torsdag 12 december 2013

MOTBILDEN


Snön som föll häromdagen är redan lika borta om den som föll i fjol och gårdsplan är sorgligt full av avtäckta valpbajsklumpar, som måste få ett nytt hem i komposten. Både gårdsplan och hundarna såg på det hela taget väldigt mycket bättre ut i snö. Golven inomhus också. Coola Jane har bytt namn till Svarta Faran. Det vill hon mycket hellre heta!
Fast hon är märkligt fin med stallkatterna. Samma lilla kampgalning, som aldrig har kunnat motstå chansen på en bogtackling och som hänger vrålande i min jackärm tills jag tröttnar och puttar omkull henne i snön... samma hund följer morron och kväll med ner till stallet. Lydnadsträningen handlar om att Svarta Faran alls inte får stjäla katternas mat. Hon måste visa dem respekt. Hon får inte, hur frestande det än är, smyga sig fram och hoppa upp på avsatsen till höladan för att bakom ryggen på matte avnjuta skygga katten Barneys käk, medan matte går ut i halmladan och serverar JimmieÅkesson hans portion. Hon måste hålla sig till mig, även om det svider i valpsjälen.
Och det gör hon! Barney har slutat vara rädd för henne. JimmieÅkesson dök upp som utsvulten lättviktare för ett år sedan, skygg och fräsande. Nu börjar han likna en japansk sumobrottare, men hotar gör han fortfarande och en valp skulle kunna råka illa ut i hans sällskap. En pitbull i kattkläder, det är vad den hygglige JimmieÅkesson egentligen är. Svarta Faran går stillsamt förbi honom i det trånga utrymmet med halvhög svans och bortvänt ansikte och låter honom hota bäst han vill.
Sedan går hon ut på kommandot "Marsch ut!" för att matte skall kunna smälla igen den tunga stalldörren utan risk för valpklyvning. Numera sätter hon sig självmant och väntar  på sin belöning för den lilla lydnadssekvensen.
Jag vill bekänna en sak. Jag tror inte på att hundar ska träna lydnad för lydnadens skull. Jag tror att även smått hundfolk har förstånd nog att se, när det finns en anledning. För att vi ska kunna göra detta måste du, valp, bete dig såhär!
Det var inte svårt med Svarta Faran. I närheten av de där katterna visar hon medfött gott vett och det är vad jag gillar hos collien. Sedan tar hon ut sin frustration över den förlorade extramaten och mattes oginhet genom att flyga på mig och morra sig fast i ärmen en stund igen, men vad gör det? Om ett par månader har hon slutat med det beteendet. Det andra, att skilja  hemmahörande djur från kampleksaker och bete sig väl emot dem, det beteendet kommer att finnas kvar.


Bodil Carlsson

9 kommentarer:

  1. Ha ha ha....."...om ett par månader har hon slutat med det beteendet..." Det ska bli mycket intressant att följa dig i just det här hundägandet. Och hoppas på att uppfödaren slipper få tillbaka den här valpen på grund av att en lullande liten gumma SD-katter inte riktigt rår på henne.

    SvaraRadera
  2. Hej anonyma fegis och en riktigt mysig lucia till dig också! Här har du ett litet ljus i ditt mörker. Visst blir det kul att följa Svarta Faran? Du vet, såna där kamphundslinjer som hon har...! Så jag lovar, du ska få läsa. Fast om sanningen absolut ska fram, så är hon milda västanfläkten gentemot en annan långhårscollie som jag hade för länge, längesen! han kampade, han.... gossen från de noblaste utställningslinjerna. Här snackar vi såriga händer och trasiga ärmar och skor. Och vad det blev av den ohanterliga valpen, när tiocentarna - sorry, rent engelskt var det ju där, så det ska förstås stå tioshillingsmynten - hade ramlat på plats i den mognande hundhjärnan, det kan du läsa om på Collieinfo blnad berättelserna under titeln "Pälstussen". Du, Anonym, om det inte är så att din kommmentar är ett vänligt julskämt med en gammal tant - har du någon gång haft en HUND?

    SvaraRadera
  3. Har du någon gång haft en COLLIE?

    SvaraRadera
  4. Eller har du åtminstone nån enda gång haft en helt vanlig VALP???

    SvaraRadera
  5. Efter ett par månader slutade vår valp med tramset. Typ. Han tramsar ibland, det gör han... Det gör alla om de inte har problem med mentaliteten... Och den som ifrågasätter har förmodligen haft en valp från en uppfödare som inte premierar mentaliteten. Eller har den anonyma/e aldrig haft en valp?

    SvaraRadera
  6. Ja du, Johan, man frågar sig... Förgäves, tydligen, eftersom Anonym Fegis inte ids svara. Jag undrar om det kanske är hemskt enkelt? Det där jag skrev i inlägget, det var inte en MOTBILD till den allt mindre publikdragande formen av renrasavel. Det uppfattades i stället som en HOTBILD! För ack, hur skulle det gå för de kanske inte-så-mentalitets-prioriterande, om folk gick och fick intrycket att en valp med nyfikenhet och valpkamplust inte alls är en farlig dråpare, vars framtid består i att under eskort av nationella insatsstyrkan dumpas hos uppfödaren igen.... utan en alldeles vanlig valp? Som hälsar på katter och slickar matte på kinden och gärna sover intill, som alla andra alleles vanliga valpar? Inte kul!

    SvaraRadera
  7. Lycka till med den lilla söta Svarta Faran! Det kommer att gå alldeles galant (med vanligt sunt hundförnuft )Varför skulle det bli en problemhund av en normal liten collievalp? Folk har verkligen konstiga idéer.
    Karin Nilsson


    SvaraRadera
  8. Det är både intressant och ointressant med anonyma kommentarer. Det ointressanta är kommentaren i sig, eftersom anonymiteten visar att den anonyma/anonyme inte ens själv tror på den och det intressanta är då varför det ges en kommentar som saknar trovärdighet.



    Vår lilla halvårs "kampvalp" visar alla goda egenskaper vi kan önska i form av rejäl
    kamp, vild lek, snabb avreaktion, lyhördhet och mycket mys. Just nu sovandes rygg mot rygg med katten.

    Karin Eriksson-Hjelm

    SvaraRadera
  9. Ja, Karin och Karin, inte vet jag varför en normal collievalp skulle bli en fullständigt jädra ohanterlig vuxen hund, när normala valpar av andra raser inte blir det...? Möjligen, som sagt, för att själva tanken skulle göra någon med annan inriktning himla lycklig - om tanken satt i huvudet på tillräckligt många valpköpare.

    SvaraRadera