måndag 14 november 2022

EN TIDSRESA GENOM FÖRÄDLINGEN: När en ras blir lyx

 


Här står en vacker hund utanför brandstationen på en gata i Birmingham någon gång under första världskriget och samlar in pengar till välgörenhet. Självklart en collie och att döma av pälskragen och formen på  huvudet troligen från den "förädlade" gren av brittiska vallhundar som då  hade avlats fram under femtio år. Insamlingarna för att hjälpa soldater i fält och  civila på hemmaplan undan krigets följder startades och drevs av folk ur den övre medelklassen - samma sorts människor som favoriserade den sortens collie.


Här har ni hans kollegor ute på slagfälten. Tror ni att många lade tid på att bekymra sig om deras huvudform? Eller på att massera ner deras öron?




Vad skulle de kallas för om de dök upp framför oss idag? Border collie? Aussie, Welsh Sheepdog, English Shepherd?  Farm collie? Då hette  de rätt och slätt Collies, även om de hade en annan bakgrund än hunden på det översta fotot.

Jämför de hundarna med kommentaren till fotot nedan. En annan användning för hundar. En annorlunda värld... styrd av en annan grupp människor.
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

John Buddie

 
"No travel in Collie history should miss CH. GinGeor Bellbrookes Choice. This was a pivotal dog in Collie history and had great impact on Collies from one side of the o the other. Sired by Bellbrookes Master Pilot (he by Paraders Future Sensation ex Paraders Bold Duchess) Bellbrookes Choice was bred by John and Ada Giuliano and owned by George and GinGeor Horn. He was a very dominant sire, and was use extensively on the East Coast leaving several beautiful daughters who would produce well for others. That is not so say he didn't sire some wonderful males as well, as his most famous son was the beautiful Ch. Jadenes Breeze Along. Those lucky enough to see and touch this dog got a great educaton in the meaning of a "long lean head, with a beautifully rounded muzzle" and he held his head quality right into old age. The photo does not do him justice."




Kanske är det så enkelt att de som skriver lyriska dödsrunor över kända hundar - och i vår ras finns det många sådana eftermälen - ser något som jag inte kan se. Eller så är det i stället så enkelt, att de ser hundarna som konsthantverk, vars utsökta kvalitet aldrig nog kan prisas, särskilt inte om de framhåller skribentens bekantskap med konsthantverkarna. För min del tycker jag att citatet ovan lyckas pricka in minst två av renrasavelns mera sorgliga drag - matadoraveln, tävlingsinriktningen och gruppkänslan.

Donald McCaig: "Det som bevarar Border Collien är dess värde för vanliga bönder och ranchägare. Bara när en ras blir lyx kan oförståndiga människor dominera den och bestämma för vad och på vilket sätt den avlas."* McCaig fångar nog ganska väl SVaK:.s motstånd mot ändrade registreringskrav, föreställer jag mig - även om de är för artiga för att säga det.
Så SKK, om ni funderar på regler och på vad FCI har att säga om ert kommande beslut i frågan, tänk på vad kvinnan som argumenterar för att ta bort kravet sa (med en understrykning för att ingen skulle missa det): "Det står inte någonstans i FCI:s regler att en border collie _måste_ valla."
Det stämmer förstås. Men det står inte heller någonstans i FCI:s regler att alla måste ha en border collie.
Vi har tillräckligt med raser som blivit konsthantverk.

Bodil Carlsson

*Donald McCaig, The Dog Wars, s 156. Min översättning.

2 kommentarer:

  1. Nej, det står inte i FCIs beskrivning att border collie måste valla. Men att ISDS själva, den internationella klubben för border collies, säger att "vallar den som en border collie så är det en border collie" och tillåter inregistrering via arbetsprov, borde vara en rätt bra ledtråd. Vi skiter fortfarande i färg, form, päls, öron och storlek. Så länge de håller för att göra sitt jobb, och -vallar som en border collie- så är de border collies.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra princip. Samma sak gör den walesiska klubben för welsh sheepdogs - som ibland uttseendemässigt inte går att skilja från border collie. Jobbar den som en kroppsvallare och jobbar den bra? Welsh sheepdog. Heder åt er!.

      Radera