fredag 4 december 2015

Sunt förnuft


Trubbnosdiskussionen har varit intressant att följa men, å andra sidan,mest tragisk. Att någon ens ifrågasätter dessa dokumenterade hälsoproblem som nu uppmärksammas av frustrerade veterinärer får mig att fundera på var alla hästarna egentligen är hos vissa uppfödare av ”trubbnosar”. Är alla hemma eller är det en hel del på vift? Det lutar åt alternativ två.

Först har vi det nyuppfunna ordet ”trubbnoskomptent”. Finns inte i ordlistan. Och varför skulle det?
Det är en uppfunnen term av uppfödare som söker efter veterinärer som inte tjafsar om hälsa, etik och moral. Begreppet faller redan där. Den typen av veterinärer vill ingen seriös uppfödare eller valpköpare veta av. Men uppenbarligen ett gäng uppfödare av trubbnosar.
Vet ni varför?
Å, inte svårare än att det handlar om pengar. Trubbnosar säljer, trubbnosar föds upp i mängder och säljs i mängder.
Jag tror mig veta det finns uppfödare som försöker föra rasen framåt. Som försöker avla bort deformerade andningsvägar, som försöker ge rasen  en upprättelse. All heder åt dem. Men sen finns det andra…
Jag har också funderat lite över sidan ”Mopsorden”. Skrivet kan man tolka det som ett ordenssällskap (ni vet, som frimurare och annat) men också som just ORDEN, dvs bokstäverna som bildar en mening.
I skrift är det oklart och läsarens sak att avgöra. Själv var jag villrådig men såg en självklar koppling med endast en bokstav tillagd:



Så tänkte jag. För mopsmorden pågår. Man kan inte bortse från det.

Men åter till rubriken ”Sunt förnuft”.
Inom de flesta raser finns ett RAS (Rasspecifik avelsstrategi) som uppfödare SKA följa om de vill bli bemötta som seriösa uppfödare. Sidan ”Mopsorden” påtalar att det finns ett RAS för rasen och uppmanar uppfödare att följa riktlinjerna i detta RAS.
På den sidan är det kanske ett spel för gallerierna, en fernissa som pryder budskapet men som inte efterlevs av alla uppfödare. Om så är fallet, är det uppfödare UTAN sunt förnuft. Av dem ska ingen köpa valp. Hur seriösa uppfödarna på ”Mopsorden” är – det vet jag inte.

MEN - vill ni ha en mops , leta efter uppfödare som aktivt deklarerar att de gör allt de kan för att kommande generationer mopsar ska slippa andningsproblem, besvärliga operationer samt att uppfödarna har som mål att föra rasen framåt. Mindre än så ska man inte nöja sig med som valpköpare. Och kom ihåg - de som påstår sig veta allt, vet ibland förbluffande lite...

Johan Nilsson


6 kommentarer:

  1. Heter du Johan Nilsson, nu?

    Angående Mopsorden tror jag bestämt du får läsa på lite, innan raljerandet helt går överstyr.
    http://blog.svd.se/historia/2014/01/04/ett-ordenssallskap-till-mopsens-ara/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såvitt jag vet har jag samma namn nu som när jag döptes. Gäller det dig också? Tack för tipset om ordenssällskapet förresten, då slipper jag fundera över det. Ett ordenssällskap till en hundras ära. Jaja, man slutar aldrig att förundras...

      Radera
  2. Får du också betalt ur samma kassa som lobbyisterna på GK Nordic?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte ens vad GK Nordic är men ring dem gärna och be dem sätta in en slant till mig. Alla bidrag mottages tacksamt!

      Radera
  3. Ursäkta, läsare - ja, det är anonyma kommentarer igen, men de publiceras för att f f a nr 2 lyckas med att vara genuint rolig. Två gånger! Ovanligt för att vara den person jag tror är avsändaren... Men! Karlsson På Taket, du kommer snart att erbjudas en chans att sätta ditt namn under något riktigt underhållande. Håll utkik! Medan du väntar, kan du inte berätta mera för oss om lobbyisterna på GK Nordic?

    SvaraRadera
  4. Att avla på hundar som inte kan andas är djurplågeri. Sådana uppfödare borde man förbjuda att ha hundar överhuvudtaget. Eller något annat djur för det verkar som att de inte bryr sig om djurens väl. Jag är så förbannad.

    SvaraRadera