söndag 6 februari 2022

BIOLOGIN ANROPAR...

 




https://www.facebook.com/photo?fbid=10161893408219196&set=gm.2976921309191672

Undrar, om FCI får riktigt det respons de hade hoppats på? Det här var en kommentar, som de kanske inte hade väntat sig. Den dök upp på deras hemsida. Läs!

Ett antal brittiska tidningar har skrivit om det norska domstolsbeslutet. Amerikanska New York Post har det enhälliga domstolsbeslutet bland sina rubriker idag. En stor australisk tidning berättar, att veterinärer nu kräver avelsförbud även där för extremtrubbnosar.  Carol Beuchat, amerikansk biolog som föreläser och ger on-lineutbildningar om hundar, har skrivit en alldeles utmärkt och uppmärksammad artikel om det norska beslutet. Här har ni den korta och riktigt roliga uppföljaren. Biologin mailar renrasuppfödarna!

Hello breeders, this is Science

2/5/2022

 

By Carol Beuchat PhD




Purebred Dog Breeders:

RE: Improving the health of purebred dogs

In response to your queries regarding restoring dog breeds to health so as to meet the guidelines of the Animal Welfare Act, we make these recommendations.


ACTIONS

1)
Open the stud book

2) Do not breed closely related dogs (a kinship cutoff of 0.10 will protect type and minimize risk)


We are happy to provide additional guidance at your request.

SCIENCE



Om jag får lov, vill jag avsluta med något som en av mina gamla lärare – på kirurgutbildningen eller möjligen på plastikkirurgin – lärde oss för länge sedan. Det är något, som hamrades in i huvudet på oss unga förhoppningsfulla då och som alla renrasuppfödare borde ha fått lära sig respektera.


VI KAN INTE GÖRA DET BÄTTRE SOM NATUREN GJORDE BRA.

Vi kan inte ”förbättra” skallens form, eller andningsvägarna hos våra hundar: de ser ut som de gör av en anledning. Däggdjurens anatomi är inte en av våra leksaker. Vi kan inte ”förbättra” ryggradens längd och lutning, eller bakbenens vinklar: de är som de är av en anledning – de fungerar. Ändra på dem och resultatet blir bekymmer.

Vi kan bara fippla och det har renrasaveln gjort så länge, att priset börjar bli mycket högt. Fipplandet kostar lidande, även om det tycks vara det som minst bekymrar vissa uppfödargrupper och är minst synligt för vissa domare. Det kostar döende hundraser. Det kostar veterinärvård och försäkringspremier. Det kostar förtroendet hos allt större delar av allmänheten.

Sluta!

Det är mycket hög tid att kennelklubbarna inte bara förstår vad som är på gång – det tror jag att många av dem gör, även om de inte riktigt vet hur de skall uttrycka sig – utan verkligen gör något. Man kan inte helt bortse från möjligheten att det i några europeiska kennelklubbars ledning nu sitter folk som lättat drar efter andan och skickar en tacksam tanke till Oslo tingsrätt. För att domstolen äntligen gav dem ett skäl att ta tag i det som borde ha tagits tag i för längesedan...

om inte kennelklubbarna hade varit så rädda för sina egna.


Bodil Carlsson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar