söndag 6 januari 2019

DAGS FÖR NÅGOT NYTT!

Välkomna till Collieonline.se, där läsarsiffrorna stiger för varje vecka!
Collieonline.se är ett samarbetsprojekt för  colliemäniskor, som vill göra rasen känd som ett tänkbart val för flera hundintresserade. Alldeles för många vet inte mera om rasen än dess rykte för ömtåliga nerver. Alldeles för många har ringt uppfödare och fått höra att sådana där hemska brukscollies skall man akta sig för och hundar med höga värden för nyfikenhet och oräddhet, det är farliga grejer att skaffa för vanligt folk...

Sanningen är inte så komplicerad. Alla som säljer något satsar på en målgrupp. Under mer än hundra år har kriget rasat mellan uppfödare, som satsar på målgruppen som vill ha hundar som går att använda till olika saker, jobb eller hobby. Och så i den andra sidans skyttegravar uppfödarna som satsar på en målgrupp som inte vill anstränga sig. De vill ha bekväma hundar, som ser ut som om de kunde jobba, men inte besvärar någon genom att faktiskt  göra det.
Jaktgolden, någon?
Jaktcocker?
Exteriörschäfer?
UtställningsBC?

Ni hittar den här klyftan i ras efter ras. Inte hos chihuahua och inte hos pekinesern, nej. Där finns inte mycket arbetsförmåga att förlora. Men i varenda ras som fortfarande har en levande tradition av arbetsförmåga, där ser ni konflikten. Det är inget nytt och inget hemligt med det. Den verbala krigföringen, smutskastandet av andra kennlars hundar och ägare och de ogrundade påståendena var minst lika vildsinta för hundra år sedan. Att strida på kniven ligger i renrasavelns gener sedan den dag utseendetävlingarna startade, såvitt man kan förstå av de gamla tidningstexterna.

Det är möjligt, att collie bara har råkat ut för en extrem variant av detta virus. Men det är lik förbaskat oerhört tröttsamt. Uppfödare ojar sig över en snäv avelsbas - som de själva har åstadkommit genom  inavel, matadorhanar och exteriörpreferenser: olika ord för samma sak - och klagar bittert över att det ryktas om ett problem, som de själva har ställt till, men är ensamma om att inte kunna se.  Vart leder det?
Rasen försvinner, för sansade hundmänniskor med sansade förväntningar på vad en hund är köper inte collie.

Dags att ändra på det!


Bodil Carlsson

http://collieonline.se/vad-ar-en-brukshund-del-1/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar