onsdag 14 mars 2018

DET SOM SYNES VARA

Crufts har stängt ner för den här gången. Den brittiska rasklubben för engelsk bulldogg såg till att ta bort skylten med påståendet om att veterinärernas öppettider är den största orsaken till kejsarsnitt hos rasen. Det var nog en bra sak att göra. Risk fanns väl att brittiska veterinärförbundet annars hade stämt dem, när de hade skrattat färdigt.
Crufts fortsätter givetvis att hända ändå, även om skylten är borta och domarna har åkt hem till sina egna kennlar igen. Rasvinnaren, BoB, i engelsk bulldog är en hanhund. Han är hittills – fram till storvinsten  – pappa till etthundranio engelska bulldoggkullar. Tror ni att det blir färre förfrågningar under året som kommer?
En person som är väl insatt i den engelska hundvärlden gissade att täckhundsavgiften hittills har legat någonstans mellan femhundra och ett tusen pund. Är det någon mer än jag som får ägarens inkomster, räknat i svenska pengar, till någonstans mellan en halv och en hel miljon? Två andra med inblick gissade olika på valppriset efter honom – den ena höftade till med motsvarande 25 000 kronor, den andra trodde på uppåt 40 000 nu. I vilket fall får man tänka sig, att hanen ansenligt har bidragit till ägarens försörjning och kommer att  fortsätta göra det.*


Nu tänker jag berätta något, som en gammal inbiten schäfergubbe nere på kontinenten sa till mig en gång för längesen. En del av er kommer att ta illa vid sig, men det var så han sa. Det hade varit storbråk inom tyska schäferklubben, det var samma bråk i Sverige, om än mindre hörbart, och jag minns inte längre exakt vad det rörde sig om den gången, utom att folk höll på sina linjer och med fradgande mungipor tuggade fraserna om att funktion och exteriör inte utesluter varandra, tvärtom– ett originellt påstående för att komma från rena utställningsuppfödare av schäfer, men så var det, den gången också och i den rasen med. Andra pratade om tillrättalagda enkla skyddstester för schäfer nere i Tyskland, ställen och personer som en  hund kan skickas till för att få ett obligatoriskt godkännande för att bli utställningschampion och etablerad som avelshund– något åt det hållet. Det kan ha handlat om vem som exporterade sina uppfödningar vart och till vilka priser. Folk skrek om förtal. Det var en av varianterna av den hundra år gamla och evigt olösta kompromissen mellan hunden som skall synas vara och hunden som är och som vanligt flög blodstänken i luften.
På den tiden var jag ung och dum, inte ens sextio fyllda. Jag frågade: Varför blir de här bråken alltid så aggressiva?
Han sa: Har du inte förstått det? De här människorna vill vara framstående. Men de är inga nobelpristagare. De är inte jurister, inte kirurger, inte företagsledare, inte börsmäklare. I vilken annan bransch skulle de ha fått sådan status och sådana inkomster med så lite insatser och så lite risker?

                                                               * * *

Att vara uppfödare betyder att minst en tik som du äger har fött valpar i ditt hus. Tiken skötte troligen parningen, dräktigheten och valpningen rätt bra själv (om hon inte hade oturen att vara en bulldog, fralla eller chihuahua, förstås).
Vilken är din merit i sammanhanget?

Det finns några mycket olika svar på den frågan. Kanske är det dags att vi alla börjar titta lite på svaren. Till att börja med skulle jag vilja säga så här: man kan inte förstå hundvärldsbråken, om man tror att det bara handlar om pengar.
Men man kan inte heller förstå dem, om man inte förstår att det också handlar om pengar.

Bodil Carlsson


*När det gäller den här enskilda hanhunden, kommer årets upplaga av Crufts troligen att pågå mycket länge. 109 kullar hittills och efterfrågan kommer knappast att minska. Så hur stor andel av de engelska buldoggarna, reggade hos KC eller inte, kommer att ha hans gener om fyra-fem hundgenerationer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar