lördag 30 maj 2020

BUDSKAP UR EN BUBBLA



Man behöver inte hitta på några stolligheter, när man berättar om den organiserade trubbnosrevolution som skakar planeten nu. Citat räcker gott. Det öppna brevet som kommer i nästa inlägg är undertecknat av Becky Smith, president i amerikanska franska bulldogklubben, och hennes motsvarighet norr om gränsen, Heidi Merkli, president i kanadensiska rasklubben för samma ras. Det är min översättning, men originalet kommer att återges för jämförelse och tyvärr – damerna skrev verkligen detta. Där det finns alternativa översättningar av ett ord, har jag valt den snällaste: ”föreskrift” eller ”direktiv” i stället för ”befallning” eller ”påbud”, ”utbyte” i stället för ”handel". Fettningar gjorda av mig fokuserar på påståenden värda särskild eftertanke. Det är ord med en egen betydelse för användarna, som ”historisk”, ”ansvarsfull” eller ”essens/väsen”. Där det finns rena konstigheter sitter en asterisk och sedan följer en kommentar till asterisken. Det blir ett antal asterisker. De pekar på sådant som en hjälpsam redigerare kunde ha gjort något åt för att rädda Smith och Merkli från pinsamheter.

Läs igenom en punkt i taget, valpköpare, och fundera. Varför ska vi köpa hund från folk, som inte kan (eller vill?) bättre än så här? Resonemangen och de fina orden är inte ovanliga inom hundvärlden, för den är full av personligheter som tar sig själva på största allvar. Ofta finns inte mycket innehåll bakom orden annat än en enorm vilja att få ha det som man är van att ha det. Så ser det ut att vara här. Man önskar ibland, att hundarna togs på lika stort allvar som tiraderna. 
 
Men först! Alla ni uppfödare, som strävar på med att göra så gott ni kan för era valpar och era valpköpare. Som försöker lära er mera om hundars insida och utsida och om genetiken bakom dem i stället för att lägga ner tid på att låta som statsmän vid en kunglig begravning, när ni pratar om en förändring av en hundras. Till alla er som fattar varför hundar, men inte människor, behöver sin värmereglerande utrustning i nospartiet och varför hundar, precis som människor, behöver plats för sina tänder i munnen. Till er som kan föreställa er hur kronisk andnöd känns och vägrar avla fram den. Till er som tycker om hundar för att de är hundar och inte behöver döpa om dem till historiska monument för att de ska duga. Ta inte illa vid er! Det är ni, som är hundavelns framtid.
Det här handlar inte om er.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar