söndag 1 april 2018

SLUTET PÅ ÅRSMÖTET: The Dog Wars


Om plan A är att byta ut en hel styrelse i ett svep och den går i stöpet, då får man ta till plan B. Plan B är att byta ut så många som möjligt.
Man kontaktar då i jisse namn inte valberedningen och meddelar sina förslag i förväg på vanligt sätt. Nej! Man tar med sig de i hemlighet vidtalade kandidaterna och slänger fram dem på mötet i stället som popcorn ur en het kastrull. Pop! Annan ordförandekandidat!
Har man tur, går det vägen. Om man i förväg har fått ihop sin mötesmajoritet, förstås.


Således har Collieklubben nu en ny ordförande, en person utan colliebakgrund – vilket i vissa lägen kan vara en fördel på samma sätt som att inte själv vara uppfödare: man har inga egenintressen att bevaka - men meriterad genom uppfödning av dansk-svensk gårdshund och genom sin karriär som domare av 104 raser. Han har lång erfarenhet av föreningslivet i hundvärlden och är aktiv som utställningsansvarig på sin lokala brukshundsklubb. Han vill satsa på att ”få ihop oss”, det var så han sa. Han vill ha enighet och samsyn. Han vill också ta krafttag mot otrevligheter på sociala medier.
Han fick 75 röster mot 71 för sittande ordförande.


På  stolen intill sitter sedan förra helgen en person, vars offentligt framförda åsikter om meningsmotståndare emellanåt har varit hisnande. Men pop! Dagen efter årsmötet var den senaste tänkvärdheten borta från facebook.  Med tanke på tonläget behöver vår nye ordförande kanske inte leta långväga efter arbetsuppgifter. Det kan måhända bli lite mera mödosamt att få till enighet.
Den nya på stolen fick 76 röster mot 67 mot för valberedningens förslag.


På ytterligare en stol sitter nu som revisor den man, som var så oroad över redovisningen att det ledde till omröstning om ansvarsfrihet – en allvarlig sak i föreningslivet. Det blev ingenting av den nekade ansvarsfriheten. Den försvann i en omröstning. Om den nu inte hoppar upp ur hundvärldens rykande rykteskastrull framöver. Pop! ”Jamen, det var väl dom där som nästan nekades ansvarsfrihet för nåt konstigt i redovisningen? Lustigt nog får den misstänkliggjorda kassören sitta kvar ännu ett år i samma styrelse som den oroade. Kassörens post var inte uppe till omval, så där var inget att vinna på bråk enligt plan B.

I mina ögon levererade årsmötet två resultat. Dels att klubben fick en styrelse, som inte kan tala med en och samma röst i något viktigt ärende och vars arbetsklimat knappast kommer att vara avundsvärt. Dels att ingen kan ha en aning om, hur klubbens medlemsmajoritet verkligen tänker. Klubben har över 600 medlemmar. 153 deltog på årsmötet och det var ganska jämnt skägg i röstningen, som ni ser. Hur representativa är röstsiffrorna? Ingen vet. Inte vi medlemmar, inte SBK och inte SKK.
Att stampa fram en knapp mötesmajoritet genom att förbereda alla likasinnade som man kan få med sig, är formellt oantastligt. Det är säkert inte första gången, som sådant har hänt och det lär inte bli den sista heller, eftersom strider i hundvärlden är strid på kniven och alla tar sig själva på mycket stort allvar. Men nya medlemmar har lika mycket rösträtt som gamla, så att årsmötet i den meningen gick rätt till kan inte ifrågasättas.
Att många medlemmar, inklusive uppfödare, efteråt är bestörta och rentav arga kan inte heller ifrågasättas. Enighet och samsyn klev inte inte närmare genom det här tillvägagångssättet. Inte förtroendet för renrasavelns organisationskultur heller, om jag får lov att säga det.

Men det var alltså inte sådana saker, som var det överordnade målet. Det viktiga var något annat.
När SKK:s jobb med att få till en plan för arbetet med colliens mentalitet nu strax startar, vill man ju inte ha en styrelse som säger det oönskade. Det var hela anledningen till plan A och plan B och till det välplanerade niotimmarsmötet. Nu skall jag, som inte är uppfödare utan bara en vanlig tafflig valpköpare, säga det oönskade.
Dagarna efter årsmötet gick jag på lediga stunder igenom hur många collievalpar, som under åren 2012-2017 kommit till världen med ett MI under rasens genomsnitt. Det var många. Med ett beräknat snittpris på 12 000 springer det sammanlagda cashflödet till deras uppfödare upp till runt 17 miljoner. Om SKK skulle besluta att någon form av restriktioner för avel på rädda hundar skall införas, kommer någon att få ändra sitt avelsmaterial och sina prioriteringar.
Vad trodde ni att slaget i aulan handlade om -  kärlek till rasen?

                                         
                                                         *   *   *


Årsmötet 2018 var stundtals underhållande. Det är intressant att få lära sig hur föreningsteknik kan användas, om man själv inte är så invigd. Men när ordförandevalet efter sju timmar var avklarat och ett antal andra utdragna, slutna voteringar om styrelseposter återstod att uthärda, då åkte jag hem. Som de flesta andra har jag inte hundar för att de skall vänta i en kall bil, medan folk slåss timme ut och timme in för att säkra sin förhandlingsposition gentemot SKK. Det blir hundpang inför årsmötet 2019.
Och i väntan på det - tänkte jag, när bilen i kvällningen rullade ut från skolgården i Jönköping - borde vi kanske fundera på att ha en separat konferens för att diskutera en på sikt mera väsentlig frågeställning än hur man ska förhindra hänsyn till mentalitet i collieaveln.
Nämligen varför den dominerande hårfärgen på alla mänskliga huvuden i hundvärlden är grå. Och om det här spektaklet  verkligen är det bästa vi kan göra för att förhindra att renrasavelns organisationer går i graven med den generation, som bär upp dem.
Föreningsteknik är bra till mycket, men  sviktande efterfrågan biter den inte på. Om renrasboomen börjar försvinna in i skymningen tillsammans med oss femtiotalister, finns det kanhända något bättre än evinnerliga bråk att sätta emot. Varför inte  en klar och entydig uppmaning till uppfödare? Vill de fortsätta att använda sig av SKK:s varumärke i sina stamtavlor, så får de acceptera att satsa på avel för psykiskt och fysiskt friska hundar.
Krångligare än så behöver man inte göra det.

Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar