måndag 22 april 2019

ETT PÅSKÄVENTYR - ANDRA DELEN



Morronen på Klämmestorp var en glädje. Tänk att sitta och värma fingrarna med sin kaffemugg på trappan utanför ytterdörrn, insvept i vinterjackan – jo, det var kallt! - med sin hund intill och andra lösa hundar  i närheten, alla upptagna med att hälsa flyktigt, bjuda in till lek eller artigt ignorera varandra. Tre aussies talade med blicken tyst om vad som skulle hända den hund, som kom för nära deras matskålar eller husses bil. Ingen hund kom för nära.



En helt ung ACD-hane såg av och till lite vass ut, men  tikarna såg hans vänlighet, så hans uppvaktningsförsök gick hem som smör. Så många olika hundar att läsa av och så olika människor med ett gemensamt intresse – att lära sig använda sin hund.

 
Innan jag fortsätter berätta vad som hände på Klämmestorp, låt mig säga det här. Vi har inte mycket till inhemsk vallhundstradition i Sverige, beroende på att vi har haft småjordbruk. Gården där jag bodde som barn hade en enda arbetshäst, fem mjölkkor, ibland en kviga på tillväxt, kanske trettio hönor med tillhörande tupp och – som på många likadana smågårdar – inga får alls. Den hund som fanns var en jakttax och ingen kunde ha brytt sig mindre om de andras rörelser än han: hans jobb var att hålla räven borta från hönsgården. Vad skulle vi ha haft en bordercollie till? Våra djur var självvallande.

Det fanns en särskild ramsa för hästen. Man gick till hagen, stampade med fötterna, klappade i händerna och ropade hästens lockramsa. Då kom hästen, väl vetandes att han skulle få en skiva hårt bröd eller rentav en sockerbit innan grimman sattes på och han leddes in till stallet för att selas. Korna lyfte inte på ögonbrynen åt den hämtningen, de visste att det inte handlade om dem. De lystrade till en annan lockramsa. Man ropade den i kvällningen och då kom korna och vandrade lösa bakom oss hem till lagårn för att mjölkas. Den äldsta och ranghögsta kon gick först, sedan kom de andra i ålder och rangordning. Ve den koskrabba, som försökte tränga sig före i ledet! Då svängde de ranghögre korna hotfullt med hornen – vi behövde inte lyfta en hand. Vad gjorde oss till ledare i kornas ögon? Att vi var de som gick före den ranghögsta kon. Om hon, som annars alltid gick först och alltså var nummer ett, plötsligt följde bakom oss som nummer två – då var det ju vi människor, som var nummer ett. Korna lärde varandra detta, så det var sällan vi själva behövde sätta oss i respekt. Det är så människor kan hantera de stora sociala däggdjuren. Vi smyger oss in i deras rangordning. Det finns inget annat sätt för oss att behärska så kraftfulla djur ensamma.

När vi skaffade får, gjorde jag likadant, för det var det sätt jag kände till. Vi köpte fem tacklamm och fick låna en vuxen tacka, mamma till ett av lammen. De var lika rädda för oss allesammans första dagarna. Så jag stod vid stängslet och skakade en hink med lite havre i – det ljudet kände mammatackan igen – och började ropa en hemmagjord ramsa, som härmade fårens läte. Tackan tittade häpen upp – va, en människa som bräker? - och kom närmare, försiktigt de första gångerna, sedan allt snabbare för att äta havre utkastad i gräset framför mina fötter. Efter några dagar trängde hon sig fram för att få havren direkt ur hinken i min hand. Hennes lamm kom som nummer två och sedan alla de andra. När mammatackan åkte hem igen några veckor senare var hennes lamm etablerat som nummer ett i rang och kom farande i sprintertakt, så fort hon hörde lockropet. Vad behövde jag mina collies till? Att varna, när räven eller främmande människa rörde sig i hagen. Att hålla uppsikt över fåren – inget annat. Att få in dem gick så bra ändå.
Det gör det, när man har fem tama får eller kor och känner dem väl. När man har femhundra halvvilda, avråder jag från den metoden. Den slutar illa antingen för er, när korna trampar ner er för att komma till grannens klöveråker; eller för djuren, när de rantar iväg över vägar och järnvägsspår. Man kan inte själv upprätthålla en rangordning (eller någon annan sorts ordning) med så många djur.

Jordbruken har blivit större och djurantalet också. Hundra kor eller trehundra får är inte ovanligt längre, så nu finns folk, som verkligen behöver vallhundar. Även otama djur förstår vad de säger. Vallhundarnas språk är flockjagande predatorers språk, avklippt före den sista meningen, som handlar om att fälla och bita ihjäl. Får och kor kan inte för varje ny hund veta på förhand, att den sista meningen aldrig kommer. De bedömer vallhundens avstånd, fokus och kroppshållning som antiloperna på savannen bedömer lejonens avsikter. Ta det lugnt och fortsätta beta? Ställa upp i enad front till självförsvar? Klunga ihop sig och gå undan – eller, om den främmande hunden är tätt inpå, fly i panik var och en för sitt liv åt vilket håll som helst?
Alla reaktionerna är urgamla, inbyggda svar från bytesdjur och snabbare än vi hinner reagera på. Vallhundens reaktioner är lika snabba som fårens, men vallhunden har ett extraproblem. Samtidigt som den pejlar fårflockens reaktionsbenägenhet och svarar, måste den hålla koll på oss. Det är anledningen till att vallhundsraserna är avlade ”förarveka”, med ”will to please”, så att de följer våra ord och handtecken.

Det är också anledningen till att det är svårt att avla fram och behålla bra vallegenskaper: det blir lätt antingen för mycket bytesdriv eller för mycket förarvekhet. I ena fallet har du vettskrämda djur överallt där du inte vill ha dem och i andra fallet har du en hund, som inte lämnar din sida. Och för den som tycker att det här är teorisnack: det är lika mycket teorisnack som odlingszonerna. De förklarar också vad du har framför näsan, vad som kan lyckas och vad som kommer att gå åt pipan.
Jag hade ingen aning om hur mycket av vardera, vallinstinkt och will to please, som kunde finnas i min hund. Och ännu mindre visste jag svaret på den viktigaste frågan – hur mycket common sense hade hon att balansera upp vår oerfarenhet med? 

Bodil Carlsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar