fredag 23 augusti 2013

FÖNSTRET 1)

Fönstren torkar fort i sensommarvärmen, men det är inte lyckat att jobba ute ändå. Augustis alla vanliga småkryp kravlar i färgen och omkommer ömkligen. Varefter det faller på den klumpiga människohanden att med penseln försöka lyfta ut dem, hopknycklade och vitindränkta...


Hursomhelst - med anledning av upprörda nätsamtal nyligen gällande styrelsens redovisning av MI på rasklubbens hemsida. Vi väntar på ett förtydligande om vad som händer med MI när man väljer att avstå skott - själv misstänker jag att det helt enkelt inte blir något MI på skott för den hunden - och vi låter en del bakgrundsinformation sjunka in och sätta sig.
Hoppas jag.
För bakgrunden är den, att oavsett vad rasklubben tycker om det, så ligger en betydande del av varje års valpkullar i händerna på uppfödare som inte tar någon större notis om resultatet av enkla mentaltest för sina avelsdjurs räkning. De satsar på annat. Inte sitter de framför SKK:s avelsdata och grubblar på kvarstående rädsla! De lyfter luren och ringer en uppfödarkompis, när det drar ihop sig till löp. Och bakgrunden är också den, att allt fler valpköpare satsar på annat, annat än reggade hundar och framförallt annat än collie, för valpköparna har icke en aning om hur bra en bra collie kan vara. Valpköpare tänker sig osäkra pälshögar.
Så för att minska spridningen,  fram fler colliesar som gör ett stabilt och bra intryck på folk, så vill styrelsen att MI redovisas. Uppfödarna kan se sina siffror och jämföra dem med andras. Hur kul är 78, när andra sitter med 112?  Framför allt vill nog styrelsen, att valpköparna ska kunna se hur det ligger till. Så att vissa uppfödare framöver kommer att titta lite mer på släktens inre egenskaper och lite mindre på individens rosetter. Med tiden kanske vi får ihop en ras igen av de osäkra pälshögarna i ena ändan av bandet och de framåt brukshundarna i andra?
Med tanke på att en hel del av de framåt brukshundarna är släkt med varandra, vilket är alternativet?



Bodil Carlsson










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar