. Inte heller kan man veta om ryktet har rätt, när det säger att frågeställaren av presidiet fick tipset att vända sig dit för att få saken fixad på ett smidigt sätt och att AK blev tillsagd att mildra tonen i det protokoll, som ni just har läst delar av. Att ryktet säger så, betyder inte att det är sant. Det som är sant är att det tog ovanligt lång tid för AK:s protokoll att bli offentligt den här gången och att från och med nu måste alla kommittéers protokoll godkännas av SKK:s ordförande, innan de läggs ut.
Dessutom kan man vara säker på två saker, som någon tycks ha missat:
Ett presidium är inte till för att ordna privata ärenden åt organisationens styrelsemedlemmar.
Ett presidium bör akta sig för att se ut som om det är precis vad man gör.
Bodil Carlsson
Fortsättning följer! Länk till dagens inlägg skickad för kännedom till SKK:s avgående VD Ulf Uddman samt till SBK:s generalsekreterare Therese Palm. Eventuella svar kommer att publiceras här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar