onsdag 20 maj 2020

LUCYS LAG: om centrum och periferi

Det händer trots allt en del som inte handlar om corona. Den 6 april trädde Lucys lag i kraft i England. Den skapades av en kampanj till minnet av Lucy. Så vem var Lucy? Vi tar det sen.

Först tar vi något annat. Minns ni Gunnar Axén? Jag snubblade över hans namn häromdagen. Gunnar Axén försörjde sig i sexton år som riksdagsledamot för Moderaterna och måste ha håvat in den s k inkomstgarantin från riksdagen ett bra tag därefter. Sedan blev han styrelseordförande i Allra – just det, det Allra. Allra som tog emot stora pengar från pensionssparare och använde dem till att förse sina grundare med flotta bilar och exklusiva hus. Axén blev frikänd i domstol nyligen. Honom blev blev jag påmind om, när jag på jakt efter något annat ramlade över en tweet från i höstas : han kallade en uska som ville ha värnskatten tillbaka för en parasit, som vill sko sig på andras arbete. Sug på den, undersköterskor! Så talar en man i världens centrum.
Gunnar Axén är fortfarande ordförande och styrelseledamot i ett antal företag. Wikipedia kallar honom för styrelseproffs. Själv kallar han sig för riskkapitalist och där får man ge honom rätt, för det var mycket risk involverad i Allra - fast inte för honom, förstås. Allra går kanske inte lika bra längre, inte vet jag, och vilka styrelseposter Axén i så fall förtjänar sitt levebröd på numera vet jag förstås inte heller. Men jag vet en sak, som Gunnar Axén inte försörjer sig på.
Han säljer inte valpar ur bakluckan på en bil. Killar som han har bättre sätt att tjäna pengar på.



Lucy bakom den nya lagen kom inte ur en baklucka. Lucy var en cavalier i en valpfabrik i södra Wales större delen av sitt liv. Där levde hon inspärrad i en bur, födde den ena kullen efter den andra, fick epilepsi och drog på sig en felställning i ryggraden – baktassarna och framtassarna snuddade varandra, när hon skulle stå upp. Fem år gammal slutade hon att bli dräktig och då hade hon inget värde för valpfabriken längre. Hon omhändertogs av den walesiska djurskyddsorganisationen Many Tears, som hittade en familj åt henne. Familjen fick lägga ner mycket tid på att förbättra hennes hälsa och ännu mera tid på att lära Lucy leva som en hund. Veterinären som lärde känna henne säger att hon var den tappraste lilla själ han träffat. Hon blev åtta år.
Veterinären och Lucys familj bestämde sig för att göra något för hundar som hon. Tillsammans med tidningen Daily Mail drog de igång en kampanj och efter några år fanns ett lagförslag. Nu i april 2020, har lagen alltså trätt i kraft. Den förbjuder helt enkel mellanhänder som zoobutiker och internethandlare att sälja valpar och kattungar. Den brittiska regeringen beskriver den som ett första steg på vägen mot att stänga ner valpfabrikerna i landet.
Det finns en del valpfabriker i just södra Wales. BBC kallar rentav Wales för landets ”puppy farm capital”, valpfabrikernas huvudstad. Folk i utbygderna i Wales är sällan styrelseproffs. De lever i periferin. Kolgruvorna slog igen, jobben försvann, den allmänna utbildningsnivån är låg, arbetslösheten hög; många barn lever under fattigdomsgränsen. Och nästgårds finns de som vill köpa hund och kan betala.
I Storbrittannien finns gott om hundar,. Räknar man med att de i snitt blir tio år gamla, behövs några hundratusen nya varje år för att fylla platserna efter dem som dör. Brittiska uppfödare kan inte leverera det antalet. Efterfrågan finns på hemmaplan, pengarna att betala med finns, men de har inte tillräckligt mycket att sälja. Så varifrån kommer alla de nya? Från periferin: från inhemska valpfabriker i landets låginkomstdelar och från valpfabriker i EU:s låginkomstländer. En rapport från den skotska djurskyddsorganisationen OneKind 2018 säger att en fransk bulldogsvalp, som säljs för mindre än 400 engelska pund i Tjeckien, går för nästan 1 600 pund om man kan leverera den i Storbrittannien. Chansen att tjäna pengar är svår att stå emot.

På förhösten 2019, ungefär samtidigt som Gunnar Axén twittrade, stoppades en walesisk valpfabrik. Hundar hittades i eländigt skick – skitiga, instängda, avmagrade. Drivande i verksamheten var en ung kille, som var nitton när han startade sin affärsverksamhet och tjugofem, när han åkte dit. Som hjälpreda hade han sin jämnåriga flickvän. Tillsammans drog de på sex år in 150 000 pund (ungefär 1,6 miljoner i svenska pengar) på att sälja valpar. De använde en sida i stil med Blocket, där de poserade som småskaliga familjeuppfödare förtjusta i hundar. Förmodligen stod flickvännen för valpannonserna, för killen kan inte läsa eller skriva.* Kan ni komma på många andra branscher, där personer med samma utgångsläge som de här två walesiska ungdomarna hade haft en chans att dra in sådana belopp?

De anmäldes till sist och det blev rättegång. Fotona från inspektionen är förfärliga. Påföljd? Han får sex månaders fängelse, hon får villkorlig dom, de får båda ett femårigt förbud mot djurinnehav och åtgärder inleds för att beslagta de intjänade pengarna.
Och precis där har ni den springande punkten. På ett ställe, i ett ekonomiskt centrum, finns pengar att köpa för – eftertraktade i en värld där klyftorna mellan länder och inom länder bara ökar, både när det gäller jobb och hushållsinkomster. På nästa ställe, i den ekonomiska periferin, som rent geografiskt inte ligger så långt borta, finns chansen att komma åt de pengarna genom ganska lättorganiserade aktiviteter. Tack vare nätet möts pengarna och säljarna behändigt och snabbt. Och om något går fel, så är konsekvenserna överlevbara för säljarna.

Coronaepidemins följder har bara börjat bli synliga. En tacknämlig följd är väl att det för tillfället har blivit mindre rumsrent att kalla undersköterskor för parasiter. Vilka blir följderna för efterfrågan på hundar, om arbetslösheten och inkomstosäkerheten ökar i det som varit ekonomiskt centrum? Ökar den – eller minskar den?


Bodil Carlsson


*Källor: WalesOnline, BBC Wales)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar