tisdag 6 november 2012

HEMSK HELG


Rävens avskedsgåva blev en halloweenmardröm.
Hundarna fick sin Advocate. Sådär två-tre dygn senare kom Den Stora Klådan när skabbdjuren inuti deras hud började dö och ett rasande immunförsvar gick till motattack. Tikarna kliade sig, slickade och småtuggade på de vanliga ställena och nu efteråt har de ett par småsår i läkning. Inga bekymmer med det.
Hanhunden kliade, slickade och tuggade, han också. Men han kliade och slickade på penisroten och fick ett infekterat sår som måste åtgärdas. Här bor vi en bra bit från närmasta veterinärstation. Vem vill ha en skabbsmittande hund i sin bil? Ingen som jag känner och alla vi känner har själva hund. Så en välbeprövad salva, klådstillare med ett antibiotikum, togs till för att få hejd på eländet i väntan på att Advocate skulle göra sitt jobb och hunden kunna räknas som transportabel.
Och hur bra gick inte detta! Såret började läka och den där speciella infektionslukten som inte går att ta miste på försvann och kuren avslutades och det såg så fint ut... Tills samma immunförsvar upptäckte antibiotikamolekylerna på huden.
Det kallas för svår kontaktdermatit eller sensibilisering. Det är bara annat ord för brännskada. Skållning.  Så ser det ut och så känns det för hunden. Så skabb eller inte, någon ställde upp och det blev akutbesök på djursjukhusets infektionsrum där hunden fick sövas för att överhuvudtaget bli undersökningsbar, rakades och rengjordes och fick recept.  Sedan hem igen och drygt ett dygn senare gick något riktigt på tok. Inte bara tilltagande smärta och infektionstecken hos honom - alla tre hundarna började rävskabbsklia sig igen. Pälstussar på golven. Tikarna väckte husse på natten med att klia och hanen sprang upp och ner, fram och tillbaka, för att han hade så ont.
Klockan sju på söndag morron svarar jouren på Blå Stjärnan i Göteborg vänligt i telefon - jodå, där har de visst erfarenhet av att Advocate inte fungerar mot rävskabb, de brukar skriva ut Stronghold och mot klådan ger de prednisolon. Nya telefonsamtal, ny väntan, ny utryckning till närmsta helgöppna apotek. Nu är alla hundarna ombehandlade mot rävskabb och kliar igen, men det är uthärdlig med kliandet. Svår smärta är inte uthärdlig. Värsta natten  har Colliebusen så ont att han inte kan sova eller vara stilla, han står upp till sist och svajar av utmattning och det finns ingen att få tag på. Han ser ut som en urgammal collie på väg att dö och det finns ingen att få tag på. Det enda som lindrar smärtan är kyla. Vi har ingen smärtlindring annat än att sova på hallgolvet med öppen dörr. Eller nej - sov gjorde vi inte, men det var där vi försökte sova, han och jag.
Och så äntligen! Veterinär som aldrig träffat hunden tidigare ställer upp och tar emot på studs  utanför sitt bokningsschema, bara för att hunden har så ont att enda altenativet är avlivning.Undersöker halvliggande på golvet under och bakom hunden för att slippa stressa honom ännu mera med upplyftning på bord. Ser bister ut. Smärtlindring på stället, en liten förpackning med påfyllning att ta med hem och ett långverkande plåster med något som liknar morfin klistrat på ryggen.
Han sov nio timmar i sträck. När han började gny framåt morronen fick han sin påfyllning och somnade om.
Han sover just nu, han har mycket att ta igen.

Vi får se hur det här går, för det är inte över. Kan vi inte hjälpa Colliebusen så att huden kan läka ihop och han ha det drägligt under tiden, så måste han få slippa ifrån. Håll tummarna för honom!
Han har varit så beundransvärd. Så tapper och så förtroendefull.


Bodil Carlsson

8 kommentarer:

  1. Stackars Colliebusen, hoppas det är över snart för Busen och Damerna. Skönt att han äntligen fick sova. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på djuren i naturen, om dom drabbas, det är hemskt.
    Jag håller alla tummar för Busen.
    Marie Thorstensson, Osby

    SvaraRadera
  2. Marie, tack! Idag ser det kanske, kanske en aning bättre ut - inte samma illröda förtjockade hud. Och med smärtlindringens hjälp är det ångestdrivna springandet och vädjandet om hjälp bara borta. Colliebusen slumrar. God bless en viss veterinär!

    SvaraRadera
  3. Fy, vilken helg. Du vet att vi håller tummarna för honom - så hårt vi bara kan.

    SvaraRadera
  4. Oj, oj, oj, att det kan bli så illa. Svänger min trollstav och hoppas på snabb bättring!

    SvaraRadera
  5. Hittade er fantastiska blogg häromdagen.Och blev helt såld-eftersom jag går i collietankar.

    Får tårar i ögonen när jag läser det här.Hoppas verkligen att allt går bra!

    Gunborg NIlsson. F.d. colliägare som går i collietankar.

    SvaraRadera
  6. Tack, Lolo! Du måtte ha lite snits på den där trollstaven, för hittills ser det inte sämre ut - jag vågar inte riktigt tänka det, men det ser nästan bättre ut. Fast upplevelsen av att se sin hund se ut som ett av de där skräckfotona i läroboken från hudkursen - typ, så här kan det sluta, passa er noga för immunförsvaret när det härsknar till!- ja, den sitter kvar i själen. Vaknar fortfarande på nätterna och kollar honom, fastän han själv numera sover.
    Fentanylplåstret var en dröm. I morron åter till samma veterinär. Håll greppet om trollstaven, Lolo...

    SvaraRadera
  7. Tack, Gunborg. Välkommen hit! Och... klart du ska ha collie igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.Jag har också börjat inse på allvar att en collie fattas mej. Hoppas nu det går åt rätt håll med din hund.

      Gunborg Nilsson

      Radera