måndag 25 juni 2012

NY VIND KOMMER





Som om det inte vore nog med väta har SMHI utfärdat klass 1-varning för morrondagen: våldsam vind och skyfall!
Bilden har ingenting med konferensen att skaffa. Jag rusade ut och fotade, för i morgon är de kanske inte kvar. Louis Bugnuet, kanadensisk ros, mot en vägg av doftande smultronschersmin och mörker. Behold the glory of the earth.

                                                           * * *

Workshoppen Selection for behavioural traits hade 19 deltagare. Flera från SKK, men märkligt nog bara en från SBK. En från norska och en från danska kennelklubben. Erik Wilson från FTHE. Per Arvelius och tre andra från SLU. Peter Friedrich, tyska kennelklubbens president, både deltog i workshoppen och presenterade ämnet på lördagen. Frode Lingaas, norsk professor, anslöt sig till oss. Erling Strandberg från SLU ledde workshopdiskussionerna och presenterade slutsatserna för alla konferensdeltagare på söndag.
Så vad pratade vi om? Mycket. Det var ett spretigt ämne vi gav oss på!

En sak som kom upp var de väldigt olika roller som hundar har idag och hur olika saker vi väntar oss av dem. Här, alltså, i den rikare delen av världen. Som Erling Strandberg sa: på andra ställen har folk lite andra bekymmer. Men i våra länder, de rikare industriländerna – eller kanske rentav bland de rikare delarna av de ländernas befolkning – har hundar förlorat roller som de haft i hundratals eller tusentals år; de är inte nyttodjur längre. De är oftare sällskapsdjur. Familj. Vänner. Så vilka har hund idag och till vad?
Folk har hund som utställningstävlar och väntar sig vissa egenskaper hos den hunden. Andra vill ha hund som ett inte alltför krävande sällskapsdjur, eller rent av som modeaccessoar, och vill ha beteenden som passar in i vardagsrummet respektive supportar imagen. Sedan finns folk som är aktiva, tränar, tävlar, forsar omkring och rör sig mycket och de personlighetsdrag de önskar hos sina hundar är något helt annat. Och så finns fortfarande folk som behöver arbetande hundar och önskar hundegenskaper därefter. Så vad ska uppfödarna satsa på?
Det alla var överens om var att hög benägenhet för rädsla inte var något man önskade hos någon hund.
Och så var vi överens om en sak till. Men inte vilken sak som helst! När jag såg det stå i stora rubrikbokstäver på powerpointen inför alla deltagarna från alla kennelklubbarna medger jag att jag tänkte  ”Herregud! Revolutionen är här!”


THE VALUE OF ANY DOG IS ITS BEHAVIOUR





Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar