fredag 26 september 2014

Och valpen har växt till sig?


Jodå, sju månader igår och en retsticka utan dess like för sin colliekompis. Nu är det väl så att en tvåårig hane som får en tikvalp kanske blir lite tillåtande i överkant.  Jag vet egentligen inte det, för vi har aldrig haft just den här kombinationen av kön och åldrar förut. Men jösses så snäll han är! Även om han måttar ett skojhugg mot henne ibland.

 
 
 


Den här tiken är lättsam i bemärkelsen att hon har en mycket tydlig av- och påknapp. Lek är lek och vila är vila. Det är bra. Leken är kanske det hon uppskattar mest. Det är också bra, eftersom leklusten är en av flera egenskaper vi gärna ser hos en collie. Hon är dessutom social, nyfiken, orädd (men snart är det väl dags för någon spökålder…) och lyhörd. Det verkar lovande på alla sätt och vis.
Andra skulle kanske uppfatta henne som en jobbig valp. En sådan som tuggar på skor, försöker sno mat, jagar bilar, och äter allt hon hittar. Ja, allt det gör hon också.
Men – hon är fortfarande väldigt ung. Mycket av detta försvinner genom uppfostran och av sig själv genom att hon blir äldre och förståndigare. Det som är viktigt är att nyfikenheten, leklusten och oräddheten består.  Dessa tre tillsammans med en social kompetens borgar för att vi kommer att ha en rolig och trevlig tik många år framöver.
Som tur är har vi redan en mycket trevlig hane. Dubblar vi det med en lika trevlig tik så har vi som collieägare fått en riktig jackpott.

Men det kräver efterforskning för att hitta det man vill ha. Valpköpare idag måste göra mer än att ringa ett samtal och kanske falla för en trevlig uppfödares prat om utställningsmeriterade föräldrar. Man måste läsa SKK:s hunddata, kontrollera valpens föräldrar, deras syskon och ofta släktforska ännu djupare för att spåra eventuella sjukdomar eller mentala brister i släkten. Utställningsmeriter visar bara en sida av verkligheten. Risken finns alltid att någon vill dölja den andra sidan.
Sedan ska man vara väl medveten om att ingen garanti finns. Det är levande varelser med massvis av gener i sig. Ibland inträffar det helt oförutsedda och när det gör det får man ta ställning då. Men mycket är vunnet genom gedigen research.


Johan Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar